Beneficiile unui program de voluntariat pentru angajati sunt multiple, iar construirea unui program strategic care este integrat cu obiectivele de business ale unei organizatii si competentele angajatilor creeaza un program coerent si durabil in mediul in care aceasta activeaza. Toate entitatile din jurul organizatiei si, fireste, si ea beneficiaza dintr-o astfel de initiativa: angajatii, shareholderii, comunitatea.
Beneficiile vazute prin prisma angajatului sunt: imbunatatirea performantei, cresterea satisfactiei la locul de munca, atitudinea fata de aceasta, ridicarea moralului, dezvoltarea competentelor si a stimei de sine. De asemenea, trebuie remarcat efectul asupra angajatilor luati ca o echipa: coeziunea ce se formeaza intre ei face din munca de voluntariat echivalentul unui teambuilding de succes.
In ceea ce priveste beneficiile unei companii survenite din astfel de initiative, acestea sunt de netagaduit: intarirea increderii si a loialitatii in randul consumatorilor, imbunatatirea imaginii companiei si a reputatiei acesteia, toate ducand la brand awareness si afinitate fata de companie si produsele sau serviciile ei. De asemenea, exista beneficii pentru organziatie in raport cu angajatii implicati, a caror productivitate si loialitate creste, ducand la retentia lor si oferind un vehicul eficient de a atinge obiectivele strategice.
In acest context nu putem sa nu amintim beneficiile comunitatii – solutionarea problemelor sau a unor segmente ale problemelor si dezvoltarea spiritului comunitatii fiind doar cele mai reprezentative.
Dincolo de toate acestea, succesul unei companii va genera initiative similare din partea altor companii din comunitate, astfel incat proverbul “cu o floare nu se face primavara” ar putea fi combatut.
Stim ca majoritatea fortei de munca se afla in IMM-uri si nu in companiile mari, astfel incat un ONG care isi doreste sa elaboreze programe de responsabilitate sociala in care sa implice entitati private trebuie sa invete sa ajunga la aceste firme mai mici ca parteneri in aceste activitati. De asemenea, firmele mici si mijlocii care sunt la inceput de drum sau care inca nu au facut primul pas avand la indemana o explicatie referitoare la dificultatea de a aloca bani in astfel de actiuni, pot sa isi demonstreze interesul fata de comunitatea in care isi desfasoara activitatea prin implicarea angajatilor lor in proiecte desfasurate impreuna cu ONG-uri interesate. Astfel, creste vizibilitatea in randul consumatorilor si asezarea cu un pas in fata concurentei in mentalul acestora.
Fireste, companiile mari si corporatiile, care au dezvoltat deja o traditie atat in ceea ce privesc contributiile financiare fata de diverse proiecte implementate de ei sau in parteneriat cat si in astfel de programe de implicare a angajatilor, stiu ca acest al doilea segment il pune intr-o lumina si mai puternica pe primul. Atunci cand sumele de bani investite in proiecte sunt dublate de prezenta angajatilor care se implica in mod voluntar, vizibilitatea si impactul contributiei sunt mai mari.
Si in Romania se contureaza deja o traditie in ceea ce priveste implicarea angajatilor in proiectele de responsabilitate sociala in care companiile activeaza fie ca implementator, fie ca partener. Vodafone, Orange, Raiffaisen, Alexandrion, BCR, Unicredit Tiriac sunt doar cateva dintre numele mari care isi implica angajatii in activitati de voluntariat. Pentru acestea, incurajarea voluntariatului corporativ este o directie strategica de implicare in comunitate.
BCR, spre exemplu, sprijina de regula doar acele proiecte care presupun si implicarea angajatilor, cu accent pe valorificarea expertizei lor in folosul comunitatii. Mai mult, in contextul anului 2011 care a fost Anului European al Voluntariatului, BCR a initiat o serie de actiuni menite sa incurajeze voluntariatul in randurile celor 8000 de angajati. In plus, incepand cu luna septembrie 2010 fiecare angajat al bancii are dreptul la o zi de concediu in plus pe an pentru initiative individuale de voluntariat, altele decat cele organizate de angajator.
Si Petrom, pe langa initiativele mari pe care compania le intreprinde, sub umbrela AEV a organizat “Campionatul de voluntariat Petrom”, care a avut ca obiective promovarea voluntariatului in randul angajatilor, crearea unei legaturi directe intre angajat – ONG – beneficiar si fidelizarea voluntarilor. Rezultatele partiale ale acestui program sunt: 200 de voluntari, peste 15 ONG-uri partenere si aproximativ 30 de actiuni de voluntariat desfasurate.
De asemenea, Fundatia Vodafone Romania a lansat in 2010 programul “Voluntar de profesie” dedicat nu doar angajatilor Vodafone, ci si oamenilor din exteriorul companiei. Programul ii ajuta pe cei care doresc sa isi foloseasca timpul si aptitudinile in activitati de responsabilitate sociala dar din diverse motive (spre exemplu, nu pot renunta la locul de munca) nu pot dedica ONG-urilor pe care doresc sa le sustina timpul pe care si l-ar dori.
Observam, deci, ca exista initiative in aceasta directie, iar aici am enumerat doar cateva. Ma voi intoarce la acest subiect si la companiile care isi implica angajatii in activitati de voluntariat fiindca este unul care ma pasioneaza prin faptul ca reprezinta o implicare sincera in comunitate si prin ideea ca voluntariatul corporativ creioneaza, din punctul meu de vedere, adevarata fata a responsabilitatii sociale corporatiste. Tot ce sper este ca in timp numarul programelor de acest tip sa fie tot mai mare, iar IMM-urile sa adopte si ele astfel de initiative benefice pentru ele, prin beneficiile aduse angajatilor si comunitatii.