About UsNewsGood practiceResearchPoliciesOpportunitiesMediaGallery

Construita abil, SALVATtex se anunta o afacere sociala sustenAbila pentru SES-urile din Romania

Data: 28.09.2016

Scriam intr-o postare anterioara ca sunt asistent social si sunt precupat de sustenabilitatea sectorului ONG din Romania. Un sector care a adus inovatie si plus-valoare, dar care din pacate nu este respectat in totalitate de partenerii guvernamentali. Un sector in care multe organizatii si SES-uri (Structuri de Economie Sociala) colapseaza pentru ca din pacate  nu mai exista resurse sau afacerile sociale nu reusesc sa fie sustenAbile.

Ma preocupa SUSTENABILITATEA Structurilor de Economie Sociala (S.E.S.) finantate fie prin programe POSDRU sau alte fonduri. Am vazut restaurante sociale sau firme de cathering dezvoltate in zone unde nu existau corporatii sau firme care sa ceara pe piata un numar de portii de mancare suficiente cat sa acopere macar costurile de productie si salariile.

Am vazut fabrici de paine, structuri de economie sociala, care si-au inchis portile pentru ca in zonele unde au fost creeate nu au reusit sa faca fata concurentei. Am vazut ateliere de tamplarie, care din cauza lipsei comenzilor au dat faliment. DE CEVA VREME CAUT MODELE SUSTENABILE DE ECONOMIE SOCIALA.

Am participat miercuri la Ploiesti la lansarea celui de al doilea magazin SALVATtex al Asociatiei Armata Salvarii. Baloane, oameni frumosi, invitati din Norvegia, un magazin generos ca spatiu si amenajat cu bun gust. In discutiile care le-am purtat m-a interesat sa observ cat de SUSTENABIL este modelul de afacere sociala al Asociatiei ARMATA SALVARII.

Afacerea sociala este formata in momentul de fata dintr-un magazin SALVATtex la BUCURESTI pe Bulevardul Victoriei care ESTE PROFITABIL (se acopera costurile salariale, investitile, costurile de chirie si regie, etc).

Joi, a doua zi cand magazinul a fost deschis pentru clientii din Ploiesti  s-au inregistrat incasari mai mari decat magazinul SALVATtex din Bucuresti. Daca afacerea isi va mentine acelasi ritm si magazinul de la Ploiesti va fi foarte profitabil va exista o garantie in plus pentru SUSTENABILITATEA Structurii de Economei Sociala. Am aflat ca peste inca o saptamana se va deschide un alt magazin in Bucuresti in cartierul Pantelimon.

Momentan singura provocare a acestei afaceri sociale ramane ca profitul retelei de magazine ce se va forma sa acopere si costurile de logistica pe care le are S.E.S.-ul. Ma refer aici la  depozitul SALVATtex de la Ploiesti care a creeat peste 10 locuri de munca (din care peste 75% reprezinta locuri de munca pentru persoane defavorizate) si care asigura investitiile, sortarea produselor, si distributia lor catre magazinele din Reteaua SALVATtex. Ramane sa vedem in timp daca expertiza furnizata de FRETEX, pertenerul norvegian al acestui program, va reusi sa compenseze imprevizibilitatea si volatilitatea mediului de afeceri din Romania.

Dupa parerea mea, SALVATtex este o structura de economie sociala de care vom mai auzi in viitor !
Construita abil
avand "know-how" de la FRETEX, cu finantare de la Fondurile Norvegiene, cu un project-manager norvegian foarte optimist, un manager de magazine cu experienta in acest tip de afacere si un asistent social cu experienta, focalizat pe angajarea unui numar mare de beneficiari de servicii sociale in aceasta intrepindere sociala,  SALVATtex se anunta o afacere SustenAbila pentru reteaua de S.E.S-uri din Romania care va ajuta multe persoane dezavantajate sa aiba un loc de munca intr-o intreprindere sociala !

Eugen LUCAN

************************
Despre SALVATtex:
SALVATtex este o Structura de Economie Sociala (S.E.S.) care are unic asociat Asociatia Armata Salvarii, prima retea sociala de magazine ce comercializeaza haine si produse “vintage”. SALVATtex este o platforma care ofera pregătire la locul de munca sau cursuri în vederea angajării. SALVATtex este un spatiu profesional de tranzitie care ajuta persoanele in dificultate sa treaca de la excluziune la incluziune profesionala si sociala. Pertenerul acestui program este FRETEX din Norvegia care ofera expertiza si formare pentru implementare.

Despre Eugen LUCAN:
Eugen LUCAN este de profesie asistent social si are o experienta de peste 20 de ani in programe sociale si educative. Este Vicepresedintele Colegiului National al Asistentilor Sociali din Romania (www.cnasr.ro) incepand cu anul 2006 si primul asistent social care a reprezentat Romania in Comitetul Economic si Social European. Incepand cu anul 2010 a lucrat in echipa care elaborat primului portal despre economia sociala in Romania www.economiesociala.net  Este expert in Economie Sociala, laureat in anul 2011 al premiului
"Personalitatea anului pentru o Romanie europeana" de catre  Fundatia EUROLINK - Casa Europei care recompenseaza anual cele mai remarcabile eforturi facute de personalitati din Europa si din Romania in favoarea apropierii societatii romanesti de principiile, valorile si standardele europene. 

Link-uri:
Eugen Lucan, membru al Comitetului Economic Social European, a primit Distinctia "Personalitatea anului pentru o Romanie europeana", categoria Oficiali Institutii Europene

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Your name (optional)

Optionally you can attach five files or less to this comment (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: