METRO Cash & Carry a lansat, recent, un program de sustinere a producatorilor locali, denumit De-ale nostre, o initiativa in premiera pentru piata autohtona. Programul vizeaza, intr-o prima faza, aproape 200 de agricultori din bazinul legumicol Poiana Mare-judetul Dolj. Acestia vor furniza companiei patru tipuri de produse: rosii, ardei gras/ capia/ gogosar, castraveti si vinete. Legumele rezultate din program vor fi comercializate in reteaua de magazine METRO Cash & Carry din toata tara, sub marca “De-ale noastre”. Pe langa asigurarea desfacerii produselor, agricultorii participanti in programul de sustinere a producatorilor locali beneficiaza de un centru de colectare, precum si de consultanta pe tot parcursul procesului de productie. In plus, la inceputul programului, METRO le asigura necesarul de seminte pentru rasaduri.
“Segmentul micilor producatori este unul dintre acele sectoare care ar avea nevoie de foarte multa atentie, avand un aport considerabil la dezvoltarea sanatoasa a economiei locale. Am initiat acest proiect, unic in Romania, tocmai din dorinta de a veni in sprijinul micilor producatori cu solutii concrete, care sa ii ajute sa devina mai productivi. Am sesizat, de asemenea, in ultimii ani o nevoie in crestere a pietei pentru produsele romanesti. Programul METRO de sustinere a producatorilor locali raspunde acestei cereri oferind produsele “De-ale noastre” proaspete si de calitate, singurele legume romanesti de origine controlata, de pe piata. Ne dorim ca acest program sa se dovedeasca solutia castigatoare atat pentru agricultorii locali, cat si pentru clientii nostri. In viitor, iIntentionam sa extindem proiectul si in alte regiuni ale tarii, pe mai multe tipuri de culturi”, a declarat Dusan Wilms, Director General METRO Cash & Carry Romania.
Consultanta de specialitate este asigurata de un inginer agronom, consultant METRO. Rolul acestuia este de a-i asista pe micii producatori in fiecare etapa a procesului de productie, oferindu-le sfaturi privind: selectia soiurilor, in functie de tipul de sol, perioada optima de recoltare, tehnici si mijloace de productie sau metode de eficientizare a costurilor de productie si resurselor.
Legumele “De-ale noastre”, produse prin tehnologii traditionale sunt cultivate in pamant, productia fiind realizata in solar (in proportie de 70%), sau pe camp (30%), in proces fiind folosite, preponderent, ingrasamintele naturale. Folosirea procedeelor traditionale ofera legumelor proprietati organoleptice superioare, gustul si mirosul lor fiind specific celor de gradina.