Tribunalul București-Secția I-a penală
Dosar nr. 29255/299/2018
Complet DL36 Obiect: Contestaţie măsuri preventive
Termen: 2.11.2018
Domnule Președinte,
Subscrisa Asociaţia Pentru Apărarea Libertăţilor Publice, cu sediul mentionat în antet, prin reprezentant legal, conform art. 61 și urm. C.proc.civ., art. 21 din Constituția României și art. 6 din CEDO, prin prezenta formulează
CERERE DE AMICUS CURIAE
în sprijinul și apărarea contestatorior-inculpați Ștefan Mihai ș.a. (7 inculpați), solicând instanței de judecată să considere cazurile, situațiile și argumentele de interpretare și jurisprudență în vederea respectării drepturilor inculpaților ca persoane acuzate în materie penală.
Subliniem în primul rând că procesul/procesele legate de adunarea publică din 10 august din 10 august sunt procese politice-rugăm să fie considerate următoarele aspecte (care provin din informații de interes public):
-participanții la adunare, cetățeni români stabiliți în străinătate, au fost supuși unor controale de către autorități, anterior meetingului (de exemplu, controale din partea RAR etc. pentru cei care se deplasau cu autoturisme, care au generat campania MU...PSD);
-există indicii de implicare a unor organizații politice și de influențare ocultă, subterană a activității instituțiilor publice-și în special a Jandarmeriei Române;
-planul de organizare/măsuri al autorităților (blocarea ieșirilor de metrou, interzicerea traficului etc.), dublate de acțiunea ca veritabil agent provocator a Jandarmeriei Române (evacuarea Pieței Victoriei, lansarea de proiectile cu gaze lacrimogene împotriva manifestanților pașnici) au creat (deliberat, cu intenție) o stare de tensiune, provocare, care să determine escalarea violenței pentru a compromite ideile (pașnice) ale manifestației; această acțiune se pare că a fost dublată de acțiunea unor persoane violente (”galeriile”), care au acționat în scopul de a provoca și escalada violența (au fost identificați chiar reprezentanți ai autorităților prezenți, iar în unele cazuri în mod vădit, aflați în executarea unuor ordine nelegale, jandarmii au acționat cu brutalitate);
-aceste persoane-instigatori, complici la utilizarea și depășirea forței legitime și deturnarea unei adunări publice de la scopul pașnic nu au fost identificați până în prezent, fiind în schimb dispuse măsuri represive-arestarea preventivă a unor persoane care se pare că au fost simpli participanți la adunarea publică.
Ne desolidarizăm și nu încercăm să justificăm/legitimăm violența, sub orice formă. Acțiuni violente îndreptate împotriva jandarmilor aflați în misiune, dacă au produs vătămări acestora, trebuie investigate, cu identificarea atât a autorilor, cât și a victimelor. Însă prezentarea parțială, scoasă din context, trunchiată, manipularea procedurilor judiciare (nu în scopul aflării adevărului), lipsa de reacție a autorităților (invocată chiar ca motiv de arestare, sau posibilitatea ca inculpații să influențeze martorii-persoane din mulțime care nu pot fi identificate sunt argumente derizorii și o motivare injustă).
Având în vedere circumstanțele personale ale inculpaților, apreciem că este excesivă judecarea acestora în stare de arest, o măsură lipsită de proporționalitate.
Prezenta cauză este monitorizată de asociația noastră, și, cu acordul petenților, deciziile organelor judiciare vor fi făcute publice. O listă a organizațiilor care au aderat la prezenta va fi făcută publică în termen scurt, împreună cu demersuri adecvate (sesizarea Comisiei Europene, a Inspecției Judiciare etc.). Dacă instanțele vor aprecia necesar, putem pune la dispoziție o listă cu martori, participanți la adunarea publică, care pot depune mărturie în legătură cu desfășurarea faptelor.
2.11.2018 Președinte,
av. Georgescu Cătălin
DOMNULUI PREȘEDINTE AL TRIBUNALULUI BUCUREȘTI