About UsNewsGood practiceResearchPoliciesOpportunitiesMediaGallery

Topul celor mai bune scoli si programe de antreprenoriat social

Data: 02.02.2012

Pornind de la studiul anual realizat de U.S News & World Report pentru idenitificarea celor mai remarcabile programe MBA de specialitate, John Byrne a alcatuit pentru PoetsandQuants.com un Top 11 al celor mai bune programe MBA in domeniul antreprenoriatului social.

Inspirati de ceea ce Muhammas Yunus a obtinut in domeniul micro-finance cu proiectul sau Grameen Bank si de rezultatele remarcabile in educatie a programului Teach for America, dezvoltat de Wendy Kopp, multi tineri considera MBA-urile o rampa de lansare in domeniul social. Programele de MBA au devenit tot mai versatile tocmai pentru a crea in scolile de business un mediu adecvat pentru aspirantii antreprenori sociali.

Un numar tot mai mare de afaceri sociale de succes sunt conduse si promovate de absolventi ai unor astfel de MBAuri: Habitat for Humanity International, Acumen Fund, and Alzheimer’s Association to the Center for Applied Philanthropy, Children’s Cancer Research Fund, and World Vision.


Un numar tot mai mare de MBA-uri contribuie la cresterea/inflorirea antreprenoriatului social si, cu cat mai multi tineri aleg sa se dedice acestui sector, cu atat mai multe scoli de business isi indreapte atentia catre antreprenoriatul social/ oferirea de cursuri in acest domeniu.

De exemplu, Kellogg School of Management, Northwestern University ofera $ 80.000 pentru un viitor absolvent daca acesta isi lanseaza propria afacere sociala imediat dupa terminarea programului.

Haas School, Berkely University a creat un parteneriat cu McKinsey & Co. prin care  consultantii McKinsey sa poata actiona ca mentori pentru echipe de studenti care fac munca voluntara pentru organizatii non-profit locale.

Harvard Business School are in prezent peste 90 de membrii de staff (faculty members) care se ocupa de cercetare si predare materiilor din domeniul  antreprenoriatului social si, din 1993 pana in prezent, peste 500 de carti si studii de caz in antreprenoriat sociale au fost publicate de profesorii de la Harvad. "Interesul pentru antreprenoriat social a explodat in ultimii ani" spune Kim Corfman, prodecanul pe programele de MBA de la Stern School of Business, New York University. “Observam asta in numarul de aplicatii, in numarul de membrii a acestor cluburi si a activitatiilor de voluntariat”.

Ce scoli si universitati au cele mai bune programe pentru pregatirea viitorilor antrepreonori sociali? Traditional, pionierii in acest domeniu sunt School of Management, Yale University si Graduate School of Business, Stanford University.

Stanford si-a lansat cunoscutul program "Public Management Program" in 1971, pe cand Yale Management School si-a exprimat inca de la creare, in 1976, dorinta de a fi o scoala de business dedicata nu numai educarii liderilor in afacerilor, ci si a liderilor pentru societate. De atunci, insa, multe alte scoli de business au lansat programe de studiu pentru antreprenoriat social, impreuna cu competitii si experiente globale in acest domeniu.

Iata in continuare, va invitam sa consultati topul 11 al celor mai bune scoli si programe de antreprenoriat, si o scurta descriere a primelor 5 universitati din top.

1) School of Management, Yale University

Desi cei mai multi absolventi ai scolii de management de la Yale University urmeaza apoi a cariera in domeniul business, mai degraba decat in cel guvernamental sau de afaceri sociale, scoala ramane foarte dedicata antreprenoratului social.
In prezent, ofera 13 cursuri pentru cei interesati de sectorul non-profit, printre care: "Financial Statements of Non-Profit Organizations", "Business of Not-for-Profit Management" si "Doing Business".
Pentru o lista completa a celor 13 cursuri oferite la Yale, in limba engleza, aici.

2) University of California-Berkeley (Haas School)

Misiunea Centrului pentru Leandership Non-Profit si Public de la Haas School este sa "inspire urmatoarele generatii de leaderi sa creeze si fructifice oportunitatiile de a crea un impact social in toate sectoarele". Centrul isi propune sa inspire si sa pregateasca studentii sa isi foloseasca competentele business in sectorul social. Cursurile sunt centrate pe patru teme principale: antreprenoriat social si impact social, guvernanta si leadership, strategie organizationala si management financiar. De asemenea, centrul le ofera studentilor sansa sa castige experienta practica, punanadu-i in contact cu leaderi din sectorul non-profit si organizatiilor acestora.

Pentru o lista completa a cursurilor de antreprenoriat social la Haas School, in limba engleza, aici.

3) Stanford Graduate School of Business

Stanford a fost prima universitate care a oferit, in 1971, un MBA cu certificare in management public. Cea mai mare parte a activitatilor de antreprenoriat social sunt parte a Centrului pentru Inovare Sociala, in fiecare an oferindu-se, in cadrul programului de management public, 29 de cursuri in politici publice, management non-profit, antreprenoriat social si de mediu, responsibilitate sociala si filantropie. Ceea ce adauga valoare programului de la Stanford Univeristy este abilitatea acestuia de a extinde activitatile de invatare in afara salilor de curs, prin participarea la o varietate de excursii, internshipuri, cluburi si conferinte atat locale, cat si pe plan global.

Pentru o lista completa a celor 29 de cursuri oferite la Stanford Business School, in limba engleza, aici.

4) Northwestern University’s Kellogg School of Management

Kellogg School of Management are un mod deosebit de a stimula tinerii antreprenori sociali: ofera $ 80.000 pentru a ajuta un student sa isi lanseze propria afacere sociala dupa absolvire. Mai exista de asemenea un premiu de $7.000 oferit pentru cel mai bun plan de afaceri, in cadrul unei competitii care isi propune sa promoveze si imbunatateasca accesul la hrana sanatoasa. Kellogg ofera in prezent 23 de cursuri in antreprenoriat social, cum ar fi “Leading the Mission-Driven Enterprise”, “Social Enterprise in the Developing World”, “Sustainable Investing”, si “Sustainable Strategy”. Mai mult, scoala ofera burse de pana la $ 10.000 pentru studentii care aleg sa faca pe timpul verii un internship intr-o organizatie non-profit.

O lista completa a cursurilor in antreprenoriat social la Kellogg este disponibila, in limba engleza, aici.

5) Harvard Business School

Harvard Business School are peste 95 de specialisti care participa in cercetare si predare in antreprenoriat social. In catalogul de cursuri de la Harvard Business School se numara peste 20 de cursuri centrate pe afaceri sociale, din care cele mai populare sunt “Learning and Governing High Performing Non-Profit Organizations” si “Business at the Base of the Pyramid”. In fiecare an Harvard organizeaza si o competitie de mare anvergura de planuri de afaceri, care trebuie sa aiba si o componenta sociala. Mai mult, universitatea ofera studentiilor diverse oportunitati pentru experienta practica in afara campusului.

Pentru mai multe detalii despre cursurile disponibile la Harvard Business School, in limba engleza, aici.

Celelalte scoli recunoscute la nivel international pentru experienta si expertiza in ceea ce priveste economia sociala, sunt urmatoarele:

6) University of Michigan’s Ross School of Business;
7) Duke University’s Fuqua School of Business;
8) University of Pennsylvania’s Wharton School;
9) Columbia University’s School of Business;
10) New York University’s Stern School of Business;
11) Case Western Reserve University’s Weatherhead School of Business.

Desi acest top este intr-adevar impresionant, cei interesati de astfel de programe trebuie sa aiba in vedere ca aceste topuri sunt inevitabil imperfecte si ca exista un numar de alti factori pe care ar trebui sa ii aiba in vedere in alegerea unui program de studiu in antreprenoriat social, cum ar fi competitivitatea universitatii in alte domenii, locatia si marimea investitiei financiare. In plus, preferintele si nevoile personale joaca un rol important in alegerea unui astfel de program. Mai multe detalii despre criteriile necesare in alegerea unui program MBA de antreprenoriat social sunt disponibile AICI.


Articol preluat si editat de Andreea Anastasiu

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Your name (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: