A propos de nousNouvellesBonnes PratiquesLa RecherchePolitiquesOpportunitésMediasGalerie

Data: 05.11.2012

Proiectele depuse in ianuarie 2011 la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) au asteptat mai bine de un an si jumatate rezultatul evaluarii. Mai mult, o parte din cele acceptate nici in acest moment (luna noiembrie 2012) nu au semnat contractele pentru a putea demara activitatile. Intinderea evaluarii si contractarii pe aproape doi ani are cateva cauze principale: prestatia firmelor de evaluare, procedurile greoaie de achizitii publice, schimbarile politice din Minister si, in final, comunicarea dintre autoritati si titularii proiectelor.

Ioana Morovan

Este vorba despre proiectele depuse in cadrul Cererii de proiecte nr.

1/2010 “Cresterea capacitatii proprii a organizatiilor neguvernamentale de a colabora cu institutiile administratiei publice din Romania”. Ovidiu Dumitrache, manager public la Autoritatea de Management Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii administrative a explicat pentru EurActiv.ro ca au fost depuse, pana la data limita de 31 ianuarie 2011, 191 proiecte din care, in urma primei etape de verificare (documente administrative) au mai ramas 113.

Acestea urmau sa intre in evaluare, analiza fiind facuta de firme independente contractate de Minister cu o suma medie de 1800 lei pe proiect evaluat. In schimb, din cauza derularii greoaie a colaborarii cu evaluatorii, partial cauzata de procedurile impuse de legislatia de achizitii publice, proiectele respective au intrat la analiza abia dupa un an, in februarie 2012. Practic, in tot acest timp proiectele au stat in sertarul functionarilor din Minister.

Mecanismul evaluarii si problemele cu firmele de evaluare. Un fost director din Autoritatea de Management POR, intre firmele castigatoare

Potrivit lui Ovidiu Dumitrache, Ministerul lansase licitatia pentru contractarea unor evaluatori independenti in iunie 2010 dar, din cauza termenelor si regulilor legislatiei de achizitii publice, inclusiv din cauza contestarii acestei proceduri care a ingreunat procesul, Ministerul a reusit reusit abia in noiembrie 2010 sa semneze primul contract subsecvent (n.r. - vezi detalii legislative in docmentul atasat) cu o firma de evaluare pentru a incepe analiza proiectelor. „Regula este ca evaluatorii sa ia proiectele in ordinea cronologica a depunerii si, mai mult, ca toate proiectele din cadrul Cererii de proiecte nr.1/2010, fiind cu depunere la termen si suma maxima pentru finantare, sa fie analizate de aceiasi evaluatori si in aceeasi perioada pentru a respecta egalitatea de sanse a solicitantilor”.

Ovidiu Dumitrache a explicat ca, la momentul depunerii proiectelor ONG-urilor (ianuarie 2011) existau deja depuse peste 300 proiecte din Cereri de Finantare anterioare care asteptau evaluarea.

Firma care a semnat primul contract subsecvent de evaluare, Global Consulting&Expertize (vezi mai multe detalii aici) a analizat 100 de proiecte din cele existente deja la Autoritatea de Management, apoi s-a oprit, fiindca asa era prevazut in procedura de achizitie. Oricum, firma a finalizat evaluarea cu intarziere, adica in total i-au trebuit sase luni pentru a evalua cele 100 de proiecte. Proiectele depuse pana la 31 ianuarie 2011 nu au „prins” aceasta „transa” de evaluare. Tariful acestei firme de evaluare a fost de 1882,22 lei, fara TVA pe proiect evaluat.

Urmatoarea companie de evaluare, Mobius Solutions (al doilea contract subsecvent) a inceput evaluarea abia in luna mai 2011. Aveau prioritate, din nou, alte 300 de proiecte anterioare celor din Cererea de proiecte nr.1/2010.

Potrivit lui Ovidiu Dumitrache, la acest contract nr.2 au existat probleme de genul intarzierilor sau neaprobarii unor contracte.

