A propos de nousNouvellesBonnes PratiquesLa RecherchePolitiquesOpportunitésMediasGalerie

Start-Up Wall-Street difuzata la Radio Lynx: Antreprenoriat social: Cum sa incepi o afacere (aproape) fara bani

Data: 17.01.2012

Intr-o perioada tulbure, de reasezare a economiei, antreprenoriatul social poate fi solutia pentru cei care au curajul sa porneasca afaceri ce nu urmaresc neaparat profitul, ci mai ales generarea de “valoare sociala”, adica rezolvarea problemelor comunitatilor din care fac parte.


“Vad antreprenoriatul social ca fiind complementar celui de afaceri. Se face un proiect, se gaseste finantarea, o parte din ea poate proveni din donatii si sponsorizari, iar apoi se lanseaza o serie de activitati”, a spus Radu Ioan Tudorache, in cadrul emisiunii Start-Up Wall-Street difuzata la Radio Lynx si pe Wall-Street.ro.



Difuzat in fiecare miercuri, de la 12 la 13, Start-Up Wall-Street este un talk-show care se adreseaza antreprenorilor si celor care doresc sa inceapa un proiect pe cont propriu.

Radu Ioan Tudorache, invitatul emisiunii de saptamana aceasta, este unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori, dar si un “business angel”. Nascut intr-o familie de antreprenori aflata acum la a patra generatie, Radu Ioan Tudorache este administrator al M Grup, care include afaceri in Romania si in sud-estul Europei din domeniul farmaceuticelor, IT, imobiliar si industrial.

“Sunt un matematician-investitor activ din 1997 in domenii precum IT, logistica, industrie, domenii in care am utilizat extensiv conceptul de parteneriat, in mod real, si nu pe hartie. Consider ca nivelul bunastarii generale nu poate creste decat prin aceasta notiune integrata in viata cotidiana”, se autodescrie Tudorache pe blogul personal.

In emisiunea de saptamana aceasta, Radu Ioan Tudorache a vorbit despre antreprenoriatul social – ce inseamna mai exact si cum a fost el pus in practica – exemple din Romania, dar si din strainatate, acolo unde Bill Gates (Microsoft) sau Jimmy Wales (Wikipedia) au devenit cunoscuti (si) ca antreprenori sociali.

Intai si-ntai, ce inseamna antreprenoriatul social?
Este un mod de a face afaceri privind dincolo de profit si avand drept obiectiv rezolvarea unor probleme de ordin social/problemele unei societati. Tudorache a dat exemplul unei asociatii din Ardeal, cu 12 angajatii full-time, care se ocupa de dezvoltarea potentialului turistic al zonei si care, de curand, a reusit sa realizeze o pista pentru biciclete, tocmai pentru a atrage mai multi vizitatori.

Care este relatia dintre proiectele din antreprenoriatul social si profit?
“Este obligatoriu sa existe, in cadrul antreprenoriatului social, activitati care sa genereze profit. De exemplu, asociatia despre care va vorbeam are si un centru de colectare si de productie de gemuri si dulceturi, produse care sunt mai apoi vandute in localitatile mai mari”, a spus antreprenorul.

Cine poate fi antreprenor social?
Poate fi un proiect de antreprenoriat social un start-up? Practic, oricine isi doreste sa construiasca un business cu impact de durata poate deveni antreprenor social. Banii nu sunt conditia esentiala, ci buna organizare si dorinta de a implica o comunitate anume in rezolvarea unei probleme cu care se confrunta. “Sunt oameni nascuti pentru a servi comunitatea. In antreprenoriatul social, banii initiali sunt mult mai putini. Am vazut proiecte sociale facute de tineri care nu aveau niciun ban in buzunar. (...) Domeniul online ar putea fi o buna directie in acest sens, pentru ca acolo se pot inchega comunitati, iar un exemplu in acest sens e Wikipedia”, este de parere Radu Tudorache.

Cine ar putea lucra la proiectele initiate de un antreprenor social?
Radu Tudorache spune ca vede implicate in proiectele sociale persoane care pot lucra part-time, desi unele activitati din antreprenoriatul social cer forta de munca full-time. “Ar putea fi implicati si cei care primesc alocatii sau ajutoare de somaj de la stat", a precizat antreprenorul.

Cand se vad rezultatele unui astfel de proiect?
Administratorul M Grup este de parere ca, din acest punct de vedere, antreprenoriatul social se aseamana cu partea de afaceri. “Este greu sa obtii rezultate foarte repede. Cred ca e nevoie de trei ani, dupa care trebuie sa schimbi macazul, sa rezolvi o alta problema cu care se confrunta comunitatea. Trebuie sa ai abilitatea antreprenoriala de a schimba macazul”, potrivit lui Tudorache. In plus, proiectul trebuie sa fie unul pe termen lung, care sa intre in spectrul activitatilor de dezvoltare durabila, promovate si la nivel de Uniune Europeana.

Prin ce se deosebeste antreprenoriatul social de CSR (responsabilitate sociala corporativa)?
Este o distinctie foarte clara, argumenteaza Tudorache: “uneori, ele pot fi convergente, insa corporatia – fie mare sau mica – are ca scop principal profitul si distribuirea lui catre actionari”. In plus, daca o intreprindere sociala va ajunge sa se uite doar la profit, ea va fi imediat sanctionata de comunitate".

