Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

100 de proiecte, peste 50.000 de beneficiari

Data: 12.12.2017

Programul RO10 „Copii si tineri aflati in situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si pentru promovarea incluziunii sociale" (CORAI) a ajuns la final. Cele 100 de proiecte finanțate, în valoare totală de cca. 28 milioane de euro, lasă în urmă schimbări importante în viața a zeci de mii de copii și tineri aflați în situații de risc, din România.

Demarat la sfarșitul anului 2013, Programul a venit în sprijinul a peste 50.000 de beneficiari, copii, tineri, părinți, profesioniști din domeniul educației și serviciilor sociale, reprezentanți ai unor autorități locale sau organizații neguvernamentale interesați de soarta comunităților în care activează, multe dintre acestea comunități defavorizate, cu populație numeroasă de etnie romă.

Copiii și tinerii au fost cuprinși în programe de educație și formare, pentru a-și îmbunătăți frecvența și performanța școlară și profesională, părinții au fost invatați cum să își sprijine copiii pentru a le asigura un parcurs educațional cât mai îndelungat, specialiștii și reprezentanții autorităților publice și ai organizațiilor neguvernamentale au fost pregătiți pentru a furniza copiilor și tinerilor servicii sociale și educative de calitate și pentru a lupta împotriva discriminării și excluziunii sociale.

Pe parcursul celor 4 ani de implementare a Programului, peste 18.000 de copii și 11.500 de tineri, din care cca. 40% membri ai unor comunități de romi, au beneficiat de servicii și activități educaționale, peste 16.000 de părinți ai unor copii sau tineri la risc au beneficiat de servicii specifice de suport (informare cu privire la importanța educației, consiliere psihologică, educație parentală, alfabetizare, formare etc.) și peste 7.800 de specialiști din domeniile social și educație au dobândit noi cunoștinte și abilități în lucrul cu reprezentanți ai unor grupuri dezavantajate. De asemenea, au fost construite, reabilitate sau amenajate 42 de spații în vederea găzduirii de servicii pentru copii și tineri aflați în situații de risc și au fost dezvoltate 303 de metodologii, instrumente și planuri de acțiune menite să combată practicile discriminatorii, respectiv excluziunea socială și economică a grupurilor dezavantajate.

Interesul copiilor, tinerilor și părinților pentru educație a crescut 

Rezultatele evaluarii externe a impactului Programului, realizata de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), au aratat ca, in urma participarii la activitatile proiectelor:

 

  • 8 din 10 beneficiari ai Programului sunt convinsi ca proiectele au avut o contributie mare sau foarte mare la cresterea participarii scolare a copiilor si tinerilor, precum si la promovarea incluziunii sociale;
  • 85% din respondenti cred ca in urma activitatilor din proiecte s-a imbunatatit in mare si foarte mare masura interesul pentru scoala al copiilor si tinerilor, iar 9 din 10 considera ca s-a imbogatit pregatirea pentru viata a acestora;
  • 2 din 3 parinti considera ca activitatile din Program au contribuit mult sau foarte mult la decizia copiilor si tinerilor de a continua studiile;
  • ca urmare a Programului, 8 din 10 copii isi propun sa continue studiile la nivel liceal, iar 2 din 3 sa ajunga la facultate;
  • 86% dintre elevii beneficiari considera ca, in urma participarii la proiecte, se simt atrasi de scoala mai mult decat inainte, iar 82% evalueaza ca au rezultate mai bune la invatatura decat anterior.

 

Schimbări în viața beneficiarilor

Interventiile susținute prin Program au produs schimbări importante în viața membrilor comunităților, fie că ne referim la copii, tineri, părinți, educatori sau specialiști. Un exemplu în acest sens îl oferă unul dintre proiectele realizate în județul Iași:

Una din reusitele proiectului „Impreuna  pentru copii”, derulat de Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, care a vizat reducerea absenteismului scolar in judetul Iasi, a fost sa apropie parintii de copiii lor, prin intermediul sesiunilor de educatie parentala. Parintii copiilor si tinerilor beneficiari ai proiectului au recunoscut  ca au reusit sa inteleaga mai bine importanta participarii scolare a copiilor.

