Desi in ultima vreme se acorda o atentie sporita impactului social si de mediu al activitatii companiilor, exista in continuare tendinta de a considera preocuparile sociale si strategia de business ca aspecte independente sau chiar incompatibile, companiile pierzand de multe ori din vedere faptul ca responsabilitatea sociala poate fi parte integrata a planului de afaceri pe termen lung.
In functie de gradul de integrare a initiativelor de CSR in strategia de afaceri a companiei, pot fi identificate urmatoarele situatii:
CSR ca strategie reactiva
Responsabilitatea sociala corportista este de multe odoptata ca strategie reactiva si are ca scop revitalizarea imaginii companiei si castigarea increderii comunitatii in urma unei situatii de criza organizationala. In aceste situatii, initiativele de CSR sunt evaluate din perspectiva raportului costuri -beneficii, si nu privite ca o oportunitate de dezvoltare a business-ului.
CSR ca exercitiu de construire a imaginii
Daca adoptarea CSR ca strategie reactiva are ca obiectiv diminuarea impactului negativ al unei situatii de criza asupra imaginii companiei, o alta strategie este de a implementa campanii de CSR cu scopul de a cladi o imagine favorabila prin atragerea atentiei media si a publicului in general asupra actiunilor „caritabile” ale companiei. Acest gen de strategie imbunatateste cu siguranta imaginea companiei pe termen scurt, insa o reputatie pozitiva bazata pe implicare sociala nu se poate construi decat prin adoptarea pe termen lung a unei astfel de abordari.
CSR ca strategie de crestere a eficientei operationale
O alta categorie este cea a companiilor care sustin si actioneaza in conformitatete cu normele de mediu ca modalitate de reducere a costurilor si eficientizare a functionarii organizatiei. Aceste companii reusesc sa integreze cauzele de CSR si obiectivele de afacere intr-o strategie coerenta ce permite ca eficienta crescuta a organizatiei in prezent sa asigure imbunatatirea conditiilor de mediu pe viitor si, odata cu acesta, profitabilitatea afacerii si a industriei per ansamblu.
CSR ca avantaj competitional
Companiile trebuie sa aiba o buna intelegere a nevoilor comunitatilor in cadrul carora isi desfasoara activitatea, iar pentru a fi eficiente pe termen lung trebuie sa aiba in permanenta in vedere ca strategia lor de business sa contribuie la dezvoltarea durabila a comunitatilor respective.
Provocarea oricarei industrii este de a identifica acele aspecte sociale care ii vor asigura competitivitatea in prezent, dar mai ales pe viitor, iar ca acest lucru sa se intample trebuie ca managerii sa inteleaga ca responsabilitatea sociala reprezinta un avantaj competitiv si o oportunitate pentru afacere.
In viitor, responsabilitatea sociala va influenta in mod decisiv activitatea companiilor si va deveni o conditie pentru supravietuirea acestora.