Proiectul de antreprenoriat social pentru rromii din judetul Iasi a fost lansat in ianuarie 2012 si se va desfasura la nivel national in 150 de localitati. Obiectivul principal al proiectului il reprezinta eliminarea excluziunii sociale si ocupationale de pe piata muncii, a persoanelor de etnie rroma.
Acest lucru va fi realizat prin combaterea discriminarii, infiintarea unor intreprinderi sociale, constituirea unor centre de resurse pentru structurile economiei sociale, precum si promovarea conceptului de dezvoltare durabila.
In cadrul proiectului functioneaza 5 centre de resurse (structuri de sprijin), respectiv o structura centrala la Alba Iulia si patru structuri regionale la Bucuresti, Iasi, Cluj Napoca si Craiova. Personalul care functioneaza in cele cinci structuri de sprijin, inclusiv specialisti de etnie rroma, este alcatuit din personal instruit in domeniul economiei si incluziunii sociale. Prin infiintarea acestor structuri de sprijin se urmareste participarea persoanelor din grupul tinta la programe de formare, sprijinirea acestora pentru infiintarea intreprinderilor sociale (plan de afaceri, principii de baza aferente organizarii/functionarii intreprinderii, colectarea/gestionarea materialelor de ambalaj), precum si sprijinirea si dezvoltarea retelelor intre intreprinderile sociale existente, nou infiintate si alte tipuri de intreprinderi.
Programul este finantat din fondurile Uniunii Europene in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 si sustine promovarea antreprenoriatului social in comunitatile de rromi, dezvoltarea a 20 de intreprinderi sociale prin achizitionarea de echipamente si utilaje, precum si elaborarea si depunerea spre finantare a minimum 70 de proiecte pentru dezvoltarea antreprenoriatului social si crearea a 200 de locuri de munca.
Demostene Olariu, presedintele Asociatiei Partida Rromilor "Pro-Europa" Iasi, a afirmat: "Vrem sa constituim un sistem adaptat de sprijinire a dezvoltarii antreprenoriatului social adresat comunitatilor dezavantajate de rromi. Practic, noi urmarim promovarea antreprenoriatului social in comunitatile de rromi, precum si dezvoltarea mai multor grupuri de initiativa in aceste comunitati si demararea unor initiative de antreprenoriat social. Printre cele mai importante rezultate pe care organizatorii doresc sa le obtina prin implementarea acestui proiect national se numara si infiintarea unei retele nationale, precum si depunerea unui proiect de lege pentru sustinerea acestor activitati".