Un grup de 250 de persoane din mediul rural al judetului Bacau, cu statut de inactivi, persoane in cautarea unui loc de munca, someri, persoane ocupate in agricultura de subzistenta, dar si manageri de firme si angajati, vor benefica, timp de doi ani, de pregatire si consultanta pentru integrarea pe piata muncii. Initiativa apartine Asociatiei Pas in Doi, din Onesti, care in parteneriat cu societatile Siltur, din Slanic Moldova, si Evicor, din Onesti, vor aplica proiectul cu finantare europeana "Mediul rural - masuri pentru dezvoltarea si ocuparea resurselor umane". Proiectul a fost lansat marti, 3 aprilie, in Onesti.
Cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, proiectul are o valoare totala de aproape doua milioane de lei si va fi aplicat preponderent in spatiul rural din zona Onesti - Valea Trotusului. "Obiectivele specifice pe care le urmarim - a precizat coordonatorul proiectului, Brindusa Gugu - sint cresterea gradului de constientizare si de informare privind combaterea muncii nedeclarate, imbunatatirea abilitatilor persoanelor din mediul rural in gasirea unui loc de munca, dar si cresterea nivelului de acces a persoanelor din mediul rural la servicii de informare, consiliere si mediere pe piata muncii". Aplicarea proiectului va beneficia de managementul si experienta in derularea de proiecte cu finantare europeana a lui Constantin Popa, doctor in montanologie, "campionul finantarilor europene" din judetul Bacau, cel care are la activ nu mai putin de zece asemenea finantari, dintre care cinci au fost deja aplicate, trei sint in curs de aplicare, iar doua in curs de evaluare.
"Vor fi organizate - a declarat mangerul de proiect - noua tipuri de cursuri (igiena si securitatea muncii, competente antreprenoriale, operator PC, competente de limba engleza si limba italiana, frizerie, coafura, manichiura, pedichiura, ospatar-chelner, vanzator in unitati de alimentatie, brutar si cofetar-patiser). Dar, premiera in acest proiect o constituie infiintarea unui centru de informare, de consiliere si de plasare pe piata muncii. Acesta va ramine in activitate si dupa finalizarea proiectului".
Practic, 100 de persoane vor beneficia, prin acest proiect, de o campanie de promovarea a culturii antreprenoriale in mediul rural, iar 150 de persoane de o campanie pentru combaterea muncii nedeclarate, de respectarea diversitatii la locul de munca etc. Astfel, 90 de persoane vor avea un program complex de formare profesionala, iar alti 40 de participanti vor beneficia de consiliere si asistenta pentru inceperea unei activitati independente sau initierea unei afaceri in spatiul rural. Iar o buna parte din grupul tinta vizat va fi format de femei.
Proiectul se va finaliza in martie 2014. El este asteptat, in derulare, de mai multe comunitati din zona rurala din jurul Onestiului. Primarii din citeva comune din zona au fost, de altfel, prezenti la conferinta de lansare a preoiectului si au formulat opinii cu privire la asteptarile pe care le au de la asemenea initiative. Ei cred ca in mediul rural dezvoltarea activitatilor nonagricole este o prioritate si o alternativa la oferta de munca de care dispune acum populatia din zona, dar in acest mediu o categorie cu o vulnerabilitate mai accentuata sint tinerii si femeile, pentru care vor mai multa preocupare prin acest proiect.