Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor, a organizat în data de 11 iulie un eveniment de prezentare a proiectului “Revenirea foștilor deținuți pe piața muncii și integrarea lor în societate” – proiect co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Întâlnirea pe tema incluziunii sociale a foștilor deținuți a avut drept scop informarea și crearea unui spațiu de dezbatere cu privire la această problematică, prin încurajarea dialogului cu instituțiile publice și private, în vederea identificării, printr-un efort comun, a unor soluții de reintegrare pe piața muncii și în societate a foștilor deținuți, considerate urgente pentru reducerea fenomenului de recidivă și infracționalitate în România.
La eveniment au participat reprezentanţi ai organizațiilor partenere în cadrul proiectul, reprezentanți ai instituțiilor publice centrale, mass-media, membri ai mediului academic, ONG-uri, asociații și fundații de servicii sociale.
În cadrul evenimentului au avut loc dezbateri și concluzii cu privire la obiectivele propuse în implementarea proiectului pentru incluziunea socială a foștilor deținuți după liberarea acestora din penitenciar. Partenerii au atras atenția asupra faptului că abordarea societății cu privire la fenomenul infracțional este axată pe ținerea în custodie și pe componeta punitivă a persoanele care comit infracțiuni. Pe lângă consecințele grave asupra societății pe care le presupune reîntoarcerea lor în penitenciare, aceasta abordare este extrem de costisitoare și ineficientă în ceea ce privește nivelul de recidivă.
Totodată, Administrația Națională a Penitenciarelor subliniază faptul că cel mai important aspect al acestei probleme este reintegrarea foștilor deținuți pe piața muncii, în vederea facilitării șanselor acestora de a-și asigura traiul zilnic după eliberarea din detenție. În acest sens, ANP face apel la mediul privat (posibili angajatori) să se informeze cu privire la oferta de forță de muncă din partea penitenciarelor, care include o paletă largă de calificări pe piața muncii: construcții, confecții, lucrări industriale și chiar servicii de call-center. În plus, prin angajarea persoanelor private de libertate, angajatorii pot beneficia de diferite stimulente fiscale, precum forță de muncă cu cost redus.
Proiectul “Revenirea foștilor deținuți pe piața muncii și integrarea lor în societate” presupune trei componente majore:
1. Îmbunătățirea cadrului legal și administrativ pentru facilitarea incluziunii sociale a foștilor deținuți prin emiterea de studii și recomandări practice privind modele de bune practici folosite cu succes la nivelul Uniunii Europene. Recomandările vor fi înainte Guvernului, în vederea transpunerii în legislația românească și a implementării măsurilor în contextul national.
2. Asigurarea unor traininguri pentru deţinuţi aflați în regim deschis sau semi-deschis destinate inițierii și calificării acestora în meserii ecologice. Un numar de 136 de deţinuţi vor beneficia astfel de pregătire profesională în meserii ocupaţionale în domeniul agriculturii şi al construcţiilor, cu scopul de a învăţa o meserie şi de a avea şanse mai mari de angajare după liberare. Centrele de training vor fi amenajate în Delta Dunării, în cadrul Penitenciarului Tulcea, secţia Chilia şi grindul Tătaru. Asigurarea unor trainiguri pentru deținuți menite să le ofere informații și asistență psihosocială, necesare în procesul acestora de reintegrare. Nu în ultimul rând, personalul de supraveghere din penitenciarele românești va beneficia de trainguri pe teme de Comunicare și Rezoluție a situațiilor conflictuale, în vederea facilitării muncii și relaționării acestora cu deținuții.
3. Campanie media de conștientizare și comunicare cu privire la reintegrarea foștilor deținuți pe piata muncii, în vederea combaterii discriminării și a mentalitătiilor colective negative ce îngreunează incluziunea socială a acestui grup vulnerabil. În cadrul campaniei vor fi organizate opt seminarii regionale de promovare a proiectului la nivel național și evenimente de informare a publicului cu privire la activitățiile din cadrul proiectului, a informat Mihai Moia, Manager de Proiect – Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Cu ocazia evenimentului a fost prezentat spot-ul TV realizat în cadrul campaniei de informare și conștientizare privind incluziunea socială a foștilor deținuți: www.youtube.com/watch?v=VsOTlTdBZkU
În cadrul întâlnirii a avut loc un moment artistic oferit de șase adolescenți de la “Penitenaciarul de Minori și Tineri Craiova”, care au susținut un concert la tobe bongos. Tinerii au împărtășit cu cei prezenți câteva impresii cu privire la experiența în detenție. Întrebați de ce le este teamă atunci când vor fi eliberați, aceștia au răspuns că le este teamă de faptul că vor fi respinși de cei din jur. Deși au planuri de viitor după eliberare si vor să își întemeieze propria familie, tinerii sunt sceptici cu privire la găsirea unui loc de muncă, deoarece nu au educația necesară (doar câteva clase) și vor avea cazier. Cea mai grea problemă cu care se confruntă copiii și tinerii din penitenciar este lipsa familiei și dorul de cei dragi. Mulți dintre aceștia nu și-au mai vazut părinții și frații de 2-3 ani, din cauza distanței și a imposibilității familiilor de a-i vizita.