CSR-ul in Romania a incetat sa se mai rezume la eforturi izolate ale unor filantropi sau vizionari din marile companii care au inteles ca responsabilitatea fata de societate si fata de propriii angajati trebuie sa fie parte din strategia de business. Dedicarea celei de-a patra zile a evenimentului Zilele Biz domeniului CSR demonstreaza inca o data acest lucru. Structurata in 3 sesiuni, conferinta din 10 noiembrie a antrenat, intr-o dezbatere despre CSR in contextul actual, reprezentanti din companii, ONG-uri, dar si nume influente din social media.
Prima sesiune, Viziuni ale CSR-ului in noua paradigma economica mondiala, a adus in discutie transformarea modului de a face CSR in contextul schimbarilor economice din ultima perioada. Desi, in conditiile recesiunii economice, a investi in dezvoltare durabila pare sa nu mai fie o optiune viabila, exista companii care aloca in continuare bugete considerabile pentru proiecte de CSR pentru ca au inteles ca, atunci cand CSR-ul devine parte integrata a strategiei de business, cresterea economica poate merge ”mana in mana” cu dezvoltarea durabila.
Din panel au facut parte:
- Alessandra Stoicescu, Presedinte, Fundatia Mereu Aproape
- Despina Andrei, PFP manager, UNICEF
- Corina Vasile Director de Comunicare, Raiffeisen Bank
- Andreia Cucu, PR & Communication Manager, GSK Romania:“Implicarea GSK in dezvoltarea unei comunitati sanatoase”
- Ruxandra Bandila, Marketing & Business Development Director, PwC Romania
Imbratisand conceptul de CSV introdus de Michael E. Porter, Corina Vasile – Director de Comunicare, Raiffeisen Bank, a explicat faptul ca asistam la o schimbare de paradigma de la CSR la CSV – creating shared value – concept ce ghideaza si strategia de implicare sociala a Raiffeisen Bank. CSV se refera la modalitatea prin care companiile pot creste din punct de vedere economic sustinad, in egala masura, nevoile comunitatilor in care isi desfasoara activitatea. Din acesta perspectiva, implicarea sociala a companiilor se distanteaza intru totul de filantropie pentru ca, sustine Porter, se transforma intr-o relatie de tip win-win in care evolutia companiei este facilitata de dezvoltarea socio-economica a comunitatii pe care o sustine. CSV inseamna de fapt integrarea principiilor de implicare sociala si a obiectivelor de business intr-o strategie unitara.
Alessandra Stoicescu (Presedinte Fundatia Mereu Aproape) a explicat, printr-o demonstratie pe cat de simpla pe atat de convingatoare ca, dincolo de diferentele terminologice si dezbaterile conceptuale, CSR este, in cele din urma, «despre lucruri simple: a construi, a salva, a sadi si a educa ».
Cea de-a doua sesiune, CSR-ul la rascruce, a pus in discutie problema transparentizarii initiativelor de CSR si a modului in care poate fi masurat impactul acestora pentru business, dar si in comunitate.
Mircea Tomescu, Managing Director – Graffiti PR a explicat, analizand cateva proiecte conform modelului McKinsey, cele trei zone in care business-ul creste atunci cand compania investeste in CSR: growth, risk management si return on capital.
Ioana Szatmari, Coordonator program CSR – Asociatia pentru Relatii Comunitare, a prezentat modelul London Benchmarking Group si modul in care acesta poate fi utilizat ca instrument de management intern pentru masurarea impactului initiativelor de CSR ale companiei in comunitate, iar Georgiana Gheorghe, Corporate Communication Manager – Danone, a exemplificat beneficiile raportarii pe modelul LBG printr-o analiza a proiectelor de responsabilitatea sociala implementate de companie.
Ultima sectiune a evenimentuului, CSR & SOCIAL MEDIA – Reputaţie & Integritate într-o era a informatiei, a reunit nume influente din social media intr-o discutie despre modul in care online-ul poate fi folosit pentru promovarea initiativelor de responsabilitatea sociala.
Bloggeri influenti care au facut CSR – Cristian Manafu (www.manafu.ro), Adi Hadean (www.adihadean.ro), Radu Bazavan (www.groparu.ro), Sebastian Bargau (www.visurat.ro), Adrian Ciubotaru (www.adrianciubotaru.ro) si Cristian China Birta (www.chinezu.eu) – au abordat, intr-o dezbatere “fara perdea”, factorii care influenteaza decizia unui blogger de a deveni sau nu ambasador al unei cauze sociale si limitele pe care le are posibilitatea lui de a se implica. Astfel, am aflat ca fiecare dintre ei primeste in medie un numar de 20 de solicitari de implicare in sustinerea unor cauze sociale pe zi si ca, atunci cand vine vorba de a se implica, cei mai importanti factori de decizie sunt increderea in cauza respectiva si “omul de legatura” – acea persoana care ii poate determina sa se alature cauzei.