Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Avizul CESE cu privire la Pilonului European al Drepturilor Sociale

Data: 22.09.2016

Comitetul economic și social european, in colaborare cu Reprezentanța Comisiei Europene în Romȃnia, organizează o Dezbatere cu societatea civilă romȃnească, pe tema Pilonului european al drepturilor sociale. 

În martie 2016, Comisia Europeană a prezentat o primă schiță a ceea ce ar trebui să devină un pilon european al drepturilor sociale și a lansat o consultare amplă. Comitetul Economic și Social European (CESE) pregătește un aviz cu privire la această inițiativă. În acest context, Comitetul inițiază o dezbatere cu societatea civilă organizată din toate cele 28 de state membre pe tema pilonului european al drepturilor sociale.



Prin această inițiativă, CESE urmărește:

•    să sensibilizeze opinia publică cu privire la pilonul european al drepturilor sociale;
•    să inițieze o dezbatere;
•    să ofere un forum pentru a discuta deschis modalitățile de dezvoltare a pilonului european al drepturilor sociale;
•    să afle punctele de vedere ale societăţii civile organizate: care sunt, în opinia participanților, principalele provocări și oportunităţi; ce ar trebui să se întâmple la nivel național și la nivelul UE.

Rapoartele dezbaterilor naționale care sunt organizate vor contribui la elaborarea avizului CESE, care urmează a fi adoptat în decembrie 2016.


Comitetul fomuleaza in carul unei dezbateri 6 intrebari CATRE REPREZENTANTII SOCIETATII CIVILE: organizatii patronale, sindicale si ONG-uri. Va invitam sa raspundeti la aceste intrebari in sectiunea de COMENTARII pentru a participa activ la structurarea politicilor europene.

  1. Care sunt cele mai urgente provocări economice și sociale în Europa și în România? De ce anume este nevoie pentru abordarea acestora?
  2. Este nevoie de un pilon al drepturilor sociale și, în caz afirmativ, cum ar trebui conceput acesta pentru a soluționa principalele probleme sociale și economice din Europa și din România?
  3. Cum ar putea răspunde o nouă strategie europeană privind piața muncii necesităților în materie de securitate și flexibilitate ale întreprinderilor, lucrătorilor și persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă? Cum ar putea această strategie să ia în considerare aspecte importante, cum ar fi noile realități care constau în economii și piețe ale forței de muncă din ce în ce mai digitalizate, provocarea reprezentată de îmbătrânirea populației, precum și nevoia de a facilita tranzițiile pe piața muncii?
  4. Cum poate fi garantată sustenabilitatea sistemelor de protecție socială și cum pot fi alocate cu prioritate resursele disponibile pentru investiții și servicii sociale eficiente, relevante și necesare? Ce roluri trebuie atribuite diferiților actori
  5. Cum ar putea pilonul european al drepturilor sociale să contribuie semnificativ la convergența economică și socială în Romania si întreaga Europă?
  6. De ce avem nevoie pentru a promova și a susține coeziunea socială în Romania Europa?

Comisia UE a lansat o dezbatere publica pe acest subiect

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-544_ro.htm

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/68ec55ca-c915-4ce4-c923-fe9e2591d416

Va multumim !

Echipa CERES

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: