Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Așezările ecologice – ieșire din impas

Data: 28.09.2015

Singura modalitate pentru a dezvolta țara și în general întreaga lume este crearea așezărilor ecologice și depopularea orașelor.

Așezările ecologice sau comunitățile moșiilor de familie sunt o nouă formă de viață pe pământ, în care modul de trai al oamenilor are un impact negativ minim asupra mediului înconjurător.

Natura pe teritoriul acestor așezări și în jurul lor reînvie, se restabilește în urma activității umane și nu se poluează. Acest lucru se realizează prin plantarea pădurilor mixte, restabilirea fertilității solului, re-hidratarea zonei, reconstituirea regnului animalier.

Doar într-un mediu sănătos se pot dezvolta societatea și copiii sănătoși.

Exemplu: filmul "Trezire" de Aliya Nazarbayeva (fiica președintelui), Kazahstan, 2012.

Așezarea ecologică sau comunitatea moșiilor de familie este la maxim autonomă, utilizând sursele alternative de energie, resursele naturale regenerabile, dezvoltând în comun agricultura ecologică și/sau una sau mai multe întreprinderi de bază, prin care trăiește și se dezvoltă.

Fiecare familie în așezare deține un teren de pământ nu mai puțin de 1 ha, ceea ce îi dă posibilitatea de a avea copii, le oferi alimente și educa la ei sentimentul de responsabilitate pentru natura ca un întreg. Pe acest teren se plantează pădurea, se formează o microclimă prin amenajarea iazurilor și paravânturilor, ceea ce creează condițiile necesare pentru creșterea diferitelor tipuri de arbori și arbuști, precum și pentru viețuirea animalelor și păsărilor.

Doar aflându-se în astfel de condiții naturale omul poate crește o generație sănătoasă de oameni. Mai devreme sau mai târziu, așa va fi. Singura întrebare este dacă vom începe să ne mișcăm în această direcție chiar acum sau vom continua să ponegrim și poluăm natura, adăugând de lucru în viitor copiilor noștri.

În afară de teren pentru locuit, așezarea ecologică poate avea o anumită cantitate de pământ pentru dezvoltarea producției agricole sau fermei comune. De exemplu, dacă așezarea ocupă o suprafață de 100 ha, pe care vor fi cultivate cereale și alte culturi, care necesită o cantitate mare de pământ arabil. Prin ce ferma ecologică diferă de la fostele gospodării agricole colective? – Prin faptul că profitul se distribuie în părți printre toți rezidenții așezării în conformitate cu investiția efectivă a forței de muncă, atât fizice, cât și mentale, și de management. Cât de multă muncă ai investit, atât de mult și ai primit. Această formă de relație s-a dovedit a fi cea mai eficientă. Un exemplu poate servi gospodăria colectivă agricolă Shukty din Daghestan: aici nu se bea alcool, oamenii nu fură, câștigă bani buni și aproape niciodată nu se îmbolnăvesc.

Principala bogăție a țării noastre nu sunt petrolul și gazele, ci pământul! Pământul nostru la o utilizare adecvată poate hrăni întreaga lume  cu produse alimentare de calitate, oferind în același timp PIB-ul pe care China nici nu a visat.

Agricultura este una dintre cele mai profitabile ramuri! După extragerea resurselor naturale, desigur. Doar pământul poate oferi multe mii de procente. Trebuie să se facă la modă producerea alimentelor naturale, pentru a arăta oamenilor modalitățile alternative de economie atunci când nu este nevoie să se stea asupra paturilor de dimineață până în seară, când omul doar direcționează forțele naturii în avantajul său.

Animale mici, insecte, bacterii sunt ajutoare cu care ar trebui să se intre în contact și ele înseși vor face tot lucrul. Acestea nu sunt cuvinte goale, există exemple de astfel de valorificare a terenurilor, atunci când o familie dezvoltă cu succes o afacere pe 45ha, practic nefolosind tehnica agricolă, îngrășăminte și alte substanțe chimice. Ei doar seamănă și strâng recolta. Nu udă, nu plivesc buruienile, nu folosesc îngrășămintele, nu combat dăunătorii, etc. și în același timp culeg recolte bogate, iar rezidenții urbani fac cozi pentru a procura produsele lor. Iată ce ar trebui să promovăm și să implementăm în conștiința oamenilor - doar pământul le poate hrăni, îmbrăca și încălța! Nimic mai mult .

Construcția caselor în așezările ecologice de asemenea se efectuează conform  principiului ecologic: dacă după distrugerea structurii toate materialele sunt reciclate în mod liber sau refolosite, o astfel de casă poate fi numită ecologică. Acum, în întreaga lume câștigă popularitate construcția din baloturi de paie. Este cea mai accesibilă și mai ieftină tehnologie care folosește cel mai accesibil și mai răspândit material de bază - paie. Este într-adevăr real să creștem cereale, iar paia s-o folosim pentru construcții! Este o afacere fără deșeuri și ecologică!

De asemenea, așezările ecologice au nevoie de centre culturale și de agrement, în care copiii vor avea oportunitate pentru dezvoltarea creativității, pentru educație; complexe turistice pentru primirea oaspeților, iar oaspeții în așezările ecologice sunt întotdeauna mulți: ceea ce este nou – atrage interes, iar acest lucru este o altă modalitate de a câștiga; complexe sportive și terenuri de sport, organizarea competițiilor.

Și știu că acest lucru este adevărat! Ieșirea constă în crearea așezărilor ecologice!

sursa http://ecology.md/md/

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: