About UsNewsGood practiceResearchPoliciesOpportunitiesMediaGallery

Data: 16.12.2011

Institutul de Economie Sociala va prezinta o analiza preliminara a rezultatelor recensamantului agricol din Romania 2010-2011.


Romania detine in continuare cel mai mare numar de ferme de subzistenta din Europa 

Cea mai mare parte din exploatatiile agricole din Romania, 99.20% din total, sunt ferme de subzistenta individuale (exploatatii agricole individuale, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale). 

Doar 31.000 (0.

80 %) sunt exploatatii agricole cu personalitate juridica (regii autonome, societati sau asociatii agricole, societati comerciale, institute sau statiuni de cercetare si unitati scolare cu profil agricol, consilii locale si alte institutii publice, unitati cooperatiste si alte tipuri de unitati).


Un numar mic de exploatatii agricole aproape ca detin controlul asupra suprafetei agricole a Romaniei

Cele 31.000 de ferme cu personalitate juridica detin insa 44% din suprafata agricola a Romaniei.

Accesul fermierilor romani la subventiile furnizate prin Programul National de Dezvoltare Rurala a dus la cresterea numarului si ponderii exploatatiilor agricole organizate sub forma de persoane juridice în perioada 2007-2010 fata de exploatatiile individuale. Ponderea acestora a crescut de la 34% din suprafata agricola la 44% in numai 3 ani. 

Conform datelor publicate de Ministerul Agriculturii citate de presa, investitorii straini detin deja peste 700.000 de hectare de teren arabil, adica aproximativ 8% din totalul suprafetei arabile a Romaniei, iar fenomenul înstrainarii terenului ar fi în crestere.
Un procent de 10% din totalul terenurilor detinute de actorii straini de pe piata romana apartin companiilor arabe, deci care reprezinta alte interese decat acelea ale spatiului european, iar acestia au dreptul la subventiile europene pe hectar.
In topul tarilor europene care detin teren agricol in Romania se gasesc Italia - cu 25% din cele peste 700.000 de hectare, Germania - cu 15% si Austria si Spania, cu cate 6%.  

  • Scade ponderea formelor asociative in agricultura – o tendinta opusa celor inregistrate pe plan international 

Formele asociative cu caracter de intreprindere a economiei sociale - societati, asociatii si cooperative  agricole exploatau 15,7 % din suprafata agricola a tarii în 2002. Dupa aderarea la Uniunea Europeana ponderea acestora a scazut la 13,2% la recensamantul agricol din 2010. 


Creste de asemenea ponderea asezamintelor religioase si a fundatiilor ca admimnistratori de exploatatii agricole. Ponderea asociatiilor, societatilor si cooperativelor agricole scade in favoarea societatilor comerciale care ajung sa administreze 40,7% din suprafata agricola a tarii.

Pentru a afla mai multe informatii va invitam sa cititi aici rezultatele preliminare ale Recensamantului General Agricol.

Acest material a fost elaborat de Institutul de Economie Sociala in cadrul proiectului “PROMETEUS- Promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene” finantat prin POSDRU. Datele pentru anul 2002 si 2010 sunt de la Recensamantul General Agricol (pentru 2010 rezultate provizorii publicate in iulie 2011), iar pentru anii 2005 si 2007 sunt de la Anchetele Structurale în Agricultura ale Institutului National de Statistica.

sursa: www.ies.org.ro , www.fdsc.ro

Lista de fisiere atasate:
cooperative publication1.jpg
suprafata_exploatatii_agricole.jpg
IES.org.ro logo.gif
comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Your name (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:



Articole din RO-civil society:

» SONDAJ World Vision România. 40% dintre copii nu ar vorbi cu părinții dacă ar fi martori sau victime ale unui abuz sexual, deşi 1 din 6 copii are prieteni sau colegi care au fost abuzați sexual
» Chestionar SENSES, pentru dezvoltarea intreprinderilor sociale din regiunea Dunarii
» Cu 40% abandon școlar în licee, mediul rural cere investiții în educația copiilor
» Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile lanseaza studiul "Romania 2017. Sectorul neguvernamental - profil, tendinte, provocari"
» CNASR Prahova evalueza ce tipuri de profesionisti activeaza in serviciile sociale din judet
» “Renașterea unei profesii sau despre cum este să fii asistent social în România” - Comisia de cercetare a CNASR
» Studiu - Situația asistenților sociali din România
» Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare lansează Raportul de Recomandări al Economiei Sociale România 2013
» Studiu CRED: Harta oportunităţilor de angajare (studiu privind responsabilitatea socială a întreprinderilor faţă de foştii deţinuţi)
» Analiza comparată a cadrului legislativ din UE și România privind economia socială
» Modele de întreprinderi sociale pentru grupurile dezavantajate
» Social Entrepirses
» Atlasul Economiei Sociale editia 2012
» Raport de Deschidere privind Economia Socială în România
» Participa la realizarea studiului OECD privind angajabilitatea in sectorul economiei sociale!
» Romania, in urma statelor europene la economie sociala. Legislatia, primul obstacol
» Romania, cea mai mare rata a saraciei si excluziunii in randul copiii si salariatilor arata EUROSTAT
» A fost realizat Raportul preliminar "Economia sociala si problematica varstei a treia. Rolul asociatiilor mutuale si de ajutor reciproc"
» S-a finalizat etapa de cercetare din cadrul implementarii proiectului “Promovarea antreprenoriatului in domeniul industriilor creative”
» Nonprofits Added Jobs Faster Than Businesses Last Decade, Study Finds
» Ghidul ONG-urilor pentru 2012 in educatia pentru responsabilitate sociala si dezvoltare durabila
»
»
»
»
» Cercetare Blocul National Sindical (BNS)
»
» The Legal and Regulatory Framework for CSO Self-financing in Romania
»