About UsNewsGood practiceResearchPoliciesOpportunitiesMediaGallery

Fondurile europene si economia sociala, cum a fost pana in 2013, ce va urma

Data: 11.06.2013

Pana la aceasta data, autoritatile POSDRU au contractat componenta dedicata economiei saociale 35% din bugetul total alocat. Perioada de programare 2014-2020 se anunta insa mai fasta in ceea ce priveste cel putin orientarile europene fata de economia sociala – arata o analiza realizata pentru uelive.ro de Ancuta Vamesu, Specialist Institutul de Economie Sociala (IES).

Economia sociala este o noua descoperire veche atat in Romania, cat si la nivelul institutiilor UE. Economia sociala, acea parte a economiei care include asociatiile, fundatiile, cooperativele, casele de ajutor reciproc si societatile mutuale de asigurari si, mai nou, intreprinderile sociale exista in Romania si chiar se dezvolta incet, dar sigur in ultimii 20 de ani. Vorbim de aproximativ 25.

000 organizatii active, dintre acestea asociatiile si fundatiile fiind in crestere atat ca numar de angajati cat si ca venituri, CARurile in stagnare, dar reusind sa pastreze un numar impresionant de membri – 1,5 milioane de pensionari si 1 milion de salariati. Cooperativele de consum, mestesugaresti si de credit sunt in descrestere dramatica in Romania atat ca numar de membri, cat si ca numar de anagajati. Chiar daca se poate explica prin parcursul istoric, evolutia acestor actori cheie ai economiei sociale este ingrijoratoare in conditiile in care fiecare al treilea european este membru al unei cooperative. In schimb, in agricultura exista o dinamica de asociere / cooperare generata atat de nevoia de dezvoltare a unor canale de distributie in comun a producatorilor de semisubzistenta, printre cei mai numerosi din Europa, cat si de unele prevederi din Programul National de Dezvoltare Rurala si de politicile comunitare in sprijinul grupurilor de prodcatori. In 2011 economia sociala din Romania oferea aproximativ 100.000 de locuri de munca, adica peste 2,3% din locurile de munca din Romania.

Institutul de Economie Sociala www.ies.org.ro crede ca acest sector, al economiei sociale apare ca raspuns la esecurile pietei si ale statului de a face fata provocarilor economice si sociale. Paradigma sa bazata pe reciprocitate si solidaritate, bunuri relationale pe care oamenii le aprecieaza in mod deosebit, contribuie la contracararea unora din efectele perverse ale capitalismului oligopolist.

Grafic economie sociala

Pentru mai multe detalii despre economia sociala din Romania vezi aici Atlasul Economiei Sociale 2012 .

Dezbaterea despre economia sociala si intreprinderile sociale a fost alimentata in perioada 2007-2013 in Romania de POSDRU, caci in cadrul acestui program economia sociala a fost un domeniu prioritar de interventie sub forma celebrului deja Domeniu major de interventie 6.1, cu un buget total de peste 400 mil Euro, aproximativ 9% din bugetul POSDRU. Strategia POSDRU fata de economia sociala a fost insa limitata in principal din cauza constrangerilor de programare ale perioadei respective, cadrul de programare fiind la acea vreme Agenda Lisabona cu obiective concentrate pe ocupare. Astfel economia sociala a fost, in intelegerea POSDRU, limitata la intreprinderi sociale care integreaza in munca grupurile vulnerabile. Ce a insemnat acest Domeniu de interventie? Pe scurt, din punct de vedere administrativ, 5 apeluri de proiecte – 2 de granturi si 3 de proiecte strategice, 2112 proiecte depuse – majoritatea 92%de tip grant. Din proiectele prezentate doar 14% (296) au fost evaluate si 59 proiecte au fost si contractate in valoare totala (eligibila) de 630 mil Ron ~ 150 mil Euro. Asadar, pana la aceasta data, autoritatile POSDRU au contractat pe aceasta componenta 35% din bugetul total alocat.

Cu toate dificultatile legate de managementul proiectelor finantate in cadrul acestui program, practic el a permis experimentarea mai multor abordari – proiecte initiate de ONGuri, autoritati publice locale primarii, servicii sociale publice sau autoritati publice centrale cu mandat in domeniul excluziunii (romi, femei, persoane cu dizabilitati, detinuti, persoane cu adictii), precum si popularizarea si cercetarea - culegerea primelor date din teren si dezbaterea conceptelor cheie. Nu exista evaluari ale proiectelor finantate si implementate; evaluarea intermediara a POSDRU avut un singur comentariu legat de DMI 6.1: «Aparent nu sunt probleme… Se pare ca in legislatia romaneasca exista o lipsa de claritate cu privire la conceptul de economie sociala si la practica acestuia» care a generat ideea ca este necesara o lege pentru a clarifica domeniul!
Perioada de programare 2014-2020 se anunta insa mai fasta in ceea ce priveste cel putin orientarile europene fata de economia sociala:

