Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Asociatia de producatori Dabuleni - Casa Pepenilor, exemplu pe piata romaneasca

Data: 25.07.2012

Dupa ce au livrat sute de tone de pepeni catre un hipermarket, producatorii din Dabuleni au fost pusi in situatia de a refuza un alt lant de magazine, din cauza ca pepenii oltenesti nu mai pot indeplini conditiile de calitate, din cauza temperaturilor excesive. In plus, limitarea importurilor din Grecia a crescut pretul pepenilor vanduti direct de la Dabuleni.

Cativa producatori de pepeni din Dabuleni au incheiat luna aceasta contracte cu hipermarketul REAL, catre care au livrat pana acum cateva sute de tone de pepeni. Este prima data cand se livreaza pepeni exclusiv de la Dabuleni pentru intreaga retea de magazine real,- din tara. Astfel au de castigat si producatorii din zona Dabuleni, ca au contracte ferme pentru desfacerea productiei, au de castigat si consumatorii finali de pepeni, pentru ca scapa de gustul fad al pepenilor de import.


Marca inregistrata la OSIM: „Dabuleni - Casa Pepenilor“

In aceasta vara, REAL, estimeaza ca va pune in vanzare peste 1.000 de tone de pepeni verzi proveniti din bazinul horticol Dabuleni, cea mai importanta zona din tara in care se cultiva pepeni. „Fructele vor fi comercializate sub marca exclusiva «Dabuleni - Casa Pepenilor», inregistrata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), fapt care garanteaza originea controlata“, se arata intr-un comunicat de presa transmis GdS.

„Stim cu totii problemele cu care s-au confruntat cultivatorii de pepeni doljeni in anii anteriori, cand fie ramaneau cu pepenii nevanduti si erau nevoiti sa-i arunce, fie nu aveau incotro si ii vindeau la pret de nimic, pe marginea drumului, unor intermediari care ii aduceau in depozite si piete, fara sa plateasca vreo taxa. De altfel, reprezentantii producatorilor au atras de nenumarate ori atentia asupra evaziunii fiscale pe care o fac intermediarii in piata de legume si fructe. In timpul in care pepenii autohtoni ajungeau aruncati prin santuri, piata romaneasca era invadata de fructe din import, fapt care nu ii avantaja, in nici un caz, nici pe producatori, nici pe noi, comerciantii, si cu atat mai putin pe consumatori“, a spus Nicolae Danciu, director la Departamentul Producatori Locali, REAL,- Hipermarket Romania. 

Compania informeaza ca a incheiat contracte cu trei producatori de pepeni verzi din Dabuleni, dintre care unul este cu Asociatia „Casa Pepenilor Verzi“, care are drept membri 120 de producatori locali din Dabuleni, iar pentru pepenii galbeni s-au incheiat contracte cu doi fermieri din zona Sadova. Producatorii livreaza cantitatile uriase de pepeni pe platforma REAL, din Bucuresti, de unde sunt distribuiti in toata tara, iar pentru magazinul din Craiova, produsele se livreaza direct la hipermarket.


Producatorii spun ca au refuzat alt hipermarket

In general, contractul cu lantul de magazine le aduce satisfactii producatorilor de pepeni din Dabuleni. Producatorii vand la 0,6-0,65 lei pe kilogram, iar hipermarketul le-a vandut la 0,99 lei pe kilogram. „Am incheiat contractul pentru anul 2012. Pretul la care livram este de 60-65 de bani pe kilogram, iar cu tot cu ambalaj si transport ajunge la 80 de bani pe kilogram, ceea ce este destul de bine pentru noi. Pana acum am dat 200 de tone eu si cativa dintre producatorii care sunt in asociatie“, a declarat, pentru GdS, Ion Diaconu, presedintele Asociatiei Producatorilor „Casa Pepenilor Verzi“ din Dabuleni. El spune ca producatorii locali au fost nevoiti sa refuze solicitarea venita de la reteaua de hipermarketuri Metro. Motivul refuzului nu ar fi lipsa productiei de pepeni, ci calitatea acestora, cauzata de conditiile meteo. „Aveam solicitare si de la Metro, dar nu am putut s-o onoram. Problema este ca pepenii nu mai corespund din punct de vedere calitativ. Din cauza temperaturilor prea ridicate, coaja pepenilor s-a subtiat si nu mai rezista. Se turtesc usor, se sparg repede cand le ambalam pe box-paleti. Pe un astfel de box-palet incap 600 de kilograme de pepeni“, a precizat Ion Diaconu.

