Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Avantajele angajarii intr-o structura de economie sociala

Structurile de economie sociala (SES-uri) sunt ”construite” ca factori de coeziune sociala, avand la baza suprematia individului in fata profitului si a capitalului. In aceasta ordine de idei, acest gen de interprindere este (sau cel putin, ar trebui să fie) un mediul favorabil si atractiv de angajare pentru grupurile defavorizate.

Fie ca esti rrom, persoana cu dizabilitati, femeie in situatie de risc sau faci parte din orice alt grup defavorizat, acum n-ar mai trebui sa te gandesti la experientele discriminatorii prin care ai trecut pe piata muncii, ci sa aplici increzator pentru un job care ti se potriveste din cadrul firmelor cu statut de intreprindere sociala.

Avand la baza principiul solidaritatii, structurile de economie sociala creaza un anumit numar de locuri de munca destinate exclusiv persoanelor cu risc de marginalizare, cu scopul de a contribui la cresterea competentelor profesionale, la imbunatatirea nivelului de trai si la incluziunea sociala a acestora.

Aici vei gasi un mediu deschis si cooperant, fara etichete si prejudecati, in care se evalueaza potentialul profesional, ci nu gradul de vulnerabilitate. Asa ca, nu te mai lasa impovarat de teama ca ”nu esti ca altii”, focuseaza-te strict pe abilitatile tale si inainteaza spre o viata demna si independenta financiar.

Trebuie sa mai stii ca structurile de economie sociala functioneaza conform economiei de piata, insa scopul principal al acestora se axeaza nu pe profit (ca in cazul afacerilor clasice), ci pe beneficiul social. In acest context, profiturile si resursele sunt reinvestite continuu in folosul persoanelor defavorizate.

Asadar, structurile de economie sociala nu sunt interesate de munca ”la negru”, iar munca legala (se stie) atrage o serie de avantaje pentru angajat, precum: dreptul la asistenta medicala gratuita, medicamentatie gratuita sau compensata, concediu legal de odihna etc.

In general, economia sociala vine cu o lista generoasă de beneficii: de la a contribui la formarea de noi mentalitati pentru mediul socio-economic local si la dinamizarea dezvoltarii economice, pana la a creste oportunitatile de ocuparesi a transforma grupurile vulnerabile din consumatori de resurse in generatori de valoare adaugata.

Cu sprijinul POS DRU, numarul structurilor de economei socialain Romania este in crestere. Spre exemplu, in cadrul proiectului implementat de Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania - POSDRU /173/6.1/S/148313”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc”, in cursul anului curent, au fost infiintate 4 structuri de economie sociala: ”KFM Medical” (com. Ciolpani, jud. Ilfov) si ”MED Recup” (mun. Bucuresti) - centre de recuperare ambulator si ingrijire la domiciliu;”Aqua ProImage” (com. Gornet, jud. Prahova) – servicii de tipografie si imprimare; ”Cifix Relax” (com. Gornet, jud. Prahova) –centru de intretinere fizicasi sport.

Prin infiintarea acestor SES-uri, au fost create 46 de locuri de munca (dintre care 25 pentru persoane apartinand grupurilor vulnerabile) in regiunile București-Ilfov si Sud-Muntenia.

Pentru mai multe detalii cu privire la proiectul FIDELIS, contactati Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania, tel: 021 312 27 81 e-mail: ahsr@arexim.ro, site: www.ahsr-fidelis.ro.


de AHSR CRRS la 16.11.2015
» Asociația Brahma anunță lansarea proiectului „IMPACT - Inserția și Mobilitatea Profesională prin Acțiuni de Calitate dedicate Tinerilor”
» Ashoka aduce la Cluj semifinala celei mai mari competitii europene de inovare sociala, editia 2018
» LANSARE GRANT CERCETARE STIINTIFICA IN DOMENIUL DERMATOLOGIEI
» #Filantropi2016: Patru Mâini caută grădinițe și școli care au nevoie de îmbunătățiri, în cea de-a patra ediție a campaniei anuale de renovări
» Un inventar al rezultatelor FIDELIS si... un An Nou fericit!
» Oficial, proiectul FIDELIS a fost incheiat prin diseminarea rezultatelor inregistrate in regiunile Bucuresti Ilfov si Sud Muntenia
» Principiul egalitatii de sanse pentru un tratament egal si anti-discriminatoriu
» Ingrijirea la domiciliu specializata – alternativa spitalelor de recuperare
» Incluziunea sociala – baza pentru o prosperitate impartasita si de durata
» Conferință națională “Noi idei de afaceri şi abilități necesare în economia socială”
» Simpozion realizat la Huși privind aspecte juridice în Economia Socială
» MEOSZ Ungaria - model de buna practica in economia sociala
» Interprindere de economie sociala: aspecte diferentiale definitorii
» Protecția mediului și consumul rațional: premisa unei dezvoltări durabile
» STRUCTURI DE ECONOMIE SOCIALĂ ÎNFIINȚATE ÎN CADRUL PROIECTULUI „ECONOMIA SOCIALĂ ESTE ȘANSA MEA!”
» Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania: istoric, misiune, realizari
» Structură Economică Socială devenită operaţională în comuna Pădureni
» Curs gratuit de ”Lucrator in comert” pentru rromii din regiunea Bucuresti-Ilfov
» Lansare SES CIFIX RELAX – centru de intretinere fizica si sport, in regiunea Sud Muntenia
» Curs gratuit cu subventie la absolvire pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc
» Beneficiar de succes: Lucia Artag
» AHSR angajeaza manager proiect, mediator social, asistent social si lectori
» AHSR angajeaza manager proiect, mediator social, asistent medical si lectori
» Dezbatere publica: Statutul ocupațional al rromilor: meserii, riscuri, asteptari
» 166 de liceeni braşoveni fac practică online şi offline prin proiectul “Elevul de azi, fermierul de mâine”
» AHSR rectruteaza personal: peste 20 locuri de munca disponibile in diferite meserii
» „ADMIS” e pe TV: spoturi video ce incurajeaza integrarea rromilor pe piata muncii
» AHSR organizeaza gratuit cursul de ”Ingrijitor bolnavi la domiciliu” pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc
» STIATI CA...? – personalitati ilustre de etnie rroma
» Egalitatea de sanse – concept, drept, aplicabilitate
» World Vision Romania propune un model de ferma demonstrativa pentru reforma invatamantului agricol si pentru oportunitatile din agricultura oferite de UE