  • Comisia Europeana a dat in 2011 o Comunicare cu titlul Initiativa pentru Antreprenoriat Social care include un plan de masuri detaliat la nivelul UE pentru promovarea intreprinderilor sociale.
  • Propunerea publicata a noului Regulament FSE are in vedere explicit finantarea unor programe de promovare a incluziunii sociale active, a serviciilor sociale si a economiei sociale si stabileste o suma minima de 20% care urmeaza sa fie alocata din bugetul FSE pentru aceste domenii. Comisia a inclus in Agenda 2020 indicatori de combatere a saraciei si excluziunii social, fenomene cu care se confrunta tot mai multe state membre ca urmare a crizei financiare si economice.
  • Comisia Europeana are in vedere sprijinirea antreprenoriatului social atat prin programele de dezvoltare a micro-creditelor, cat si prin alte programe cum ar fi cele destinate combaterii somajului in randul tinerilor.

La nivel national, economia sociala este abordata de Grupul de Lucru Tehnic Antreprenoriatul si Economia socială din cadrul Comitetului Consultativ Tematic (CCT) Ocupare, Incluziune sociala si Servicii sociale, structura creata de Ministerul Muncii in cadrul partenerial de progamare pentru perioada 2014-2020. Institutul de Economie Sociala a transmis nenumarate observatii la documentele elaborate de Grup. Puteti citi aici forma actuala a Analizei Socio-Economice pentru programarea Fondurilor Europene 2014-2020 a Grupului de Lucru Tehnic Antreprenoriatul şi economia socială .

ONGurile intr-un proces participativ facilitat de Coalitia pentru Fonduri Structurale, care a avut loc in 3 localitati din tara si la Bucuresti si-au formulat propriile prioritati – orientari strategice de dezvoltare a economiei sociale care pot fi regasite aici.

Articol elaborat de Ancuta Vamesu, Specialist Institutul de Economie Sociala (IES)

  • Institutul de Economie Sociala (IES) este un program al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC).
  • IES este membru al Grupului Consultativ multipartit privind antreprenoriatul social care examinează progresul măsurilor prevăzute în Comunicarea Comisiei privind Inițiativa pentru antreprenoriatul social.

Lista de fisiere atasate:
comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Your name (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:



Articole din Grants & Funding:

» Formularul 230: Surprize ascunse pentru ONG-uri în Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 147/2020
» ASHOKA ȘI NESTLE lanseaza „CREATING SHARED VALUE PRIZE” in valoare de 500,000 franci elvetieni
» CESE ofera premii de 50.000 Euro pentru promovarea locurilor de muncă de calitate și a spiritului antreprenorial pentru viitorul ocupării forţei de muncă
» AFIR: nu mai sunt bani
» AM POCU anunta rezultatul procesului de solutionare a contestatiilor
» Finanțare pentru tineri sportivi și artiști
» FONDURI EUROPENE de până la 15.000 de euro!-Ghidul_Solicitantului_sM_6.3_2017
» Lista intermediară a cererilor de finanțare aprobate în cadrul apelurilor POCU/18/4/4.1 și POCU/20/4/4.2
» Facilitare comunitara: Ai depus cererea la APIA? Iată ce drept ai după expirarea termenului-limită de 15 mai!
» 177 mil. euro: credite cu susținere europeană pentru întreprinderile mici și mijlocii din România
» Nouă ne pasă - de mediul rural, de educație, de abandonul școlar. Finanțare
» Granturi in valoare de 200.000 euro in competitia
» Ordonanță de Urgență adoptată în ședința de astăzi: Mecanismului financiar Spaţiul Economic European 2014 - 2021 şi Mecanismul financiar norvegian 2014 – 2021
» Top 30 idei de afaceri neagricole pe care le poți porni la țară cu fonduri europene
»
» Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se apropie de nivelul maxim alocat
» Eugen LUCAN, reprezentantul Romaniei in CESE va sustine nominalizarile romanesiti pentru acordarea PREMIULUI CESE PENTRU SOCIETATEA CIVILA 2014-"Rasplatirea excelentei in initiative ale societatii civile". Valoarea premiilor este de 30.000 Euro!
» Studiu european: comisionul ilicit in materie de fraudare a achizitiilor publice
» Ministerul Fondurilor a publicat strategia Romaniei pentru fondurile europene. Ce vrea Romania sa-si ”cumpere” pe banii de la Comisia Europeana
» Prima runda pilot a Fondului de Mobilitate pentru Experti din Romania si Republica Moldova a fost prelungita pana in decembrie 2013
» Fondurile europene si economia sociala, cum a fost pana in 2013, ce va urma
» Astăzi se lansează Competiția NESsT pentru Întreprinderi Sociale 2013!
» Premiu de artă pentru Europa Centrală și de Est în valoare de 35.000 euro. START LA ÎNSCRIERI!
» Fabricat in Tara lui Andrei – cea mai mare competitie de afaceri sociale cu finantari in valoare totala de pana la 350.000 euro - isi anunta finalistii
» Fonduri UE 2014-2020. Calendarul cu termene limita, publicat de Minister.
» YouthBank Bucuresti anunta un fond de 30.000 lei pentru proiectele liceenilor
» World Vision România oferă finanţare pentru 30 de ateliere de meşteşuguri
» Antreprenorii din Romania pot primi 30.000 de euro finantare pentru proiectele lor digitale
» Primul Minisitru declara: Am primit instiintarea oficiala privind deblocarea POSDRU
» Innovation Norway
» LifeLongLearning in Europe
» Corectii financiare de 198 milioane de euro pe POS DRU si de 10 milioane euro pe POS Mediu
» Beneficiarii de fonduri UE care asteapta platile se plang de conturi blocate, restante de milioane de euro si
»
» Se reiau platile AMPOSDRU catre beneficiari
» Leonard Orban: Corectia de 25% pe POSDRU nu va afecta toti beneficiarii
» AM POSDRU vrea sa ajute beneficiarii afectati de intarzierile in rambursarea banilor din FSE
» AM POSDRU anunta prelungirea termenului de plata pentru cererile aprobate
» Agricultura din Romania dupa 5 ani de fonduri europene
» TVA va fi eligibila pentru proiectele POSDRU depuse inainte de 2012 si aflate in implementare
» Credite cu dobandă subventionata pentru accesarea fondurilor europene destinate agricultorilor
» 40.000 USD in programul de finantare PACT pentru COMUNITATE. AFLA DETALII SI APLICA PANA IN 5 SEPTEMBRIE 2012!
» 805 cereri de finantare primite in cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri de Organismul Intermediar Elvetian
» Consiliul Europei cere fortelor politice din Romania sa asigure functionarea institutiilor si respectarea normelor democratice
» Burse pentru viitori antreprenori
» Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere – Masura 123
» 100.000 de euro in programul de granturi Raiffeisen Comunitati 2012
» Se prelungeste sesiunea de depunere a proiectelor pentru Masura 141 Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta
» POSDRU- noi reguli pentru verificarea cheltuielilor
» Finantare de peste 65 000 lei pentru solutii moderne de invatare in scolile si liceele clujene.
» Norvegia va oferi fonduri nerambursabile de 300 mil. euro pentru promovarea tehnologiilor nepoluante
» Mai bine de 5.000.000 CHF, bani in cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman pentru dezvoltarea societatii romanesti!
» FDSC lanseaza a doua runda de finantare in cadrul Fondului de Actiune Rapida
» Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va incuraja crearea centrelor de afaceri si parcuri industriale
» Fundatia ERSTE ofera burse pentru cercetari sociologice: “ERSTE Foundation Fellowship for Social Research”, sesiunea 2012-2013
» Apel pentru transmiterea de proiecte, editia 2012 „Sustinerea proiectelor inovatoare din partea ONG-urilor din Romania in domeniul coeziunii sociale”
» Lansarea Schemei de grant pentru ONG-uri, runda intai
» Apeluri de proiecte ce se lanseaza in luna Mai
» IKEA va acorda 30.000 euro pentru cel mai potrivit partener pentru dezvoltarea de programe și proiecte care au ca scop bunăstarea copiilor!
» Romanian American Foundation si Fundatia pentru Parteneriat acorda peste 1 milion de lei pentru infiintarea a sapte intreprinderi sociale "verzi"
» Echipa Youth Bank Mures a selectat 10 proiecte scrise de liceenii mureseni in vederea finantarii
» Sprijinul pentru tinerii fermieri creste la 40.000 de euro
» 10 aprilie, este ultima zi pentru depunerea Scrisorilor de intentie la Fondul pentru Inovare Civica!
» Doua milioane lei pentru dezvoltarea resurselor umane din mediul rural
» Antreprenoriatul la feminin
» Fondul pentru Inovare Civica, o noua linie de finantare pentru organizatiile neguvernamentale
» Apel pentru propuneri de finantare: Making the Most of EU Funds for Roma
» Masuri referitoare la Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane
» Intreruperea termenului de plata pentru cererile in curs pe POSDRU
» MMFPS selecteaza asociatii si fundatii care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala in vederea acordarii de subventii de la bugetul de stat
» CEE Trust anunta prioritatile sale pentru activitatea de finantare din 2012 in Romania
» YouthActionNet - burse pentru tinerii antreprenori din domeniul social
» Fonduri europene pentru educatia antreprenoriala
»
»
» Peste 6 milioane de Euro în 2012 bugetul programului Tineret în Acţiune. Bani pentru proiecte
»
» Program de finantare pentru cresterea nivelului educational al elevilor din clasele primare
»
»
»
»
»
»
»
»
» Traian Basescu despre un minister pentru administrarea fondurilor UE: Trebuie sa fie un om credibil la Bruxelles. Stiu cine va fi, e convenit cu premierul
»
»
»
»
» Lansarea competiţiei „Beneficii economice din investiţii sociale
»
»
»
»
»
»

Loading...