Primarul orasului Dabuleni, Nicolae Dragoi, spune ca diminuarea productiei de anul acesta, conditiile meteo si reducerea importurilor ieftine din Grecia au condus la cresterea pretului pepenilor de Dabuleni. „Inainte se aduceau din Grecia pepeni fara sa fie inregistrate prin vama si le ieseau costuri mai mici. De-aia erau pline magazinele de pepeni de import. Acum, nu mai pot trece granita cu pepeni fara acte, iar cei care vor sa le ia legal din Grecia pornesc de la 1 leu pe kilogram, ceea ce nu e rentabil pentru ei. M-am interesat saptamana trecuta si toate depozitele din Craiova erau goale. Nu se mai fac importuri. De aceea apeleaza hipermarketurile la pepenile produse la Dabuleni. Si samsarii, la fel. Acum se platesc 0,6-0,7 lei pe kilogram la marginea drumului, ceea ce este mult mai bine decat anul trecut“, a spus primarul Dragoi. In Piata Centrala, ieri, pepenii se comercializau cu 1 leu pe kilogram.

Contractul cu magazinele REAL, este un inceput de stimulare a consumului de produse autohtone, dar nu rezolva problema pietei de desfacere pentru producatorii din Dabuleni. In continuare, cei mai multi fermieri din zona isi vand pepenile pe marginea drumului catre samsarii care cauta aceste fructe, la iesirea din oras, inspre comuna Amarasti, loc cunoscut si sub numele de „Rasdaq de Dabuleni“, fiind o similitudine cu numele pietei financiare secundare Rasdaq, pe care se tranzactioneaza actiuni. „Din pacate, comertul cu pepeni se face, in majoritatea cazurilor, pe marginea santului. Pretul de anul acesta de 60 de bani pe kilogram este unul bun fata de anul trecut, cand samsarii luau lubenita cu 10 bani pe kilogram“, a mai spus primarul.

De ani buni se incearca obtinerea de fonduri europene pentru un spatiu adecvat comertului cu pepeni in zona Dabuleni. Anul trecut, un singur producator de pepeni, din cei circa 2.500 existenti, a reusit sa exporte in Ungaria 400 de tone de pepeni, la un pret mult mai bun decat cel de pe piata interna.

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:



Articole din Asociatii:

