Centrele de promovare urmaresc sa faciliteze accesul persoanelor din mediul rural, a caror singura sursa de venit o reprezinta agricultura de subzistenta, la meserii cu caracter traditional, bine valorizate astazi, capabile sa le ofere resursele financiare necesare in urma cursurilor de formare ce vor fi organizate in proiect.
400 de locuitori din mediul rural, din judetele Valcea, Sibiu, Arges si Botosani, au fost instruiti in patru mestesuguri traditionale: impletituri rachita, modelare ceramica, tamplarie artizanala si pictura icoane pe sticla. Complementar acestor meserii, beneficiarii proiectului au participat si la cursuri de tehnologia informatiilor si dezvoltarea capacitatilor antreprenoriale, menite sa-i invete sa-si valorifice munca.
Cele patru centre au fost dotate cu calculatoare, mobilierul necesar si conexiune la internet pentru a oferi beneficiarilor proiectului posibilitatea de a se informa, de a-si promova propriile obiecte de artizanat dar si de a comunica cu alti mesteri din alte regiuni ale tarii.
Centrele au fost infiintate in cadrul proiectului european “Promovarea mestesugurilor traditionale pentru a facilita trecerea de la agricultura de subzistenta la ocuparea in activitati non-agricole in mediul rural”, cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane. Proiectul este derulat de Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei in perioada 01.06.2010 – 31.08.2012.
Cursurile care vor fi organizate in cadrul proiectului, obiectele necesare deprinderii acestor mestesuguri, formatorii si toate celelalte aspecte au fost cofinantate de Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane, axa prioritara 5, domeniul major de interventie 5.2. Valoarea totala a proiectului este de 4.059.098 lei.
Persoana de contact: Trisi Nicoleta Cristea, Manager proiect Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei, e-mail: trisi.cristea@fundatiadanvoiculescu.ro.