Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Cum un traseu de biciclete a adus dezvoltare pentru 8 comunitati rurale

Data: 13.03.2017

Primul traseu de mountain bike din România, care pe parcursul a 100 de kilometri interconectează opt sate săsești, începând de la Viscri până la Sighișoara, cu scopul de a promova peisaje naturale, culturale și istorice, unice în Europa, a dus la dezvoltarea turismului în zonă, a micilor afaceri locale bazate pe produse tradiționale, a serviciilor și a voluntariatului.

 

Specialistul în dezvoltarea afacerilor agricole din cadrul Fundației ADEPT din Saschiz, Ben Mehedin, a declarat pentru AGERPRES că acest traseu de mountain bike, început în 2011 dintr-o economie făcută la un proiect finanțat prin Inovation Norway și finalizat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă, a pus bazele unui model de turism durabil în zonă, unic la acea dată în România.

Potrivit lui Ben Mehedin, traseul parcurge atât zone special amenajate din rețea, cât și dealuri cu iarbă, drumuri forestiere, ulițe din satele vechi, curțile bisericilor fortificate, în această rețea fiind cuprinse satele Viscri — Bunești — Criț—Meșendorf — Cloașterf — Saschiz — Archita — Daia, punctul final fiind orașul medieval Sighișoara.

Am constatat cu bucurie că această pistă aduce comunitatea împreună. Sunt oameni care vor să se implice în curățarea pistei, cei care aveau un birtuleț în zonă au fost primii care au dorit să se implice. Alții au venit cu idei de avea service de biciclete, de transport, deja există un proiect de închiriat biciclete. De la un obiectiv, cum e pista de biciclete, se dezvoltă serviciile, voluntariatul — ceea ce pe mine mă bucură, pentru că în România nu s-a mai făcut voluntariat", a spus Ben Mehedin.

Reprezentantul Fundației ADEPT a arătat că traseul de biciclete are o poveste "destul de interesantă", care a pornit de la un fost membru al fundației, Cornel Stanciu, și de la o economie făcută în cadrul unui proiect care nu avea legătură cu pistele de biciclete.

Pentru a afla povestea interesantă, urmați link-ul către reportajul Agerpres.ro


Specialistul în dezvoltarea afacerilor agricole din cadrul Fundației ADEPT din Saschiz, Ben Mehedin, a declarat pentru AGERPRES că acest traseu de mountain bike, început în 2011 dintr-o economie făcută la un proiect finanțat prin Inovation Norway și finalizat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă, a pus bazele unui model de turism durabil în zonă, unic la acea dată în România.

Potrivit lui Ben Mehedin, traseul parcurge atât zone special amenajate din rețea, cât și dealuri cu iarbă, drumuri forestiere, ulițe din satele vechi, curțile bisericilor fortificate, în această rețea fiind cuprinse satele Viscri — Bunești — Criț—Meșendorf — Cloașterf — Saschiz — Archita — Daia, punctul final fiind orașul medieval Sighișoara.

"Am constatat cu bucurie că această pistă aduce comunitatea împreună. Sunt oameni care vor să se implice în curățarea pistei, cei care aveau un birtuleț în zonă au fost primii care au dorit să se implice. Alții au venit cu idei de avea service de biciclete, de transport, deja există un proiect de închiriat biciclete. De la un obiectiv, cum e pista de biciclete, se dezvoltă serviciile, voluntariatul — ceea ce pe mine mă bucură, pentru că în România nu s-a mai făcut voluntariat", a spus Ben Mehedin.

Reprezentantul Fundației ADEPT a arătat că traseul de biciclete are o poveste "destul de interesantă", care a pornit de la un fost membru al fundației, Cornel Stanciu, și de la o economie făcută în cadrul unui proiect care nu avea legătură cu pistele de biciclete.

