Chiar si in anii de recesiune 2008 si 2009, organizatiile non-profit au crescut angajarile cu aproape 2%, pe cand locurile de munca in domeniul privat au scazut cu aproximativ 4%, conform unui raport bazat pe informatiile Biroului de Statistici a Muncii.
Organizatile non-profit au adaugat slujbe celor deja existente, la o rata anuala medie de mai mult de 2% in perioada 2000 – 2010, in timp ce slujbele in sectorul business au fost taiate in medie cu 0.6% in fiecare an.
Studiul "Holding the Fort: Nonprofit Employment during a Decade of Turmoil", realizat de Centrul pentru Studiul Societatii Civile, la Universitatea John Hopkins, a descoperit de asemnea ca organizatiile non-profit sunt al treilea cel mai mare angajator privat in Statele Unite, pozitionandu-se in urma comertului (pentru vanzari cu amanuntul) si manufacturii.
Organizatiile non-profit au angajat aproape 10.7 milioane de muncitori in 2010, ceea ce reprezinta putin peste 10% din forta de munca a tarii, fara a lua in considerare angajatii guvernamentali. Mai mult de jumatate din angajatii sectorului non-profit au slujbe in organizatii de sanatate, in timp ce 15% lucreaza pentru colegii si alte institutii educationale.
Desi organizatiile non-profit au adaugat slujbe la o rata mai mare decat cei din sectorul business, au existat si exceptii in unele ramuri ale economiei. De exemplu, in domeniul serviciilor sociale, rata de angajare a crescut in medie cu doar 2.2% in cazul organizatiilor non-profit, dar cu o medie de 5.4% in sectorul business. In acea perioada, numarul de slujbe in serviciile sociale in cadrul organizatiilor non-profit a scazut de la 62% la 54%. O scadere similara a fost inregistrata si in educatie si sanatate.
Puteti consulta studiul complet, in limba engleza in finalul acestui articoI (vezi fisierul atasat).