Cum pot fi finantate aceste proiecte?
“Ar trebui sa existe o conlucrare intre bugetul national si activitatile de antreprenoriat social. Pentru finantarea proiectelor de acest gen, avem o lege care spune ca fiecare angajat trebuie sa doneze 2% (din impozitul pe veniturile obtinute – n.r.). Desi majoritatea romanilor se plang de gestionarea banului public, ei nu completeaza formularul (prin care cei 2% sunt directionati catre entitatile nonprofit, unitatilor de cult, burselor private – n.r.). Este in continuare o mare nepasare in privinta directiei in care merg acei bani”, a subliniat Radu Ioan Tudorache.

Cat de mari sunt diferentele dintre societatea de tip vestic si cea din Romania in ceea ce priveste implicarea in comunitate prin preocupari de ordin social?
Radu Tudorache da exemplul unei localitati mici, Nimes din Franta. Aici, toate activitatile din sfera antreprenoriatului social sunt cuprinse intr-un catalog de 40-50 de file. De la cursuri de dans, pana la cele de arte martiale si seri la teatru, toate acestea sunt realizate de cei care doresc sa genereze "valoare sociala". "Ganditi-va la ce nivel se poate ajunge in Romania. Trebuie doar sa ne organizam. In Romania pot fi transformate acele camine culturale din zonele rurale in adevarate focare de cultura", apreciaza antreprenorul.

Va fi bazata noua economie pe antreprenoriatul social?
“Cred ca noua economie este destul de departe. Nu mai suntem nici in vremea capitalismului salbatic, insa in Romania inca nu a aparut un surplus care sa fie folosit in zonele sociale si culturale. Rata de acumulare a capitalului in Romania este inca destul de redusa”, a remarcat Tudorache.

Ar trebui antreprenoriatul introdus in programele scolare?
“Sunt deja cursuri de antreprenoriat. (…) Am fost promotorul metodei de invatare Montessori (...) Este o metoda care se bazeaza pe capatarea de deprinderi antreprenoriale. Pana acum sunt doua scoli cu o astfel de invatare, la Timisoara si la Bucuresti. Este o metoda pe care o promovez foarte mult pentru ca deschide omul catre societate", a mai adaugat Radu Ioan Tudorache. (Adina, Rares si Radu Ioan Tudorache sunt fondatorii Fundatiei Montessori Bucuresti).

Trei exemple graitoare pentru antreprenoriatul social:

- Muhammad Yunus – castigator al Premiului Nobel, este poate unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori sociali. Este fondatorul Bancii Grameen, care a acordat microcredite fermierilor din Bangladesh, prea saraci pentru a obtine imprumuturi la celelalte banci. In prezent, banca finanteaza businessuri din domenii diverse, de la agricultura, pana la energie.

- Bill Gates – cofondatorul Microsoft, a pus bazele unei fundatii (The Bill & Melinda Gates Foundation) care se implica in proiecte axate mai ales pe domeniile educatiei si sanatatii.

- Jimmy Wales – cofondatorul enciclopediei Wikipedia. Wales este unul dintre cei mai influenti antreprenori din SUA.


sursa: www.wall-street.ro/articol/Start-Up/

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:



Articole din Projets et Programmes:

» Terapii educative creative la Centrul de Zi SMART din Ploiesti
»
» Armata Salvarii distribuie saci de dormit persoanelor fara locuinta
»
» Povestea noastra: cultivam solidaritatea!
» Descrierea proiectului
» Aboneaza-te la cosul saptamanal cu legume bio! Ajuti indirect copiii de la Asociatia AMURTEL !
» Romii de la Pata Rat se muta in apartamente in Cluj-Napoca, Apahida, Baciu si Floresti. Chiria e de 100 de lei VIDEO
» 9 ani de proiect “Ferma demonstrativa Agrovision si Centrul de pregatire și consultanta agricola” de la Crit
» Afacerea sociala Romano ButiQ este semifinalista la premiul Comisiei Europene: EU Social Innovation Award
» Cooperativa agricola de la Curtici: profit de peste un milion de euro/an
»
» Francesca – ajutor bucătar la Restaurant Social ASSOC, Baia Mare
»
» Un exemplu de succes: Atelierul de impletituri de nuiele din satul Tamasda
» Invata pentru Tine! premiat la “POSDRU – PRINCIPALUL FURNIZOR DE FORMARE, OCUPARE SI INCLUZIUNE SOCIALA IN ROMANIA 2012”
» Centrul de Incluziune Sociala Giurgiu - 1 an de activitate, 64 de beneficiari
» CRIES a lansat "Ghidul adaptat de bune practici in domeniul incluziunii sociale"
» 216 persoane din mediul rural au fost initiate in economia sociala
» Start-Up Wall-Street difuzata la Radio Lynx: Antreprenoriat social: Cum sa incepi o afacere (aproape) fara bani
» Incredibil, dar adevarat: Romania pe locul 1 intr-un top al proiectelor co-finantate de Uniunea Europeana!
» Primul restaurant social din Romania a fost deschis in Baia Mare (VIDEO)
»
» Bijuterii create de mame pentru mame - Touched Collection
» Zâmbetul vârstei a treia
» Valorificarea produselor din gospodăriile ecologice certificate
»
»
»
»
»