Companiile membre ale grupului LBG Romania, respectiv BRD Groupe Societe Generale, GlaxoSmithKline, Raiffeisen Bank, Ursus Breweries, Danone, Lafarge si Orange, au investit anul trecut peste 18,7 milioane de lei in proiecte comunitare, se arata in Raportul de analiza a datelor grupului LBG Romania. Suma totala reprezinta o crestere cu 38% fata de contributia realizata de membri grupului LBG in anul 2010.
“Aceasta crestere se datoreaza, in mare parte, intrarii in grup a celui de-al saptelea membru LBG, respectiv compania GlaxoSmithKline (GSK) Romania, dar nu numai. Membrii LBG au raportat o crestere medie de 6 procente fata de anul precedent a contributiilor comunitare. Resursele au fost utilizate in programe ce au asistat peste 786.000 beneficiari directi si indirecti”, se arata in Raportul de analiza a datelor grupului LBG Romania.
Cele mai importante contributii au fost cele financiare, reprezentand 80% din valoarea totala a resurselor distribuite. Alte tipuri de resurse puse la dispozitia partenerilor comunitari au fost: timpul angajatilor si contributia in natura, fiecare reprezentand 9% din totalul resurselor oferite. Costurile de management au reprezentat investitia cea mai mica a companiilor in astfel de initiative.
Cauzele cele mai puternic sustinute de companiile membre au fost educatia copiilor, tinerilor si adultilor, pentru care s-au oferit 33% din resursele disponibile. Pozitia a doua este ocupata de proiectele destinate protectiei mediului, ce au atras 27% din resurse, urmate de initiativele din domeniul sanatatii (16%). Aproape 36% din angajati companiilor membre ale grupului LBG au investit timp si cunostinte in cauze comunitare, timpul mediu dedicat activitatilor de voluntariat fiind de 2,5 zile. In 2010 companiile membre au raportat implicarea a 28,4% din angajati, timpul mediu dedicat initiativelor comunitare fiind de 2 zile intr-un an, iar in 2009 companiile au raportat implicarea a 25% din angajatilor iar timpul mediu dedicat a fost de 6 ore.
“Uitandu-ne la importanta pe care investitia de timp o are in totalul resurselor dedicate de companii programelor de CCI (9% – tipuri de investitii), procent egal cu cel al contributiilor in natura, dar si la numarul de angajati implicati si timpul care il dedica voluntariatului ne putem da seama ca atat angajatii, cat si companiile in care lucreaza valorizeaza implicarea in astfel de initiative. Chiar daca nu este o resursa usor de mobilizat (necesita mult timp de coordonare, corelare intre expertiza, interesele angajatilor si nevoile din comunitate, dar si angajamentul foarte serios al angajatilor de a se implica) totusi, atat companiile membre, cat si angajatii lor au ales sa foloseasca potentialul acestei resurse”, se arata in Raportul LBG.
Prin mecanisme de implicare comunitara (donatii in bani, produse sau timp, programe de donatii salariale, co-finantare, debit direct, donatii prin SMS, matching grants etc.) dar si prin sprijinul acordat in obtinerea finantarilor nerambursabile, companiile au suplimentat cu o patrime resursele pe care acestea le-au avut la dispozitie.
Pentru mai multe informatii, click AICI