Habitat for Humanity Romania si Petrom au demarat programul “Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!” – un program de implicare a comunitatii in propria gestionare a riscurilor la dezastre prin informare, educare si prevenire in scopul reducerii efectelor acestora. Habitat for Humanity Romania desfasoara acest program in 16 comunitati din judetele Arges, Bacau, Buzau, Dolj, Gorj, Prahova si Vrancea. Pe baza unor evaluari amanuntite realizate in comunitatile respective, vor fi implementate actiuni specifice de sprijinire a celor mai vulnerabile familii din punct de vedere social si economic.
„Inca din 2007, Petrom a sprijinit Romania in situatiile de urgenta, alocand 2,88 milioane de euro pentru a ajuta romanii in momente grele. Dupa experienta pe care am trait-o cu totii in aceasta iarna, am decis sa intervenim din nou pentru a preveni situatiile cutremuratoare care au afectat mii de romani in urma caderilor masive de zapada. De aceea, anul acesta vom dota Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) cu echipament specific de raspuns la dezastre pentru a intari capacitatea nationala de gestionare a situatiilor de urgenta. In acelasi timp, impreuna cu Habitat for Humanity vrem sa-i ajutam pe romani sa inteleaga cum sa reactioneze in astfel de momente si astfel, poate vom reusi sa salvam mai multe vieti”, a declarat Mona Nicolici, Manager Relatii Comunitare Petrom.
Conform statisticilor, oricand 2.899.421 de romani pot fi afectati direct de dezastre, iar tipurile de risc la care sunt expusi romanii sunt: inundantiile si cutremurele de magnitudine mare, alunecarile de teren si accidentele tehnologice. Cele mai importante cauze care duc la cresterea gradului de vulnerabilitate si expunere a comunitatilor la situatii de risc sunt:
- nivelul de vulnerabilitate sociala si economica ridicata:
- 7,5% – peste 2 milioane de romani traiesc cu venituri sub pragul de saracie; sisteme de prevenire si reducere a riscurilor deficitare;
- cresterea demografica in mediul urban si scaderea investitiilor in infrastructura rurala;
- mentinerea managementului dezastrelor la nivelul autoritatilor si neimplicarea comunitatilor;
- necunoasterea tipurilor de riscuri si a efectelor acestora;
- necunoasterea prevederilor legale referitoare la asigurarile obligatorii impotriva dezastrelor;
- lipsa investitiilor structurale in reducerea dezastrelor (ex. indiguiri, perdele verzi de protectie);
- necunoasterea de catre proprietarii de locuinte a solutiilor tehnice care pot fi incorporate in constructia sau consolidarea locuintelor pentru a le face mai rezistente si lipsa totala a unei culturi a riscului.
„Din punct de vedere economic, prevenirea si pregatirea comunitatilor sa faca fata dezastrelor este mai eficienta, mai ieftina si mai durabila in comparatie cu eforturile si costurile de reconstructie. Fiecare 1 euro investit in prevenire salveaza 7 euro investiti in raspunsul la dezastre”, a declarat Gabriela Grigori, Director Dezvoltare Resurse si Comunicare, Habitat for Humanity Romania.
Programul “Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!” se va derula in mai multe etape, care constau in:
- vizite de evaluare a comunitatilor si incheierea protocoalelor de colaborare cu primariile;
- suport pentru dezvoltarea serviciilor de voluntariat de urgenta;
- elaborarea planurilor de pregatire a comunitatilor la dezastre (risk mapping, elaborarea hartilor de vulnerabilitate);
- implementarea masurilor de reducerea a riscurilor la dezastre (decolmatare, confectionare gabioane, consolidari locuinte, plantari perdele verzi, informarea si educarea populatiei etc.)
- campanie de comunicare si advocacy prin care Habitat for Humanity Romania si partenerii sai isi doresc sa contribuie la schimbarea prevederilor legii privind obtinerea aprobarilor pentru construirea in zonele cu risc crescut de inundatii.
Habitat for Humanity Romania, prin „Statutul de Utilitate Publica” obtinut in 2008, in baza principiului subsidiaritatii, va putea prelua parte din responsabilitatile autoritatilor publice in probleme de raspuns la dezastru legate de preventie si reconstructie.