» Bunastare pentru fiecare
» Bunastare pentru fiecare, un proiect finantat de DGASMB
» Conferința de finalizare a proiectului SMART
» Apelul restrâns de proiecte „Reducerea sărăciei”: proiectul S.M.A.R.T. – Servicii Multifuncționale Anti-sărăcie pentru Reintegrare și Transformare, contractat
» Ionut Sandu si Roxana Sandu sunt noii lideri nationali ai Asociatiei “Misiunea Crestina Armata Salvarii din Romania”
» Astăzi, de Ziua Drepturilor Omului, Asociatia ANGEL invita Guvernul Romaniei si toti actorii sociali sa promoveze pe agendele publice necesitatea de a garanta Dreptul la Locuinta
» Asociatia „Armata Salvării“: un proiect caritabil ce are în spate o poveste uluitoare
» Contestatii: Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina sa de internet, ghidul solicitantului pentru accesarea submasurii 6.2 - Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale, versiunea consultativa, sesiunea a treia – 2017.
» Asociatia Armata Salvării inaugurează în Iași al 4-lea magazin SALVATtex și un atelier de Redesign
» Solicitare privind problema "conditiilor artificiale" din cadrul AFIR. Intrebari deschise adresate Guvernului.
» Proiectul ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc” s-a incheiat
» 5 afaceri sociale de succes dezvoltate prin proiectul "Solutii integrate pentru probleme sociale si de mediu"
» Ingrijirea la domiciliu profesionalizata, avantaje, provocari, recomandari
» 5 structuri de economie sociala, 46 noi locuri de munca in structuri de economie sociala (SES)
» FIDELIS: 4 serii de cursuri de calificare în meseria de ”Îngrijitor bolnavi la domiciliu”.
» Lansare SES CIFIX RELAX – centru de intretinere fizica si sport, in regiunea Sud Muntenia
» Rromii: intre trecut si prezent
» Asociaţia pentru Formare în Domeniul Securităţii Private (AFDSP) lansează un proiect de incluziune ocupatională dedicat grupului vulnerabil reprezentat de persoanele de etnie rromă
» Eugen Nicolăescu: Spitalele ar putea funcţiona ca regii autonome, societăţi comerciale sau ONG-uri
» Invitatie masa rotunda: Rolul intreprinderilor sociale in dialogul social si cetatenia activa
» Peste 160 de persoane prezente la Conferinta internationala ”Economia socială în practică: Rolul economiei sociale în reintegrarea socio-profesională a persoanelor defavorizate” (ANEXE: Poze, Concluzii si Prezentari)
» Tendinte si perspective privind integrarea pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati din mediul rural
» Conferința internațională: Economia socială în practică : rolul economiei sociale în reintegrarea socio-profesională a persoanelor defavorizate
» Seminarul “Responsabilitatea Socială în proiectele turistice”
» In perioada 26-28 Aprilie 2013, va avea loc la Complex Caro-Golf din București, târgul de economie socială organizat de HR Specialists în parteneriat cu Asociația RENINCO, în cadrul proiectului “Mai aproape de oameni, prin forme ale economiei sociale”,
» Facilitățile pentru angajatorii persoanelor cu dizabilități: de la teorie la practică
» ”Proactiv - de la marginal la incluziv” - promovarea activa a incluziunii sociale pe piata muncii prin activarea economiei sociale
» Asocierea, o solutie pentru productia agricola locala
» Asociatia E31 Pentru Viitor organizeaza expozitia “Cretiv!Inovativ!”
» Asociatia de producatori Dabuleni - Casa Pepenilor, exemplu pe piata romaneasca
» Proiect de succes din Romania: Centru rezidential de asistenta medico-sociala pentru persoane varstnice
» Organizatiile neguvernamentale protesteaza impotriva atacului concertat la adresa democratiei si a statului de drept
» Job-Club pentru someri
» Ziua Mondiala a Mediului 2012 Economia verde si dezvoltarea sustenabila a naturii prin turism
» Habitat for Humanity Romania de două ori pe podium la Gala Societatii Civile cu proiectul Big Build 2011
» HOSPICE Casa Sperantei, premiata pentru 2 decenii de activitate in Romania
» Asociatia Alternative Sociale din Iasi se numara printre castigatorii Galei Societatii Civile 2012
» Invitatie Masa Rotunda, 24.04.2012 Ploiesti: “Economie Socială între incluziune, responsabilitate corportativă și antreprenoriat social”
» Invitatie Masa rotunda 25.04.2012 Bucuresti: “Economie Socială între incluziune, responsabilitate corportativă și antreprenoriat social
» Habitat for Humanity Romania a demarat programul "Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!"
» Antreprenoriat social pentru comunitatile dezavantajate de rromi
» Antreprenoriat si oportunitati de cariera la evenimentul de lansare Akcees
» Toate la timpul lor...
» Reciclarea deseurilor, o sansa pentru persoanele aflate in dificultate
» Delta Antreprenor – turismul poate imbunatati viata localnicilor
» Sunt deschise inscrierile pentru expozanti la Targul de martisor cu produse realizate de ONG-uri
» Proiect de antreprenoriat social pentru rromii din judetul Iasi
» Modelul Economiei Sociale în România: economia socială oferă profit pentru oameni
» Asociatia Culturala Momentum a demarat inscrierile in programul Unite Cultures Through Culture – U.C.T.C. !
» S-a lansat programul de sprijin pentru dezvoltarea de intreprinderi sociale
» Organizatiile neguvernamentale: Asociatii - scurta descriere
» Situatia firmelor sociale in Romania in viziunea AREAS Suceava
» In Baia Mare, ASSOC a deschis primul restaurant social din Romania
» Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi?
» Modele de buna practica in domeniul incluzinii sociale
» Inaugurare oficiala: Prima intreprindere de economie sociala din Regiunea de Nord-Vest a Romaniei
» Sacosa de Panza cauta studenti voluntari
» Crearea si promovarea de instrumente de economie sociala in scopul incluziunii pe piaţa forţei de muncă a grupurilor defavorizate
» Se lanseaza proiectul “Stimularea ocuparii active, a dezvoltarii antreprenoriale si a economiei nonagricole durabile prin formarea si implicarea resurselor umane neocupate din zonele rurale”
» Cum se creeaza un LOGO si un MOTTO, idei