Mai exact, evaluarea a durat, din nou, aproape sapte luni, pentru 200 de proiecte. Mai mult, rezultatele analizei, adica rapoartele de evaluare, nu au fost intocmite in regula astfel incat numai 144 de rapoarte au fost aprobate de Autoritatea de Management, celelalte fiind respinse. Adica a fost nevoie sa fie reluate. Tariful acestei firme de evaluare:1882,22 lei, fara TVA pe proiect evaluat.

Contractul subsecvent nr. 3 a fost semnat cu un firma Business&Strategies in Europe, in noiembrie 2011. Aceasta a evaluat 140 de proiecte, din cele 431 existente deja la Autoritatea de Management. Nici de aceasta data cele ale ONG-urilor din Cererea nr.1/2010 nu au „prins” evaluarea. Vestea buna este ca aceasta firma, potrivit lui Ovidiu Dumitrache, a avut o prestatie buna, astfel incat lucrurile s-au miscat mai rapid. Tariful acestei companii: 1750 lei, fara TVA, pe proiect.

In februarie 2012, la al patrulea contract subsecvent, incheiat cu SC Relians Corp SRL a evaluat alte 140 de cereri din cele 209 ramase astfel incat, in sfarsit, in iunie 2012 a fost finalizata analiza proiectelor depuse de ONG-uri in ianuarie 2011.

In fruntea acestei companii si coordonatoare a acestui contract: Valentina Radoi, fost director (pana in anul 2009) in cadrul Autoritatii de Management pentru Programul Operational Regional. Aceasta a declarat pentru EurActiv.ro ca „evaluarea efectiva a fost facuta intr-un ritm foarte alert, timp de doua luni si jumatate. Am intalnit la Minister un corp profesionist de functionari publici ai am colaborat foarte bine. Este regretabil ca aceste licitatii se atribuie pe criteriul pretului cel mai scazut si ca vin firme care cred ca au expertiza si au o slaba capacitate de a inteleg ce anume se doreste prin contract”. Tariful acestei companii de evaluare: 1738 lei, fara TVA, pe proiect evaluat.

Ultima etapa: contractarea. Comunicare greoaie intre Autoritatea de Management si beneficiari, schimbari institutionale

In urma evaluarii, au ramas 24 de proiecte acceptate pentru finantare. “Toate cele 24 de proiecte au avut in medie trei cerei de clarificare, pentru diferite aspecte, in perioada de eveluare. Toate au avut solicitari de clarificari de la Autoritatea de resort si in faza de pre-contractare”, a explicat Ovidiu Dumitrache pentru EurActiv.ro.

In functie de complexitatea solicitarilor de clarificare, beneficiarii au raspuns intr-un termen mai scurt sau mai lung, reactia Autoritatii de Management – pe masura, astfel incat perioada de pre-contractare s-a prelungit, in cazul a zece proiecte, pana la momentul publicarii materialului.

Nu in ultimul rand, a existat si un “gap institutional” la momentul schimbarii Guvernului.  “A existat o perioada de aproximativ trei saptamani in care contractele care parcursesera toate etapele in ceea ce priveste avizarea lor au fost nevoite sa reia traseul”, a mai spus Ovidiu Dumitrache.

Cei zece beneficiari care inca nu au semnat contractele nu pot decat sa spere ca nu vor “prinde” alte schimbari, in urma alegerilor din decembrie.

Nota (1): reprezentantii companiei Mobius Solutions si cei ai Business&Strategies in Europe nu au putut fi contactati pana la momentul publicarii materialului. Reprezentantii Global Consulting&Expertize nu au dorit sa discute despre acest subiect.