„Proiectul asta ne-a ajutat foarte mult! Ne-a ajutat foarte mult, ca sa impingem copiii la scoala. Proiectul asta e ca o obligatie pentru noi. Am inteles mai mult faptul ca ei, copiii trebuie sa mearga neaparat la scoala, sa continue scoala. Am pus suflet, am venit la sedinte, am venit spre binele meu si spre binele copilului, sa mearga ei mai departe” (parintele unui beneficiar al proiectului).


Incepem sa ascultam si copiii, ni s-a explicat ca trebuie sa fim mai calmi, sa-i ascultam atunci cand au nevoie, sa-l ascultam atunci cand vrea copilul, ca dupa copilul isi pierde interesul...nu trebuie sa-l neglijam sau sa-i vorbim urat. Ne-a ajutat foarte mult [cursul n.n.], ne-am schimbat, am fost si noi [copii n.n.] dar tratati foarte diferit, ca la tara este multa treaba, e mult de munca si nu-ti mai ramane timp pentru copii” (parintele unui beneficiar al proiectului).

Efectele benefice ale activitatilor in care au fost implicati parintii au fost resimtite si de copii:

Parintii mei sunt mai intelegatori. De obicei nu prea ne asculta ce spunem noi ca…nu au timp. Dar acum mama s-a schimbat enorm. De fiecare data cand venea de la cursuri venea cu ceva nou. S-a schimbat, vorbea mai frumos. Adica nu vorbea urat nici inainte, dar altfel…” (beneficiar al proiectului).

Cand faceam pozne tata ma certa, dar acum nu ma mai cearta, dar nici eu nu mai fac pozne”. (beneficiar al proiectului).

Evenimentul de închidere a Programului

Pentru a face cunoscute la nivel national rezultatele Programului, Fondul Roman de Dezvoltare Sociala (FRDS) organizează miercuri, 13 decembrie 2017, la Hotel Capitol din București, conferinta de inchidere a Programului.

In cadrul evenimentului, care se va bucura de participarea a numerosi experti din domeniul social, a unor reprezentanti ai societatii civile si ai unor autoritati si institutii publice de la nivel local si central, vor fi prezentate atat cele mai importante rezultate ale Programului, cat si o serie de proiecte de success finantate prin Program.

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:



Articole din EvenimentE:

