Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Comisia Europeana lanseaza Anul european al cetatenilor

Data: 02.01.2013

Odata cu trecerea in anul 2013, Comisia Europeana (CE) lanseaza Anul european al cetatenilor, care coincide cu un moment de rascruce al procesului de integrare europeana: in 2013 se implinesc 20 de ani de la introducerea, in 1993 prin Tratatul de la Maastricht, a cetateniei europene, informeaza un comunicat al CE dat publicitatii marti la Bruxelles, transmite Agerpres.

La 10 ianuarie 2013, presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, si vicepresedintele Viviane Reding se vor alatura sefului guvernului irlandez, Enda Kenny, si ministrului irlandez al afacerilor europene, Lucinda Creighton, pentru a lansa Anul 2013 - Anul european al cetatenilor in Sala Rotunda a primariei din Dublin. Cu aceasta ocazie, peste 200 de locuitori ai Dublinului vor participa la o dezbatere deschisa cu liderii Europei cu privire la viitorul Uniunii Europene (UE).

La dezbatere vor mai lua parte viceprim-ministrul irlandez, Eamon Gilmore, si o serie de deputati europeni din regiune.

'Avem nevoie de implicarea directa a cetatenilor pentru a construi o Uniune mai puternica si cu un caracter politic mai pronuntat. Este motivul pentru care 2013 a fost desemnat Anul european al cetatenilor - un an dedicat dumneavoastra si drepturilor dumneavoastra in calitate de cetateni ai UE,' a afirmat vicepresedintele Viviane Reding, responsabila pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie.

'Cetatenia europeana este mai mult decat un concept. Este o realitate tangibila, care se traduce in beneficii concrete pentru cetateni. CE doreste sa-i ajute pe oameni sa inteleaga cum pot beneficia in mod direct de propriile drepturi si vrea sa cunoasca punctul lor de vedere privind viitorul Europei. Cetatenii europeni trebuie sa fie in masura sa isi exprime preocuparile si sa pregateasca terenul pentru alegerile europene viitoare. A venit momentul sa ne implicam cu totii activ in definirea viitorului nostru comun', a adaugat ea.

Pentru a marca Anul european al cetatenilor - 2013, vor fi organizate in intreaga UE o serie de evenimente, conferinte si seminare, atat la nivelul Uniunii, cat si la nivel national, regional sau local. CE va asigura, de asemenea, o mai mare vizibilitate a portalurilor web multilingve Europe Direct si 'Europa ta', ca elemente-cheie ale unui punct unic de informare privind drepturile cetatenilor UE, si va consolida rolul si vizibilitatea instrumentelor de solutionare a problemelor, cum ar fi SOLVIT, pentru a le permite cetatenilor Uniunii sa-si exercite din plin drepturile si sa si le apere mai eficient, mai informeaza comunicatul citat.

De-a lungul anului 2013, vicepresedintele Reding si alti comisari ai UE isi vor conjuga eforturile cu politicienii de pe plan national si local pentru a organiza dezbateri cu cetateni europeni din intreaga Europa, pentru a le asculta punctul de vedere si a raspunde la intrebarile lor. Viviane Reding a organizat deja dezbateri la Cadiz (Spania), la Graz (Austria) si la Berlin (Germania), iar comisarul european pentru ocuparea fortei de munca Laszlo Andor a tinut o dezbatere la Napoli (Italia). Potrivit CE, multe alte dezbateri similare vor fi organizate in 2013 in diferite orase europene.

Pentru a pregati terenul pentru Anul european, CE a organizat, in perioada 9 mai-9 septembrie 2012, o ampla consultare publica in cadrul careia cetatenii au fost intrebati despre problemele cu care s-au confruntat in exercitarea drepturilor lor de cetateni ai UE. Respondentii au indicat ca sunt foarte atasati de drepturile lor de cetateni ai UE, in special de dreptul la libera circulatie si de drepturile politice.

Ei au precizat ca si-ar dori crearea unui adevarat spatiu european in care sa poata sa locuiasca, sa lucreze, sa se deplaseze, sa studieze si sa faca cumparaturi fara sa se confrunte cu formalitati administrative dificile sau cu acte de discriminare. De asemenea, respondentii au precizat ca mai sunt de parcurs unele etape pana la acest stadiu. Ei au atras atentia asupra diverselor probleme existente, in special cele legate de respectarea drepturilor UE la nivel local, chestiuni pe care CE ar urma sa le abordeze in urmatorul raport privind cetatenia, prevazut sa fie publicat in cursul anului 2013.

Datorita cetateniei UE toti resortisantii celor 27 de state membre beneficiaza, in calitatea lor de cetateni ai UE, de un set de drepturi suplimentare. Printre acestea se numara dreptul de a vota si de a candida la alegerile locale si europene in tara din UE in care locuiesc, dreptul la protectie consulara in strainatate in aceleasi conditii ca si cele aplicate resortisantilor tarii in cauza, precum si dreptul de a adresa petitii Parlamentului European, de a inainta o plangere Ombudsmanului european sau de a lua parte, incepand din 2012, la o initiativa cetateneasca europeana.

sursa: www.euractiv.ro

de I.R.

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:



Articole din Campanii:

» Bunastarea inseamna sustinerea economiei sociale - interviu cu domnul Florian Sălăjeanu, președintele asociației ASSOC Baia Mare și președintele filialei Maramureș-Sălaj a CNASR
» Lansam campania „BunăStare pentru Fiecare” cu o serie de interviuri cu practicieni si lideri ai societatii civile
» APAL face o cerere de interventie si solicita judecarea a 8 cetateni prezenti la mitingurile din 10 august in stare de libertate. Rugam societatea civila sa fie solidara acestui demers !
» Luna MAI este luna promovării economiei sociale.
» Om cu om, actiune cu actiune. Zambet cu zambet: Saptamana Nationala a Voluntariatului se desfasoara in perioada 15-21 mai 2017, si reuneste peste 200 de evenimente diverse, in peste 50 de localitati mai mari sau mai mici din tara
» Va rugam sustineti petitia: Împreună pentru Drepturile Omului
» Colegiul Național al Asistenților Sociali din România a semnat Carta pentru Prima Generație Fără Tutun până în 2035
» Carta pentru Prima Generație Fără Tutun până în 2035, pe care avem rugămintea să o semnați în numele personal și al organizațiilor pe care le reprezentați
» Prima TV dă startul campaniei Zilele Speranţei
» Comisia Europeana lanseaza Anul european al cetatenilor
» Campanie de promovare a strategiei dezvoltare interculturala a judetului Suceava
» Campania ROMANIA de IMPACT a ajuns la final
» ASSOC lanseaza o campanie pentru sensibilizarea angajatorilor: „Suntem diferiți, la fel ca toți ceilalți !“
» Saptamana Egalitatii de Sanse 16-20 ianuarie 2012
» Ajută si tu campania „Eu cum ajung la Scoală?” Microbuze pentru 150 de copii care sunt nevoiti să meargă pe jos peste 10 kilometri pentru a ajunge la Scoală
» Campanii de promovare (faza a doua) in cadrul proiectului stagii de practica si consiliere vocationala pentru elevi, in vederea facilitarii integrarii lor ulterioare pe piata muncii
» Campania "Traieste sanatos" in cadrul unui program de economie sociala
» Raed Arafat, Melania Medeleanu si Adrian Despot sustin campania ONGFest
» Campanie de promovare a culturii antreprenoriale in cadrul proiectului strategic Alternative pentru somaj