”Scoala altfel” ofera posibilitatea elevilor de a participa la activitati pliate direct pe nevoile si interesele lor, la activitati non-formale. Programul educational extracurricular se va desfasura in saptamana 2 – 6 aprilie a acestui an.
Partener al Ministerului Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului, Consiliul National al Elevilor se implica activ in initierea si organizarea activitatilor ce urmeaza sa se desfasoare la nivelul fiecarei unitati de invatamant preuniversitar si nu numai.
Un rol important le revine Consiliilor Judetene ale Elevilor care comunica in permanenta cu Inspectoratele Scolare Judetene, dar mai ales Consiliilor Scolare ale Elevilor, ale caror reprezenanti vor participa pana la data de 24 februarie la sedintele consiliilor de administratie din fiecare unitate de invatamant.
Elevilor nu le revine doar dreptul de a alege actiunile la care doresc sa participe, ci si cel de a propune sau organiza ei insisi activitati care sa le ofere posibilitatea de a-si dezvolta noi abilitati prin stabilirea de noi conexiuni intre teorie si practica, posibilitatea de a redescoperi valori si atitudini prin joc, experimentare si reflectie.
”Scoala altfel" reprezinta oportunitatea reinventarii partenerilor implicati in actul educational, momentul in care toti factorii decidenti iau contact: elevi, profesori si parinti stimuland astfel cresterea participarii la actul decizional si initierea de activitati care sa dezvolte competente cheie, necesare, prin intermediul educatiei non-formale, careia scoala ii poate fi gazda si cadru de manifestre.
La inceputul lunii martie, programul pentru saptamana ”Scoala altfel” va fi adus la cunostinta tuturor elevilor din fiecare unitate de invatamant in parte, acestia putand sa opteze fiecare pentru actiunile dorite, etapa imediat urmatoare fiind organizarea activitatilor care cuprind diverse categorii: cinemateca, traininguri, concursuri de talente, competitii sportive, dezbateri, actiuni de cetatenie participativa, actiuni ecologice, umanitare, voluntariat.
Elevii sustin aceasta initiativa a Ministerului. Presedintele Consiliului National al Elevilor, Andrei Petre, declara: ”Scoala si studiul trebuie sa aiba prioritate in fata altor tentatii specifice varstei! Este, insa, momentul in care putem sa desfasuram activitati pe placul nostru in cadrul scolii. Este timpul in care putem actiona, interactiona, ne putem implica si putem multiplica initiativele noastre in dezvoltarea vietii comunitatii scolare. Acest element va face din scoala o placere si nu o obligatie. Invatarea cunoaste mai multe forme, educatia non-formala fiind una din componentele ce nu trebuie neglijate.”