» INVITAȚIE CONFERINȚĂ DE PRESĂ - LANSAREA PROIECTULUI S.M.A.R.T.
» Cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntarului, Asociația „Armata Salvării din România” anunță deschiderea Centrului de Resurse pentru Voluntari
» 100 de proiecte, peste 50.000 de beneficiari
» Kane Citizen Programme | Antreprenoriat Social
» Asociația „Misiunea Creștină Armata Salvării” vă invită marți, 4 iulie ora 10.30, la evenimentul care marcheaza închiderea proiectului „Centre Comunitare Armata Salvării Iași și Ploiești”
» Invitatie eveniment final proiect "Social Entrepreneurship in a European Dimension", 30 Mai 2017
» Prima editie eCo traditii 2017 debuteaza la Cluj-Napoca, in Manastur
» Conferința națională „Economia Socială în 2015. Proiecte, realizări și perspective”
» CARTE PENTRU COPII - Aniversare - Bibliotecă
» Abilitati si mobilitatea pentru competitivitate
» Economia socială, șansă pentru comunitățile locale, soluție pentru mediul înconjurător în Delta Dunării
» Changemakers - Antreprenoriatul social: Un altfel de business
» Seminar FDSC: Rolul cultelor si al organizatiilor religioase in dezvoltarea economiei sociale
» Conferinta Internationala de Cercetare a Economiei Sociale va ajune in 2013 la cea de-a 4-a editie
» Conferinta internationala de cercetare pe tema intreprinderii sociale, editia a IV-a
» CONFERINTA NATIONALA - “Incluziune si economie sociala. Modele regionale - bune practici europene”
» Terra Park – Targul micilor mestesugari si antreprenori CONIL / 23 februarie 2013
» Solutii pentru stimularea responsabilitatii sociale prin sistemul de achizitii publice
» 3 Voluntari aleargă un Semimaraton pentru Scufiţa Roşie
» Masa rotunda “Antreprenoriatul social in Romania – oportunitati si provocari”
» Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013 in lume
» Institutul de Economie Sociala va invita, pe 15 noiembrie, la cea de a doua editie a Conferintei Nationale a Economiei Sociale
» Workshop exploratoriu "Produse traditionale: autenticitate si calitate" 26 - 27 septembrie 2012, Bucuresti
» Prima bursa de afaceri sociale, in cadrul Zilelor Craiovei (25-30 octombrie)
» Targul Organizaţiilor Neguvernamentale din municipiul Arad, 17-19 septembrie 2012
» Rolul antreprenorului in societate la HUB Talks
» Conferinta „Rolul statului in promovarea responsabilitatii sociale”
» Centru de cazare pentru persoane fara adapost, la standarde europene, inaugurat la Bistrita
» Se deschide Manufactura de Procesare Fructe din Zetea
» Proiect strategic: Retea regionala pentru promovarea si aplicarea conceptelor economiei sociale in vederea cresterii sanselor de reinsertie sociala a persoanelor cu dizabilitati”
» A 25-a Conferinta Aniversara Social Firms Europe CEFEC 2012 - “Economia Sociala, Trend sau Realitate”
» Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale invita persoanele interesate sa contribuie la imbunatatirea studiului "Facilitati de ingrijire a copiilor, factor determinant pentru reintoarcerea pe piata muncii a femeilor"
» Economia sociala pentru comunitatile de romi - Antreprenoriat si dezvoltare comunitara
» Start la proiectul OpenEd in Arad, educatie GRATUITA pentru liceenii cu dificultati economico-sociale!
» Societal organizeaza Universitatea de vara pe tema Responsabilitatii Sociale
» Sprijin pentru intreprinderi sociale in mediul rural. Aplica la programul “Asocierea: o sansa pentru agricultori”!
» Societal cauta 16 proiecte-pilot de Responsabilitate Sociala!
» Prezentarea proiectului “Revenirea foştilor deţinuţi pe piaţa muncii şi integrarea lor în societate”
» Festivalul Eco Handmade “Think Green” 2012
» Conferinta internationala: Daca nu este pentru profit, atunci pentru ce? Si cum?
» Strategia Dunarii pe intelesul oamenilor de afaceri
» Educatia copiilor din comunitatile defavorizate
» Centrele Comunitare Resursa la 1 an de activitati in folosul comunitatilor
» Casele de Ajutor Reciproc - Actori ai Economiei Sociale din Romania
» Seminar: Rolul economiei sociale in dezvoltarea durabila a zonelor montane
» "Responsabilitatea sociala corporativa – solutie pentru o activitate sustenabila" - o serie de workshop-uri dedicate patronatelor, sindicatelor, camerelor de comert si industrie si asociatiilor de IMM-uri
» Ziua Internationala a Actiunii United Way, o zi de voluntariat in comunitate
» Conferinta “Antreprenoriatul in contextul crizei economice”, Bucuresti, joi 21 iunie 2012. PARTICIPARE GRATUITA!
» CeRe organizeaza evenimentul “Incluziunea sociala si economica a cetatenilor de etnie roma”
» Sesiune de informare la CALARASI privind Schemele de Grant din cadrul Programul de Cooperare Elvetiano-Roman
» Sesiune de informare la CLUJ privind Schemele de Grant din cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman
» Introducerea voluntariatului, a învățării în context nonformal și a activităților de tineret între priorităţile de finanţare ale Fondului Social European pentru perioada 2014 -2020
» Prima conferinta cu tema “Investiti in Romania”
» Modalitati de abordare a educatiei nonformale in companiile din Romania, consultari locale in Bucuresti
» Competitia internationala Social Impact Award si-a desemnat castigatorii
» Start Up Your Idea – editia a treia
» Serie de workshop-uri GRATUITE dedicate responsabilitatii sociale corporative, solutie pentru o activitate sustenabila
» Forumul european Servicii sociale de calitate in fiecare comunitate – provocari si oportunitati
» Ceremonia de absolvire a bursierilor FSC
» Castigatorii editiei aniversare a Galei Societatii Civile
» Fonduri elvetiene pentru proiecte romanesti
» Atelierele de Responsabilitate Sociala organizate de Societal
» Au inceput inscrierile pentru editia a IVa a Galei Premiilor Participarii Publice
» Seminar “Medierea muncii pentru persoanele cu dizabilitati”
» AIESEC University, rezultate si experiente memorabile
» Sezătoarea – un pas spre dezvoltarea durabila a satului romanesc
» Proiectul ”Actionam responsabil! – Reteaua Sociala RSC” a primit trofeul ”Black Sea – Danubian Social & Economic Innovator”
» 24 de organizatii si peste 250 de locuri de voluntariat la a doua editie a Targului de voluntariat Brasov!
» Povestile se transforma in realitate in Saptamana Nationala a Voluntariatului - 14-20 mai 2012
» Saptamana Tinerilor Anteprenori - eveniment organizat in cadrul proiectului “Incluziune sociala si pe piata muncii prin intreprinderi sociale”
» “Antreprenoriat, primii pasi”, eveniment gratuit la Ploiesti, 18 mai 2012
» Saptamana Antreprenoriatului Feminin
» Online Career Day 2012 – Eveniment special la Iasi de dezvoltare personala pentru cariera
» Poate fi dizabilitatea transformata in succes?
» 13 ani de Habitat for Humanity!
» Iasi Educational Trade Show, expozitii, muzica, targ de carte, gala educatiei la Iasi 1-3 iunie 2012
» Persoanele cu dizabilitati va dau intalnire in Club A!
» INSPIRO, un eveniment creat pentru a inspira oamenii din companii, manageri sau tineri profesionisti / Bucuresti, 16 mai
» Ziua Internationala a Comertului Echitabil sarbatorita la Iasi, 12 mai 2012
» Saptamana aceasta are loc evenimentul Top Talents – proiect dedicat tinerilor cu rezultate remarcabile
» Primii pasi in antreprenoriat se invata la Ploiesti. Eveniment fara taxa de participare!
» Conferinta de Atragere de Fonduri organizata de ARC
» Targul organizatiilor neguvernamentale "Impreuna pentru comunitate", editia a X-a
» ResponsabilitateSociala.ro organizeaza a doua editie a "European CSR Lessons"
» BEST Cluj-Napoca organizeaza cea de-a XVIII-a editie a evenimentului de cariera JobShop
» BizCamp Bucuresti, a 7-a editie
» Centru de resurse in economia sociala la Primaria Piatra - Neamt
» Concurs artistic "Fair Trade" in cadrul Saptamanii Comertului Echitabil
» Despre comunitati de romi, antreprenoriat social si economia de piata
» YPC Cafe organizeaza seara dedicata filmelor TED
» Ultima saptamana de inscriere in programul Tineri Antreprenori de Succes
