Proiectul isi propune sa ofere cunostintele si abilitatile necesare formatorilor, managerilor si viitorilor manageri ai cooperativelor si intreprinderilor sociale care se afla la inceput de drum, pentru a infiinta si dezvolta organizatii/afaceri sociale de succes care sa produca rezultate econmice si sociale pentru membri lor si sa genereze locuri de munca in zonele rurale.
Obiective specifice:
1. Proiectarea si dezvoltarea de materiale de formare inovative dedicate pentru faza de start-up si managementul intreprinderilor sociale sau al cooperativelor din zonele rurale, materiale adecvate grupurilor marginalizate economic, inclusiv femierilor de subzistenta sau semisubzistenta.
2. Dezvoltarea capacitatii organizatiilor de formare implicate in educatia adultilor si a angajatilor acestora, prind oferirea de instrumente adecvate de suport al calitatii pentru aceia care isi doresc sa infiinteze cooperative si intreprinderi sociale sau sa imbunatateasca managementul acestora.
3. Dezvoltarea de abordari alternative ale invatarii care sa faciliteze includerea cetatenilor marginalizati in activitati de formare antreprenoriala, inclusiv prin utilizarea de noi tehnologii care sa permita un acces cat mai sporit al adultilor la programele de formare.
Grupul tinta: Membri sau viitori membri ai cooperativelor sau intreprinderilor sociale din zona rurala
Rezultate si activitati principale:
- Identificarea si promovarea a 40 de bune practici din cele 4 tari partenere;
- Documentarea a 16 modele de afacere de succes, sub forma unor studii de caz si utilizarea lor in cadrul materialelor de formare
- Dezvoltarea de noi materiale de formare - 2 ghiduri de infiintare a cooperativelor agricole si a altor tipuri de intreprinderi sociale din mediul rural.
- Dezvoltarea unui kit European de resurse pentru start-up de cooperative si intreprinderi sociale in zonele rurale, disponibile atat la nivel national cat si la nivel European
- Film documentar si informativ "Povestea unei noi recolte"
Toate rezultatele proiectului pot fi consultate si descarcate la link-urile de mai jos.
Beneficiar: Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile
Parteneri: Federazione Trentina Della Cooperazione (Italia), Universidad De Almeria (Spania), Asociacion De Organizaciones De Productores De Frutas Y Hortalizas Dealmeria – Coexphal (Spania) si Coompanion Kooperativ Utveckling Skaraborg (Suedia)
Finantare: Proiectul este finantat prin programul Erasmus+.
Perioada de implementare: Septembrie 2014 - August 2017
Contact:
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile
Irina Sinziana Opincaru, cercetator
Tel.: 021.310.01.81
Email: irina.opincaru@fdsc.ro