Nota (2): Informatii suplimentare:

  • Vezi in documentul atasat anuntul de atribuire pentru contractul cadru – evaluarea proiectelor in cadrul PO DCA

  • Vezi contractul cadru semnat cu cele 4 companii, aici: http://www.ipp.ro/library/fse/astpodca14.pdf

  • Mai multe informatii despre contractul cadru si contracte subsecvente in OUG 34/2006 – legislatia de baza a achizitiilor publice, document in versiune consolidata (document atasat)

Articole legate de acelasi subiect
Leonard Orban: Comisia Europeana va face public raportul suplimentar MCV in ianuarie 2013 | 30 Octombrie 2012
Leonard Orban: Comisia Europeana cere noi reglementari pe achizitii publice si pe conflicte de interese ca sa deblocheze plati | 26 Octombrie 2012
Comunicat de presa: Cercetarea din Romania, mai apreciata peste hotare

Sursa: euroactiv.ro

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:



Articole din Subventions et Finance:

» Formularul 230: Surprize ascunse pentru ONG-uri în Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 147/2020
» ASHOKA ȘI NESTLE lanseaza „CREATING SHARED VALUE PRIZE” in valoare de 500,000 franci elvetieni
» CESE ofera premii de 50.000 Euro pentru promovarea locurilor de muncă de calitate și a spiritului antreprenorial pentru viitorul ocupării forţei de muncă
» AFIR: nu mai sunt bani
» AM POCU anunta rezultatul procesului de solutionare a contestatiilor
» Finanțare pentru tineri sportivi și artiștiFinanțare pentru tineri sportivi și artiști
» FONDURI EUROPENE de până la 15.000 de euro!-Ghidul_Solicitantului_sM_6.3_2017
» Lista intermediară a cererilor de finanțare aprobate în cadrul apelurilor POCU/18/4/4.1 și POCU/20/4/4.2
» Facilitare comunitara: Ai depus cererea la APIA? Iată ce drept ai după expirarea termenului-limită de 15 mai!
» 177 mil. euro: credite cu susținere europeană pentru întreprinderile mici și mijlocii din România
» Nouă ne pasă - de mediul rural, de educație, de abandonul școlar. Finanțare
» Granturi in valoare de 200.000 euro in competitia
» Ordonanță de Urgență adoptată în ședința de astăzi: Mecanismului financiar Spaţiul Economic European 2014 - 2021 şi Mecanismul financiar norvegian 2014 – 2021
» Top 30 idei de afaceri neagricole pe care le poți porni la țară cu fonduri europene
»
» Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se apropie de nivelul maxim alocat
» Eugen LUCAN, reprezentantul Romaniei in CESE va sustine nominalizarile romanesiti pentru acordarea PREMIULUI CESE PENTRU SOCIETATEA CIVILA 2014-"Rasplatirea excelentei in initiative ale societatii civile". Valoarea premiilor este de 30.000 Euro!
» Studiu european: comisionul ilicit in materie de fraudare a achizitiilor publice
» Ministerul Fondurilor a publicat strategia Romaniei pentru fondurile europene. Ce vrea Romania sa-si ”cumpere” pe banii de la Comisia Europeana
» Prima runda pilot a Fondului de Mobilitate pentru Experti din Romania si Republica Moldova a fost prelungita pana in decembrie 2013
» Fondurile europene si economia sociala, cum a fost pana in 2013, ce va urma
» Astăzi se lansează Competiția NESsT pentru Întreprinderi Sociale 2013!
» Premiu de artă pentru Europa Centrală și de Est în valoare de 35.000 euro. START LA ÎNSCRIERI!
» Fabricat in Tara lui Andrei – cea mai mare competitie de afaceri sociale cu finantari in valoare totala de pana la 350.000 euro - isi anunta finalistii
» Fonduri UE 2014-2020. Calendarul cu termene limita, publicat de Minister.
» YouthBank Bucuresti anunta un fond de 30.000 lei pentru proiectele liceenilor
» World Vision România oferă finanţare pentru 30 de ateliere de meşteşuguri
» Antreprenorii din Romania pot primi 30.000 de euro finantare pentru proiectele lor digitale
» Primul Minisitru declara: Am primit instiintarea oficiala privind deblocarea POSDRU
» Inovation Norway
» Educatia
» Corectii financiare de 198 milioane de euro pe POS DRU si de 10 milioane euro pe POS Mediu
» Beneficiarii de fonduri UE care asteapta platile se plang de conturi blocate, restante de milioane de euro si
