Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Coalitia Economiei Sociale inregistreaza un prim succes! Proiectul Legii Antreprenorului Social intors in Comisia de Politica Economica, Reforma si Privatizare!

Data: 16.11.2011

Societatea civila are o voce puternica: Proiectul Legii Antreprenorului Social, dezbatut in plenul Camerei Deputatilor, a fost retrimis in data de 15 noiembrie, spre revizuire catre Comisia de Politica Economica. Eugen Nicolaescu, reprezentant PNL, a precizat ca “legea are unele inadvertente care trebuie corectate, inadvertente care au fost semnalate de numeroase organizatii neguvernamentale”.

27 de persoane, reprezentand organizatii neguvernamentele au fost prezente ieri in loja si si-au sustinut dezaprobarea fata de o lege gresita: Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Fundatia Estuar, ONPHR,  Romanian Angel Appeal, Asociatia Pro Democratia, Asociatia Salvati Dunarea  si Delta, Viitor Plus, Ateliere Fara Frontiere, Asociatia Omnimind, CARP  Omenia, Terra Mileniul III, REPER 21, Federatia Nationala a Asistentilor  Sociali, Fundatia Motivation, Federatia Filantropia, Fundatia Noi Orizonturi.
In ultima saptamana, organizatiile din intreaga tara si-au aratat dezacordul fata de controversatul proiect legislativ. In Timisoara, Iasi, Neamt, Craiova, Targu Mures vocea organizatiilor s-a facut auzita in presa locala Initiativa FDSC de a contesta proiectul de lege a fost intens  sustinuta de peste 140 de organizatii (printre care si Federatia Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor Omenia care are 1.400.000 de membri si Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor, al caror numar de membri este, de asemenea, foarte mare). Revenirea Proiectului de lege in Comisia de Politica Economica, Reforma si Privatizare indeamna societatea civila sa lupte in continuare impotriva adoptarii unei legi gresite. 
In ciuda protestelor si a actiunilor derulate pana acum de catre reprezentantii societatii civile (scrisori de protest catre membrii Comisiilor responsabile, intalniri cu reprezentanti ai Grupurilor Parlamentare, cu alti membri ai comisiilor, dar si cu initiatorul legii - deputatul Iulian Iancu, participarea la sedintele Comisiilor din Camera Deputatilor, actiuni de presa etc.), in luna septembrie 2011, Comisia pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare, condusa de deputatul Mihai Tudose, a avizat pozitiv legea antreprenorului social.
Proiectul legislativ initiatul de deputatul PSD ignora faptul ca  economia sociala exista in Romania si are un rol economic si social important. Faptul ca  ponderea sa ca angajator este de 4,3% din totalul locurilor de munca din sectorul privat din Romania nu reprezinta, conform demersului legislativ, o dovada a existentei celui de al treilea sector. Asadar, deputatul PSD propune crearea acestui sector, de la zero, pornind de la falsa premisa ca economia sociala este inexistenta in tara noastra.
Faptul ca economia sociala exista si mai ales ca ea functioneaza, este demonstrat de cele 165 000 de locuri de munca din sector, de retelele de membri ale CAR – urilor , CARP-urilor si de cele 495 de unitati protejate care functioneaza pe teritoriul tarii noastre. Fondul Social European recunoaste existenta si sustine economia sociala romaneasca prin finantari ale proiectelor de economie sociala, aflate in plina desfasurare.
Legea propusa are un fundament eronat si trateaza intr-o maniera inadecvata conceptul de economie sociala. Conform articolul 3 din lege, corporatiile și instituțiile publice sunt declarate drept antreprenori sociali, in timp ce,  actorilor economiei sociale (asociatii, fundatii, cooperative, etc.) li se acorda “privilegiul” de a se implica in calitate de parteneri ai statului sau companiilor.
Va prezentam mai jos cele 5 avize negative pe care Legea antreprenorului social le-a primit pana acum:
 
Consiliul Legislativ aviz negativ conform avizului nr.55 din 19 ianuarie 2011;
Guvernul, prin punctul de vedere transmis cu adresa nr. 523 din 4 martie 2011, nu sustine adoptarea acestei initiative legislative;
Comisia pentru buget, finante si banci a avizat negativ initiativa legislativa, conform avizului nr. 22/241 din 8 iunie 2011;
Comisia juridica, de disciplina si imunitati a avizat negativ proiectul de lege, conform avizului nr. 31/531 din 14 iunie 2011;
Comisia pentru munca si protectie sociala a avizat negativ proiectul de lege, conform avizului nr. 27/286 din 16 iunie 2011.
 
Continuand in aceeasi nota eronata, initiativa confunda antreprenoriatul social cu responsabilitatea sociala a companiilor si propune cresterea de 33 de ori a sumelor deductibile pentru "investiții sociale". Din pacate, acestea nu sunt clar definite, astfel incat orice tip de proiect social, cu orice tip de beneficiar, profit sau non-profit, poate fi considerat o investitie sociala. La nivel international, exista standarde recunoscute (de ex. SA8000), care atesta gradul de responsabilitate sociala a companiilor. Legea in cauza nu face nicio referire la aceste aspecte. Mai mult, nu exista niciun precedent prin care un stat sa fi reglementat beneficii fiscale pentru companiile care demonstreaza responsabilitate sociala sau fac investitii sociale.
Pentru a reveni in sfera juridica, proiectul de lege “utilizeaza notiuni care nu se regasesc in legislatia actuala” si “nu stabileste concret situatiile in care o persoana poate deveni antreprenor social si nici modalitațile de acțiune ale acestuia”. Mentiunile au fost facute de catre Consiliul Legislativ, care a acordat aviz negativ demersului.
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile le multumeste tuturor celor care s-au implicat in campania de advocacy menita sa impiedice adoptarea unei legi gresite. Actiunile societatii civile nu se vor opri pana cand in peisajul legislativ romanesc nu va aparea o lege corecta si coerenta, care sa recunoasca existenta economiei sociale si sa o sprijine. Toate organizatiile care doresc sa se implice in demersurile FDSC sunt binevenite in urmatoarea perioada, cruciala in ceea ce priveste Proiectul Legii Antreprenorului Social.

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: