Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

TEN/559 Hipersensibilitatea la electromagnetism

Data: 15.01.2015

In sesiunea plenara din 21 si 22.01.2015 se va dezbate avizul TEN/559 Hipersensibilitatea la electromagnetism. Daca aveti amendamente sau recomandari va rog sa mi le transmiteti. Citind avizul am pot afirma ca sustin in special punctele 1.4 si 1.5
care abordeaza problema sindromului hipersensibilitatii electromagnetice.
(Eugen LUCAN, consilier CESE)

1.

4             Sindromul hipersensibilității electromagnetice este o problemă complexă, a cărei soluționare necesită o combinație de măsuri, atât legislative, cât și nelegislative. Pe planul drepturilor fundamentale, există un conflict între, pe de o parte, drepturile persoanelor afectate, integritatea fizică și sănătatea lor și, pe de altă parte, dreptul la comunicare liberă, de care trebuie să se țină seama înainte de adoptarea unei reglementări în materie. CESE pledează pentru adoptarea unui act normativ obligatoriu de protecție, care să vizeze o reducere și o atenuare a expunerii persoanelor la câmpuri electromagnetice, să răspundă ideilor expuse în prezentul aviz și să aibă ca domeniu de aplicare etichetarea, asigurările, publicitatea, îmbunătățirile în privința riscurilor profesionale, înregistrarea produselor, publicarea informațiilor și informarea privind riscurile, inclusiv aspectele de mediu și de amenajare a teritoriului.

1.5              Uniunea ar trebui să sprijine grupurile afectate în prezent și să reducă gradul de expunere, luând în considerare sugestiile formulate în prezentul aviz, în special în ceea ce privește recunoașterea acestei expuneri drept cauza unui handicap funcțional și a unei boli de mediu. De asemenea, în viitor ar trebui să se evite creșterea numerică treptată a acestor grupuri, pe măsura expansiunii  dispozitivelor care utilizează astfel de tehnologii.


Hipersensibilitatea la electromagnetism (Electromagnetic hypersensitivity - EHS) provoacă disconfort și o pieredere în calitatea vieții unui număr tot mai mare de europeni. Cele mai întâlnite surse de poluare cu radiații electromagnetice sunt stâlpii de telefonie mobilă, aparatele telefonice fără fir și ruterele wi-fi instalate în gospodării. Toate aceste aparate emit în permanență (24 de ore, șapte zile din șapte) microunde în locurile în care sunt instalate.

În fiecare zi, crește numărul persoanelor care suferă de EHS și ele sunt nevoite să se confrunte adesea cu scepticismul medicilor și cu diagnostice greșite. Potrivit unor estimări recente, persoanele electro-sensibile reprezintă între 3% și 5% din populație, ceea ce înseamnă că aproximativ 13 milioane de europeni suferă de acest sindrom, care are diferite denumiri (electro-sensibilitate, sindromul wi-fi, sindromul microundelor, hipersensilibitate la electromagnetism etc.).

Încă de la adaptarea avizului său privind Directiva GSM a UE (TEN/308) în 2008, CESE a fost preocupat de protecția continuă oferită publicului împotriva radiațiilor electromagnetice provenite din echipamentele de comunicații electronice, cum ar fi echipamentele de internet și alte echipamente electronice din gospodării, care fac parte din societatea informațională.

Ca parte a activității de elaborare a avizului, vor fi consultate autorități locale, servicii de transport și centre culturale, sportive și de recreere cu privire la practicile lor de instalare a conexiunilor de internet wi-fi. Dintre tehnologiile recent apărute, mediile WiMAX (similare wi-fi, dar pe distanțe mai mari) au început să genereze în mod constant poluare electromagnetică. Avizul ar putea pleda și pentru sporirea eforturilor la nivelul UE, național, regional și local în scopul identificării, reducerii la minimum și prevenirii expunerii, atât acasă cât și la locul de muncă, ceea ce ar permite cetățenilor să trăiască în locuri lipsite de poluare electromagnetică, în așa numitele zone albe. CESE poate acționa ca un consilier de încredere pentru aceste părți interesate.


Sinteza Avizului:

Expunerea la câmpuri electromagnetice a crescut în urma expansiunii tehnologice din ultimii ani. Aceasta poate avea drept consecințe probleme de sănătate, dar și limitări legate de accesul în mai multe locuri publice și private (biblioteci, spitale sau transport în comun), în special în clădirile unde au fost instalate dispozitive care utilizează tehnologia wireless.

 
Uneori, aceste persoane se pot lovi de lipsa de înțelegere sau de scepticismul unor medici, care nu tratează în mod profesional acest sindrom și, în consecință, nu oferă diagnosticul și tratamentul adecvat.

Date fiind divergențele de fond între avizele științifice, devine necesară consolidarea independenței organismelor implicate în stabilirea nivelurilor maxime de expunere.
Sindromul hipersensibilității electromagnetice este o problemă complexă, a cărei soluționare necesită o combinație de măsuri, atât legislative, cât și nelegislative. CESE pledează pentru adoptarea unui act normativ obligatoriu de protecție, care să vizeze o reducere și o atenuare a expunerii persoanelor la câmpuri electromagnetice.

Uniunea ar trebui să sprijine grupurile afectate în prezent și să reducă gradul de expunere, luând în considerare sugestiile formulate în prezentul aviz, în special în ceea ce privește recunoașterea acestei expuneri drept cauza unui handicap funcțional și a unei boli de mediu.

 
CESE insistă asupra necesității de a accelera punerea în aplicare a principiului ALARA, ținând seama de riscul apariției unor efecte biologice atermice ale radiațiilor câmpurilor electromagnetice. În plus, este important să se faciliteze activitățile de cercetare în acest domeniu. CESE susține asigurarea unui înalt nivel de protecție a sănătății lucrătorilor, prin aplicarea celor mai bune măsuri disponibile la costuri acceptabile din punct de vedere economic și consideră că acest principiu ar trebui inclus în legislația UE.

Lista de fisiere atasate:
comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus:



Comentarii:
1. Eugen la 15.01.2015 13:38:09
Sustinem in special:

1.4 Sindromul hipersensibilității electromagnetice este o problemă complexă, a cărei soluționare necesită o combinație de măsuri, atât legislative, cât și nelegislative. Pe planul drepturilor fundamentale, există un conflict între, pe de o parte, drepturile persoanelor afectate, integritatea fizică și sănătatea lor și, pe de altă parte, dreptul la comunicare liberă, de care trebuie să se țină seama înainte de adoptarea unei reglementări în materie. CESE pledează pentru adoptarea unui act normativ obligatoriu de protecție, care să vizeze o reducere și o atenuare a expunerii persoanelor la câmpuri electromagnetice, să răspundă ideilor expuse în prezentul aviz și să aibă ca domeniu de aplicare etichetarea, asigurările, publicitatea, îmbunătățirile în privința riscurilor profesionale, înregistrarea produselor, publicarea informațiilor și informarea privind riscurile, inclusiv aspectele de mediu și de amenajare a teritoriului.

1.5 Uniunea ar trebui să sprijine grupurile afectate în prezent și să reducă gradul de expunere, luând în considerare sugestiile formulate în prezentul aviz, în special în ceea ce privește recunoașterea acestei expuneri drept cauza unui handicap funcțional și a unei boli de mediu. De asemenea, în viitor ar trebui să se evite creșterea numerică treptată a acestor grupuri, pe măsura expansiunii dispozitivelor care utilizează astfel de tehnologii.