Proiect de reintegrare a deținuților pe piața muncii și în societate
O mare parte a persoanelor care ispăşesc o pedeapsă privativă de libertate revin în penitenciare, aproximativ 80% din populaţia carcerală a României fiind constituită din recidivişti, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Administrația Națională a Penitenciarelor. Acest fenomen este declanșat ca urmare a faptului că deţinuţii nu dispun de ajutor după liberarea din detenţie în ceea ce priveşte aspecte fundamentale pentru incluziunea socială: locuinţă şi loc de muncă.
În cadrul proiectului POSDRU „Revenirea foştilor deţinuţi pe piaţa muncii şi integrarea lor în societate”, un numar de 136 de deținuți vor fi susținuți în reintegrarea pe piața muncii printr-o serie de traininguri ce au drept scop inițierea și calificarea acestora în meserii ecologice, în domeniul agriculturii și al construcțiilor.
Deținuții care vor beneficia de acest rezultat al proiectului vor fi inițiați în meserii tradiționale precum lucrător în cultura plantelor și creșterea animalelor, muncitor constructor lemn, chirpici și piatră, împletitor papură și dulgher. Centrele de training vor fi amenajate în Delta Dunarii, în cadrul Penitenciarului Tulcea, secția Chilia și Tătatru.
Tot în cadrul proiectului, va fi dezvoltat și furnizat pachetul de training pentru deținuți “Educație pentru reintegrarea în societate”, ce va include arii tematice precum motivarea și stimularea talentului creativ în scopul redobândirii încrederii în sine și dezvoltării unei mentalități sănătoase asupra vieții și muncii; creșterea grijii față de sine prin conștientizarea riscurilor de sănătate cauzate de expunerea la factori precum consumul de droguri și alcool. De pe urma acestui program vor beneficia cel puțin 200 de deținuți.
Proiectul iși propune promovarea integrării sociale a persoanelor aflate anterior în detenție și înlăturarea prejudecăților și stereotipurilor ce împiedică incluziunea socială a grupurilor vulnerabile, prin încurajarea dialogului cu angajatori din spațiul public si privat, parteneri sociali si reprezentanţi ai comunităţii.
Totodată, vor fi emise și înaintate către Guvernul României recomandări și modele de bune practici cu privire la reintegrarea deținuților folosite la nivelul Uniunii Europene, în vederea creării unei rețele de centre de incluziune socială destinate deținutilor și foștilor deținuți.
Proiectul „Revenirea fostilor detinuti pe piata muncii si integrarea lor in societate” are ca beneficiar Adminstrația Națională a Penitenciarelor și se implementează în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Universitatea de Vest Timișoara, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative și Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Călăraşi.
Proiectul a demarat în aprilie 2011 şi se va încheia la sfârşitul anului 2013.
„Revenirea foştilor deţinuţi pe piaţa muncii şi integrarea lor în societate”
Proiect co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013
Axa prioritară 6 “Promovarea incluziunii sociale”
Domeniul major de intervenţie 6.2 “Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”
Proiect POSDRU/70/6.2/S/33488
Foto: Adrian Tudose