"Noi am avut un coleg, Cornel Stanciu, pasionat de sport. De la el am înțeles ce înseamnă dictonul 'dacă alegi să faci ceea ce îți place, nu o să muncești nicio zi din viața ta'. În cadul unui proiect pe care l-am avut prin Inovation Norway, într-un program de dezvoltare durabilă pentru România și Bulgaria, pentru susținerea producătorilor din Situl Natura 2000 Sighișoara-Târnava Mare, accentul se punea pe comercializarea produselor, în special pe lapte, fiind o zonă cunoscută pentru producția de lapte. Pe noi ne interesa creșterea numărului de vite în zonă, astfel încât oamenii să aibă grijă de pajiști, să cosească, să le întrețină. În cadrul proiectului noi am recuperat niște bani, nu am cheltuit tot ce am primit și am întrebat finanțatorul. Inovation Norway are o finanțare flexibilă, din moment ce au dat banii, iar tu te-ai descurcat mai bine și ai economisit, ei sunt de acord. Așa că am mers pe dezvoltarea turismului, pentru că și turismul aduce în zonă venituri — pe noi ne interesează ideea de venit suplimentar care să îi permită gospodarului din zonă o anumită flexibilitate în activitățile pe care le are. Deci pe dezvoltarea turismului noi am propus atunci un traseu de bicicletă, prin livadă, pe pajiști, prin pădure, între Meșendorf și Criț. Nu era foarte lung, avea vreo 8 kilometri", a spus Ben Mehedin.

Acesta a arătat că, după construirea celor 8 kilometri de pistă pentru biciclete numărul turiștilor pasionați de drumeții a crescut simțitor, în primii doi ani fiind de circa 3000, toți veniți cu bicicletele proprii. Turiștii au început să se cazeze la pensiunile din zonă, să consume produsele locale, așa că reprezentanții Fundației ADEPT au realizat că zona are un mare potențial de dezvoltare dacă pista va fi prelungită.

"Atunci când au existat fonduri disponibile de la Guvernul Elveției, prin programul româno-elvețian de cooperare, am făcut o solicitare ca să facem o rețea de trasee de bicicletă, care să lege satele din zonă. În cele din urmă avem peste 100 de kilometri de traseu, de la Viscri până la Sighișoara, pe creastă — Bunești, Criț, Meșendorf, Cloșterf, Daia, Saschiz, Vulcan. Pista nu coboară de pe creastă, ajunge până în Sighișoara, trecând pe lângă Șapartoc, care e un sat extraordinar. Apoi avem un traseu care leagă Saschizul de Archita și Archita de Roadeș. Deci e un traseu destul de generos în ceea ce oferă mult ca peisaj, ca experiență, ca adrenalină. Toate acestea în perspectiva unui turism ecologic, verde, pentru că zona e propice pentru acest turism ecologic, cultural și istoric", a afirmat Ben Mehedin.

Proiectul finanțat prin grantul elvețian a prevăzut și organizarea unei competiții, astfel că a fost inițiată Transilvania Bike Trails Race, care în 2016 a ajuns la a treia ediție și a consemnat un număr record de participanți: peste 520 de persoane.

"Transilvania Bike Trails Race este un concurs de biciclete și în cadrul acesteia special punem punctele de control, de hidratare în incinta bisericilor de pe traseu, tocmai ca bicicliștii să vadă și să înțeleagă contextul în care am dezvoltat acest traseu. În 2016, la Transilvania Bike Trails Race am avut 520 de bicicliști. Noi vom continua competiția și în afara proiectului, pentru că este o activitate extraordinară, nu doar de promovare, de vizibilitate, ci este o activitate prin care se creează o legătură între turist și această zonă, pentru că bicicliștii sunt iubitori de natură, dornici să cunoască locuri extraordinare. Aceștia vin cu familii, prieteni. Mai există un fenomen care se dezvoltă, activități bike & brunch, care mișcă în zonă foarte mulți turiști. Există un aflux foarte mare. Traseul oferă infrastructura pentru organizarea multor evenimente de dezvoltare", a arătat interlocutorul.

Traseul a fost realizat în așa fel încât să nu aibă nici pante dificile, nici să nu fie spălat de ape, iar pentru a veni în sprijinul turiștilor au mai fost realizate o broșură și o hartă și a fost dezvoltată o aplicație pentru smartphone.

"O realizare a proiectului este o aplicație pentru Ssmartphone în care sunt trecute nu doar punctele de intrare și ieșire de pe traseu, ci și zonele de vizitat din satele din apropiere, locurile în care se poate mânca, locuri de odihnă. Turiștii când vin, atunci caută. Aplicația e funcțională pe Android deja. Avem hartă, cu detalii de genul teren arabil, fâneață, pășune, toate cu coordonate GPS. Ideea de mers pe bicicletă nu e nouă, ideea de traseu iarăși nu e nouă, e nou modul în care am combinat mersul pe bicicletă cu latura ecologică-culturală-gastronomică, este o inovare în dezvoltarea turismului. A plecat de la o idee micuță, a ajuns la un proiect de vizibilitate și ajută concret la dezvoltarea zonei. Cei care vin aici aduc venituri.

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: