TenarisSilcotub, in parteneriat cu Primaria municipiului Zalau, a investit 289.000 de dolari pentru realizarea unui laborator modern de pneumatica și hidraulica, cu echipamente de ultima generatie.
Noul laborator functioneaza in cadrul Liceului Tehnologic „Mihai Viteazu” din Zalau, dar va fi pus la dispozitia elevilor din toate liceele cu profil industrial din judet. Primaria Municipiului Zalau a investit circa 17.000 de dolari pentru renovarea si amenajarea spatiului care gazduieste laboratorul, iar TenarisSilcotub a contribuit cu 272.000 de dolari, acoperind valoarea echipamentelor pentru dotarea acestuia si programe de formare a formatorilor si a cadrelor didactice din scolile tehnice din judet.
„Prin aceasta investitie, TenarisSilcotub sprijina dezvoltarea invatamantului tehnic din Salaj, contribuind la formarea viitoarelor generatii de specialisti din industrie, motorul de dezvoltare a societatii. Acest laborator permite elevilor sa dobandeasca o experienta practica si sa inteleaga procesele tehnologice, pregatindu-i mai bine pentru cerintele pietei fortei de munca. La acest lucru adaugam know how-ul nostru si expertiza oamenilor nostri, prin transfer de bune practici si vizite in fabrici, prin care elevii se familiarizeaza, inca de pe bancile scolii, cu mediul industrial”, a declarat Gabriel Podskubka, Area Manager Tenaris pentru Europa de Est.
Laboratorul este dotat cu 7 calculatoare, care vor servi la simularea virtuala, realizarea circuitelor si verificarea functionalitatii lor prin programe dedicate. Pentru pregatirea practica, elevii au la dispozitie patru standuri independente, unde pot efectua practic circuitele simulate pe calculator. Echipamentele si programele de formare educationala au fost achizitionate de la compania FESTO, lider mondial in furnizarea de tehnologie de automatizare.
Pe langa investitia in noul laborator, programul STEP, initiat si sustinut de TenarisSilcotub, cuprinde activitati care urmaresc dezvoltarea abilitatilor tehnice ale elevilor inscrisi in invatamantul tehnic. Acestea includ vizite in fabricile companiei din Zalau si Calarasi, intalniri ale absolventilor cu angajati ai companiei si alte actiuni care au ca scop cresterea atractivitatii domeniului tehnic si orientarea elevilor spre o cariera in domeniul industrial. Toate acestea vor asigura absolventilor de scoli tehnice o pregatire adaptata la cerintele de pe piata fortei de munca.