» Workshopuri deschise la Iasi in cadrul Social Impact Award
» Inaugurarea Anului European al imbatranirii active in Romania
» Conferinta “Serviciile Clubhouse, o oportunitate pentru Romania?”
» Lansare prima cafenea non-profit din Romania
» Invitatie la dezbaterea proiectului de lege privind finantarea serviciilor sociale
» Prima ediţie Social Media Summit Bucureşti
» Seminar de Economie Sociala pentru tineri economisti, la Forli
» AIESEC Sibiu organizeaza PERSPECTIVE, eveniment dedicat mediului business
» Akcees aduce oportunitatile mai aproape de tineri
» Seminariile ONGLex: O noua oportunitate pentru sectorul neguvernamental
» Conferinta de incheiere a proiectului "Parteneri strategici in domeniul incluziunii sociale"
» Conferinta internationala pe tema responsabilitatii sociale la Sibiu
» RoPot continua evenimentele din cadrul Serilor de Antreprenoriat Social
» Incep inscrierile la Gala Societatii Civile, editia 2012
» Concurs de inovare sociala la Social Innovation Relay
» Antreprenoriatul social, una dintre temele fierbinti din cadrul Romanian Business Leaders Summit
» Concurs de proiecte dezvoltate in parteneriate internationale intre scoli
» A fost lansata editia a treia a Studiului privind Sistemul National de Integritate de catre Transparancy International Romania
» Lansarea la nivel national a procesului de programare a fondurilor europene destinate unei dezvoltari inteligente
» “Saptamana Egalitatii de Sanse” ajunge la Sibiu
» YoungDiplo pune pe harta viitorul strategic al Romaniei
» Ateliere de planificare a Responsabilitatii Sociale
» Fundatia Blue Heron organizeaza editia jubiliara a Valentine’s Day Charity Ball
» Intalniri regionale privind programul de finantare europeana "Erasmus for all"
» Fundatia „Pentru Voi” premiata pentru Excelenta in implicare sociala
» Expozitii de proiecte ROMANIA de IMPACT
» Habitat for Humanity România pe podium la Gala Voluntarilor cu “Big Build 2011”
» Dezbatere publica referitoare la "Legea privind subventionarea din fonduri publice a serviciilor sociale acordate de asociatii, fundatii si cultele recunoscute de lege"
» Seminar regional: ”Economia socială – inovaţie, incluziune” / Cluj-Napoca, 19 Decembrie 2011
» Targul de Craciun al Intreprinderilor Sociale
» ZIUA PORTILOR DESCHISE la Atelierele de terapie ocupationala
» Materialele Conferintei de Economie Sociala din 12 - 14 octombrie 2011 de la Bucuresti disponibile si pe www.economiesociala.net
» Global Entrepreneurship Week: Romania pe harta globala a antreprenoriatului
» Cum sa obtii 3.000 de euro cu o investitie de doar 12 dolari?
» "Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii" - Centrul ArCuB, 24 noiembrie 2011
» Conferinta “Connection 2011” (13 - 16 octombrie 2011)
» TARGUL DE ECONOMIE SOCIALA in 12-14 octombrie in Piata George Enescu din Bucuresti
» Economia sociala - Întâlnirea proiectelor finanţate POSDRU 6.1 (28-29 iulie 2011, Bucureşti)
» Targul National al Unitatilor Protejate
» Institutul de Economie Sociala - observator al economiei sociale din Romania
» Cum contribuie mass-media la responsabilitatea sociala?
» Marketingul si aspectele juridice ale intreprinderilor sociale
» Teatru labirint ca forma de educatie continua a adultilor
» Societal dezbate… despre ce gasim in culisele reciclarii?
» Despre moda in stilul Chic & Ethic
» Seminarul regional de promovare a angajabilitatii tinerilor dupa eliberarea din penitenciar (Foto)
» Daca e marti, Societal dezbate... despre dezvoltarea durabila in proiectele FSE
» Produse handmade la Timisoara
» Stiri de la primul targ de economie sociala
» Primul targ national de economie sociala
» Primul TÂRG NAŢIONAL DE ECONOMIE SOCIALĂ se va desfasura la Casa Tineretului din Timişoara in perioada 13 – 15 aprilie 2011
» Seara de Antreprenoriat Social - Sacosa de Panza
» La Field Challenge, roPot te invata cum sa transformi implicarea in societate intr-o afacere sociala
» Targul National al Unitatilor Protejate
»