In ultimii 7 ani, Orange a finantat cu circa un milion de euro proiectele Asociatiei ADEPT Transilvania, proiecte ce au vizat conservarea biodiversitatii in zona Tarnava Mare si dezvoltarea comunitatilor rurale din Sud-Estul Transilvaniei. Fondurile Orange au fost acordate sub forma de cofinantare pentru proiectele derulate de ADEPT. Asociatia deruleaza in prezent Proiectul UE LIFE Nature - Protejarea ecosistemelor pastorale importante din Transilvania (STIPA), proiect in valoare de 356.000 de euro, din care aproape 100.000 de euro reprezinta contributia Orange Romania.
„Investim in proiecte care credem ca pot schimba ceva in societate. Pentru noi, sa fim o companie responsabila inseamna mai mult decat performanta economica, evolutie sociala sau protejarea mediului inconjurator. Inseamna sa inovam, sa dezvoltam produse si servicii responsabile, accesibile pentru cat mai multe persoane, prin care sa contribuim la imbunatatirea calitatii vietii acestora”, a declarat Jean-Francois Fallacher, CEO Orange Romania.
Proiectul STIPA, ce se deruleaza pana in septembrie 2013, are ca scop conservarea a doua habitate de pajisti uscate pe cale de disparitie in zona Sighisoara-Tarnava Mare. Aproximativ 7% din cele 85.000 de ha din situl Natura 2000 gazduiesc aceste habitate, adica in jur de 6.000 de hectare. Aproape o treime din aceste habitate sunt intr-o stare de conservare precara, mai ales din cauza suprapasunatului in zonele usor accesibile si invazia maracinilor pe fanete private, din cauza neglijarii si a prabusirii economiei rurale traditionale. Deteriorarea starii ecologice a habitatelor din pasunile comunale sau private duce la pierderea florei si faunei asociate acestora, inclusiv a speciilor de pasari si fluturi.
“Efectele acestor pierderi sunt evidente, dar sunt usor reversibile prin readoptarea gospodaritului traditional. Zona Satelor Sasesti, ce insumeaza aproape 300.000 de hectare, reprezinta unul dintre ultimele peisaje medievale ale Europei, iar pajistile de aici sunt probabil cele mai intinse pajisti inflorite care au mai ramas in Europa. Pajistile, fanetele, padurile si terenurile arabile, ne duc cu gandul spre vremurile medievale prin organizarea lor. Asemenea peisaje au disparut aproape complet de pe harta Europei moderne”, a declarat Cristi Gherghiceanu, membru fondator al Fundatiei ADEPT Transilvania.
Pe langa conservarea biodiversitatii, ADEPT a desfasurat si activitati de constientizare in interiorul comunitatilor locale despre importanta zonei si despre beneficiile conservarii traditiilor din regiunea Tarnava Mare. Mai mult, asociatia a reusit sa puna in functiune un centru de colectare a laptelui in localitatea Viscri, centru in care localnicii aduc zilnic aproape 1.000 de litri de lapte. De aici, produsul este preluat de catre o firma ce produce lactate.
„Este mult mai usor sa negociezi pretul unui kilogram de lapte in momentul in care ai o cantitate mare. Satenii sunt cei care se implica in administrarea centrului si negocierea pretului”, a precizat Cristi Gherghiceanu.
Totodata, ADEPT a implementat si o serie de masuri ce au vizat cresterea veniturilor localnicilor si a cererii de produse locale. Astfel, pentru ca satenii sa-si poata vinde produsele in centre autorizate, ADEPT a reusit sa puna in functiune un centru de producere a dulceturilor si gemurilor traditionale (pe care localnicii din zona il pot folosi platind doar apa si energia electrica pe care o consuma), precum si un Centru de informare Turistica, ambele in localitatea Saschiz.
Incepand din acest an, parteneriatul cu ADEPT Transilvania a fost preluat de Fundatia Orange.