Un grup format din zece angajaţi Lenum AG din Liechtenstein au venit pentru cinci zile în Ploieşti, pentru a construi locuinţe pentru familii dezavantajate din punct de vedere social.
În aprilie 2012, Habitat for Humanity România a început construcţia de case pentru 12 familii aflate pe lista de aşteptare la nivel municipal. Voluntarii Lenum vor contribui la lucrările de ridicare a structurii şi pereţilor şi la săpăturile pentru conducta de apă şi pentru canalizare.
Primul parteneriat între Lenum AG şi Habitat for Humanity a fost încheiat în acest an în Ploieşti. Angajaţii Lenum nu vor participa pe bază de voluntariat doar la lucrările de construcţie desfăşurate de Habitat for Humanity România, ci şi cu expertiză pentru a discuta cu experţii de la nivel local în vederea creşterii eficienţei energetice a soluţiilor de locuire furnizate de Habitat. Aceasta urmează unei vizite pe teren pentru analiza programelor desfăşurate în România în 2010.
Angajaţii Lenum sunt nerăbdători să schimbe mediul de lucru din birou şi computerele pe şantierul de construcţii, ciocan şi ferăstrău. Lenum speră, de asemenea, să experimenteze direct metode de construcţie a clădirilor de calitate înaltă, eficiente din punct de vedere energetic şi accesibile în acelaşi timp. Echilibrul între aceste trei aspecte stă la baza fiecărui proiect durabil de construcţii.
Ploieşti, un oraş cu 250.000 de locuitori, se confruntă cu o situaţie foarte dificilă în ceea ce priveşte locuinţele. Toate locuinţe sociale au fost alocate, deşi este vorba de garsoniere cu baie şi bucătărie comună. Peste 240 de familii care au nevoie urgentă de adăpost se află pe lista de aşteptare pentru locuri vacante. Nu îşi permit să închirieze sau să cumpere o casă. Oraşul Ploieşti suferă de pe urma efectelor crizei economice. Şomajul în regiune s-a dublat faţă de nivelul anului trecut, ajungând la aproape 10%.
O echipă de voluntari ai Şcolii Americane din Dubai a ridicat temelia locuinţelor Habitat din Ploieşti în luna aprilie 2012. De atunci, şantierul a mai primit nouă echipe internaţionale şi patru naţionale. Multe companii au contribuit cu eforturi şi resurse pentru a ajuta familiile cu venituri scăzute să aibă o locuinţă simplă şi decentă.
Structura locuinţelor Habitat este de cele mai multe ori din lemn acoperită cu plăci de gips carton şi izolaţie. Familiile beneficiare sunt selectate cu ajutorul autorităţilor municipale. Acestea lucrează împreună cu voluntarii.