»
» Se reiau platile AMPOSDRU catre beneficiari
» Leonard Orban: Corectia de 25% pe POSDRU nu va afecta toti beneficiarii
» AM POSDRU vrea sa ajute beneficiarii afectati de intarzierile in rambursarea banilor din FSE
» AM POSDRU anunta prelungirea termenului de plata pentru cererile aprobate
» Agricultura din Romania dupa 5 ani de fonduri europene
» TVA va fi eligibila pentru proiectele POSDRU depuse inainte de 2012 si aflate in implementare
» Credite cu dobandă subventionata pentru accesarea fondurilor europene destinate agricultorilor
» 40.000 USD in programul de finantare PACT pentru COMUNITATE. AFLA DETALII SI APLICA PANA IN 5 SEPTEMBRIE 2012!
» 805 cereri de finantare primite in cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri de Organismul Intermediar Elvetian
» Consiliul Europei cere fortelor politice din Romania sa asigure functionarea institutiilor si respectarea normelor democratice
» Burse pentru viitori antreprenori
» Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere – Masura 123
» 100.000 de euro in programul de granturi Raiffeisen Comunitati 2012
» Se prelungeste sesiunea de depunere a proiectelor pentru Masura 141 Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta
» POSDRU- noi reguli pentru verificarea cheltuielilor
» Finantare de peste 65 000 lei pentru solutii moderne de invatare in scolile si liceele clujene.
» Norvegia va oferi fonduri nerambursabile de 300 mil. euro pentru promovarea tehnologiilor nepoluante
» Mai bine de 5.000.000 CHF, bani in cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman pentru dezvoltarea societatii romanesti!
» FDSC lanseaza a doua runda de finantare in cadrul Fondului de Actiune Rapida
» Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va incuraja crearea centrelor de afaceri si parcuri industriale
» Fundatia ERSTE ofera burse pentru cercetari sociologice: “ERSTE Foundation Fellowship for Social Research”, sesiunea 2012-2013
» Apel pentru transmiterea de proiecte, editia 2012 „Sustinerea proiectelor inovatoare din partea ONG-urilor din Romania in domeniul coeziunii sociale”
» Lansarea Schemei de grant pentru ONG-uri, runda intai
» Apeluri de proiecte ce se lanseaza in luna Mai
» IKEA va acorda 30.000 euro pentru cel mai potrivit partener pentru dezvoltarea de programe și proiecte care au ca scop bunăstarea copiilor!
» Romanian American Foundation si Fundatia pentru Parteneriat acorda peste 1 milion de lei pentru infiintarea a sapte intreprinderi sociale "verzi"
» Echipa Youth Bank Mures a selectat 10 proiecte scrise de liceenii mureseni in vederea finantarii
» Sprijinul pentru tinerii fermieri creste la 40.000 de euro
» 10 aprilie, este ultima zi pentru depunerea Scrisorilor de intentie la Fondul pentru Inovare Civica!
» Doua milioane lei pentru dezvoltarea resurselor umane din mediul rural
» Antreprenoriatul la feminin
» Fondul pentru Inovare Civica, o noua linie de finantare pentru organizatiile neguvernamentale
» Apel pentru propuneri de finantare: Making the Most of EU Funds for Roma
» Masuri referitoare la Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane
» Intreruperea termenului de plata pentru cererile in curs pe POSDRU
» MMFPS selecteaza asociatii si fundatii care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala in vederea acordarii de subventii de la bugetul de stat
» CEE Trust anunta prioritatile sale pentru activitatea de finantare din 2012 in Romania
» YouthActionNet - burse pentru tinerii antreprenori din domeniul social
» Fonduri europene pentru educatia antreprenoriala
»
»
»
»
» Program de finantare pentru cresterea nivelului educational al elevilor din clasele primare
»
»
»
»
»
»
»
»
» Traian Basescu despre un minister pentru administrarea fondurilor UE: Trebuie sa fie un om credibil la Bruxelles. Stiu cine va fi, e convenit cu premierul
»
»
»
»
» Lansarea competiţiei „Beneficii economice din investiţii sociale
»
»
»
»
»
»