Dumitru Alexe este decizia www.economiesociala.net pentru "Omul Zilei", azi 10 mai 2017.
Pentru ca prin:
-curaj, tenacitate si diplomatie s-a opus ocuparii posturilor de asistenti sociali din primariile din judetul Prahova de catre reprezentanti ai altor profesii care nu sunt membri ai CNASR
-meticulozitate si demersuri adecvate a corespondat institutional cu primariile din judetul Prahova si a creeat o cercetare care sa dovedeasca existenta reala a fenomenului angajarii altor categorii profesionale (psihologi, economisti, etc.) pe posturile asistentilor sociali.
“Sucursala Prahova a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România a făcut o cercetare în vederea identificării persoanelor care, prin dispoziţia conducătorului instituției, au atribuţii specifice ocupaţiei de asistent social. Au răspuns solicitării noastre 48 de primării. Centralizarea răspunsurilor a scos în evidenţă lipsa de personal calificat, confuzia făcută de anumite primării între asistentul social şi asistentul personal al persoanei cu handicap, practicarea ilegală a profesiei de asistent social”, ne-a precizat Alexe Dumitru – asistent social principal cu drept de liberă practică, preşedinte al Sucursalei Prahova al Colegiului Național al Asistenților Sociali din România. Din cercetarea efectuată de reprezentanții prahoveni ai acestui for a reieșit și faptul că unele primării au angajate pe posturi de asistenţi sociali persoane cu studii medii sau absolvenți cu studii superioare în cele mai diverse domenii, de la Psihologie, Asistență managerială şi secretariat până la… Economia turismului intern şi internaţional, Arhivistică și Finanţe – Bănci! Prahova nu este, însă, în fruntea clasamentului național în privința numărului redus de asistenți sociali din primării cu studii de specialitate, judeţe precum Iaşi, Alba Iulia, Vaslui, Neamţ fiind printre primele în acest sens. “Lipsa asistenților sociali cu studii superioare în domeniu are mai multe consecințe. În primul rând, nu se pot furniza servicii sociale, lucru ce afectează întâi de toate beneficiarul de drept al acestor servicii. Un efect la fel de important, din punctul meu de vedere, ar fi și lipsa încrederii persoanelor aflate în risc social în solicitarea unor astfel de servicii”, ne-a mai precizat interlocutorul nostru. În Prahova, soarta a mii de persoane depinde de munca specialiștilor în domeniul asistenței sociale.
www.economiesociala.net