Membrii grupului London Benchmarking Group Romania (LBG Romania) au incercat sa identifice, in cadrul celei de-a patra editii a intalnirii anuale care a avut loc pe 26 septembrie, modul in care consumatorii pot fi atrasi si implicati in angajamentele de responsabilitate sociala ale companiilor. Invitatul special al intalnirii Guy Champniss, expert in comunicare, branding, marketing si comportament responsabil al consumatorilor, a adus in discutie cateva provocari pe care firmele din Romania, ca de alftel din orice tara, le intalnesc atunci cand vine vorba despre implicarea clientilor. El a tinut sa sublinieze in fata celor prezenti de ce e important ca mesajele de branding sa imbine cunostintele departamentelor de sustenabilitate cu experienta celor de marketing sau comunicare. Mai mult, a demonstrat ca, in general, oamenii, cand achizitioneaza un produs, fac apel la emotii si la dorinta de apartenenta la un grup, nu la decizii rationale.
Pe langa discutiile dedicate comportamentului responsabil al consumatorilor, participantii au avut ocazia sa vada evolutia implicarii membrilor LBG in proiecte comunitare, dar si cum pot fi acestea utilizate in comunicarea interna si externa a companiei. Ioana Szatmari, coordonator CSR al Asociatiei pentru Relatii Comunitare, a prezentat datele Raportului grupului LBG Romania pentru anul 2011, iar Andreea Paslaru, Sustainable Development Specialist al Ursus Breweries, a explicat cum folosesc aceste informatii in sisteme interne de management si comunicare.
Cel de-al treilea atelier al intalnirii a fost dedicat modului in care companiile pot sustine angajatii in initiativele de CCI. Diana Ciuraru, manager Resurse Umane al Lafarge Ciment Romania, a prezentat modul in care Lafarge a ales sa investeasca in fostii angajati ai companiei. Pornind de la un context ce ar fi putut conduce la un conflict intre comunitate si companie, aceasta din urma a reusit sa obtina sustinerea comunitatii. Datorita unei viziuni strategice si dorintei de a ajuta comunitatea, Lafarge a reusit sa dezvolte un proiect prin care sustine fosti angajati si impreuna cu acestia a creat Centrul de produse traditionale – EcoProd.
In cadrul intalnirii, Elena Serban, Directorul executiv al Fundatiei Vodafone, a prezentat diversitatea optiunilor de implicare a angajatilor firmei in proiecte de CCI. Ea a prezentat, totodata, si modul in care angajatii sunt implicati dar si cum se traduce voluntariatul acestora in beneficii pentru companie.
Camelia Mates, coordonatorul programului donatie.ro in cadrul ARC, a prezentat donatiile prin debit direct, un nou mecanism prin care angajatii firmelor, dar nu numai, pot face donatii eficiente. Acest mecanism este dedicat tuturor celor care vor sa faca donatii mici in mod recurent si ofera facilitati relatiei directe intre donator si organizatie.