A propos de nousNouvellesBonnes PratiquesLa RecherchePolitiquesOpportunitésMediasGalerie

Egalitatea de sanse – concept, drept, aplicabilitate

Egalitatea de şanse reprezinta un drept fundamental şi o valoare comuna a Uniunii Europene, principiu regasit cu strictete si in cadrul proiectului ”ADMIS pe piata muncii”, proiect de integrare etno-ocupationala, implementat in regiunile Bucuresti-Ilfov, Sud-Muntenia, Nord-Vest si Sud-Est.

Egalitatea de şanse este conceptul conform caruia toate fiintele umane sunt libere sa-si dezvolte capacitatile personale si sa aleaga fara limitari impuse de roluri stricte. Asadar, indiferent de originea etnica, gen, religie, varsta, dizabilitaţi sau orientare sexuala, fiecare persoana are dreptul de participare la viaţa economica şi sociala.

Faptul ca diferitele comportamente, aspiratii si necesitati ale femeilor si barbatilor sunt luate in considerare, evaluate si favorizate in mod egal inseamna ca femeile si barbatii se bucura de aceeasi libertate de a-si realiza aspiratiile.

In legislaţia romaneasca, principiul egalitaţii de şanse este dezvoltat in domenii precum: ocupare, educaţie, sanatate, cultura şi informare, politica, participare la decizie, furnizare si acces la bunuri şi servicii etc. Chiar si asa, numarul situaţiilor de incalcare a principiului egalitaţii de şanse este alarmant, iar cea mai mare vina o poarta fenomenul discriminarii ca şi conduita sociala.

In mod firesc, egalitatea de sanse devine o piesa centrala a strategiei nediscriminatorii, fiind o condiţie obligatorie pentru indeplinirea obiectivelor de creştere, ocupare a forţei de munca şi coeziune sociala.

In cadrul proiectului ”ADMIS pe piata muncii”, principiul egalitatii de şanse intre femei şi barbaţi se regaseste atat in echipa de management, cat si in componenţa grupului ţinta: persoane de etnie rroma din cele 4 regiuni de implementare: Bucuresti-Ilfov, Sud-Muntenia, Nord-Vest si Sud-Est. DA, 50% din grupul tinta este reprezentat de femei, iar unul dintre rezultatele semnificative ale proiectului prevede ca jumatate din numarul persoanelor calificate sa fie femei, in termeni matematici s-ar traduce 450 femei din 900 personae calificate.

Luand in considerare capacitatile, nevoile si aspiratiile diferite ale persoanelor de sex feminin, respectiv masculin si tratamentul egal al acestora, persoanele inregistrate in grupul tinta al proiectului participa la activitati de informare, consiliere, formare profesionala si mediere, activitati aflate in plina desfasurare in etapa actuala a proiectului.

Prin valorificarea potentialului rrom si promovarea modelelor de buna practica din randul persoanelor de etnie rroma, proiectul ”ADMIS pe piata muncii” indrazneste sa urneasca din loc (macar catusi de putin) barierile sociale impuse de steriotipuri si prejudecati, provocand schimbari de atitudini si mentalitati.

Proiectul ”ADMIS pe piaţa muncii - Construirea unui model complex de integrare profesionala a persoanelor de etnie rroma din regiunile BI, NV, SE si SM, in vederea imbunataţirii accesului acestora pe piaţa muncii” este un proiect de incluziune ocupationala, cofinanţat din Fondul Social European, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Proiectul isi propune sa acopere intregul parcurs profesional al unei persoane de etnie rroma, plecand de la stadiul de persoana neinformata pe piaţa muncii si ajungand la stadiul de persoana angajata, oferind gratuit servicii personalizate, care sa tina cont de specificitatea si unicitatea fiecarui beneficiar.


de Asociatia Formare in Domeniul Securitatii Private la 19.02.2015
» Asociația Brahma anunță lansarea proiectului „IMPACT - Inserția și Mobilitatea Profesională prin Acțiuni de Calitate dedicate Tinerilor”
» Ashoka aduce la Cluj semifinala celei mai mari competitii europene de inovare sociala, editia 2018
» LANSARE GRANT CERCETARE STIINTIFICA IN DOMENIUL DERMATOLOGIEI
» #Filantropi2016: Patru Mâini caută grădinițe și școli care au nevoie de îmbunătățiri, în cea de-a patra ediție a campaniei anuale de renovări
» Un inventar al rezultatelor FIDELIS si... un An Nou fericit!
» Oficial, proiectul FIDELIS a fost incheiat prin diseminarea rezultatelor inregistrate in regiunile Bucuresti Ilfov si Sud Muntenia
» Principiul egalitatii de sanse pentru un tratament egal si anti-discriminatoriu
» Ingrijirea la domiciliu specializata – alternativa spitalelor de recuperare
» Avantajele angajarii intr-o structura de economie sociala
» Incluziunea sociala – baza pentru o prosperitate impartasita si de durata
» Conferință națională “Noi idei de afaceri şi abilități necesare în economia socială”
» Simpozion realizat la Huși privind aspecte juridice în Economia Socială
» MEOSZ Ungaria - model de buna practica in economia sociala
» Interprindere de economie sociala: aspecte diferentiale definitorii
» Protecția mediului și consumul rațional: premisa unei dezvoltări durabile
» STRUCTURI DE ECONOMIE SOCIALĂ ÎNFIINȚATE ÎN CADRUL PROIECTULUI „ECONOMIA SOCIALĂ ESTE ȘANSA MEA!”
» Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania: istoric, misiune, realizari
» Structură Economică Socială devenită operaţională în comuna Pădureni
» Curs gratuit de ”Lucrator in comert” pentru rromii din regiunea Bucuresti-Ilfov
» Lansare SES CIFIX RELAX – centru de intretinere fizica si sport, in regiunea Sud Muntenia
» Curs gratuit cu subventie la absolvire pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc
» Beneficiar de succes: Lucia Artag
» AHSR angajeaza manager proiect, mediator social, asistent social si lectori
» AHSR angajeaza manager proiect, mediator social, asistent medical si lectori
» Dezbatere publica: Statutul ocupațional al rromilor: meserii, riscuri, asteptari
» 166 de liceeni braşoveni fac practică online şi offline prin proiectul “Elevul de azi, fermierul de mâine”
» AHSR rectruteaza personal: peste 20 locuri de munca disponibile in diferite meserii
» „ADMIS” e pe TV: spoturi video ce incurajeaza integrarea rromilor pe piata muncii
» AHSR organizeaza gratuit cursul de ”Ingrijitor bolnavi la domiciliu” pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc
» STIATI CA...? – personalitati ilustre de etnie rroma
» World Vision Romania propune un model de ferma demonstrativa pentru reforma invatamantului agricol si pentru oportunitatile din agricultura oferite de UE