Despre noiStiriBune practiciCercetarePoliticiOportunitatiMediaGalerie

Antreprenoriat social

Data: 25.07.2011

Antreprenoriatul social înseamnă a face business pentru mai mult decât profit – pentru impact pozitiv. Înseamnă a crea valoare acolo unde i-a fost negată posibilitatea de a exista, a lega nevoi cu potenţial şi a genera noi ecosisteme sociale sustenabile.

Antreprenoriatul social este cea mai bună soluţie de business a viitorului; în aceeaşi lege a cererii şi a ofertei, reuşeşte să inoveze, să schimbe lentila prin care ne raportăm la lume, dar mai ales să creeze ofertă pentru segmente de piaţă ale căror cereri sunt nesatisfăcute, fie din lipsă de interes, fie de capacitate pentru generarea de soluţii diferite pentru o lume diferită. Să-i spunem o lume mai bună.

Pentru noi, antreprenoriatul social înseamnă a implementa un model de business inovator, care vizează atât obiective de impact social,cât şi obiective de auto-susţinere financiară. Antreprenorul social este cel care găseşte resorturile de a dezvolta produse şi servicii pentru pieţe care încă nu beneficiază de oferte adaptate nevoilor lor.

Oricine vrea să producă o schimbare în status quo e binevenit în comunitatea roPot. Fie că e vorba de probleme de mediu, educaţie, artă şi cultură sau comunitate, singura preocupare e caaceastă schimbare să fie produsă într-un mod sustenabil. Aşa se naşte roPot.

Antreprenoriatul social în România

Deşi nivelul de awareness asupra antreprenoriatul social a început să crească în ultimii ani, discuţiile nu au fost prea des prioritare în România. Acest lucru se traduce prin lipsa unui cadru legislativ sau ale unor facilităţi caracteristice, spre deosebire dealte ţări. Pentru că la nivel european se discută de mai mult timp despre economia socială, au existat linii de finanţare prin fonduri structurale atribuite pentru dezvoltarea acestei noi dimensiuni economice. Totuşi, deşi s-au făcut investiţii de cel puţin zece milioane de euro, rezultatele sunt destul de puţine, disipate şi cu impact redus la nivelul ţării.

Faptic, numărul organizaţiilor care desfăşoară activităţi în zona de antreprenoriat social este foarte mic. Dar tocmai pentru că potenţialul de creştere există,investim timp şi energie în roPot. Credem că dezvoltarea acestui sector, cel puţin până la nivelul de 8% contribuţie la venitul naţional (media din statele UE),depinde foarte mult de iniţiativa privată şi investiţiile private în egală masură cât depinde de formarea unei reţele-nucleu care să deservească ca şi “bază” acestei iniţiative. De aceea, la roPot ne propunem să aducem în aceeaşi  comunitate  antreprenorii sociali, potenţialii investitori – indivizi sau corporaţii – şi indivizii care îşi doresc dezvoltarea unei afaceri în zona antreprenoriatului social. Noi credem într-o dezvoltare sănătoasă, organică şi auto-susţinută şi vrem săluaţi parte la aceeaşi schimbareîn bine!

Ce NU este antreprenoriatul social ?

          • NU se refera la utilizarea mijloacelor media pentru a fi un antreprenor ;
          • NU sunt antreprenori cei care se întâlnesc la un suc sau un prânz , în încercarea de a socializa unii cu ceilalti ;
          • NU este un conglomerat de antreprenoriate.

Ce este antreprenoriatul social ?

          • Este social
, asadar cauta sa rezolve probleme sociale;
          • Este antreprenoriat
deoarece foloseste principii de business în vederea rezolvarii unor probleme sociale.

Antreprenorul social este persoana care recunoaste o problema si foloseste principiile antreprenoriatului pentru a organiza, crea si structura o afacere în scopul initierii schimbarii sociale.

Antreprenorii sociali sunt agentii schimbarii sociale ai secolului al XXI-lea. Ei:

          • îsi însusesc misiunea de a crea si sustine valoarea sociala
          • recunosc si urmaresc mereu noi oportunitati pentru a-si îndeplini misiunea
          • se dedica unui proces continuu al inovatiei, adaptarii si învatarii
          • sunt îndrazneti în actiunile lor si nu se lasa intim
idati de lipsa sau raritatea resurselor
          • îsi asuma responsabilitatea pentru impactul si urmarile proiectelor lor.

surse: ropot.ro si www.changemakers.ro/social.php

 

comentarii Adauga un comentariu
Introduceti comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, aveti posibilitatea sa atasati cinci fisiere sau mai putin la acest comentariu (.doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.


Introduceti codul de mai sus: